Lungmetrajul „Yol”, premiat cu Palme d’Or la Cannes, deschide Divanul Degustătorilor de Film

Lungmetrajul Yol, premiat cu Palme d'Or la Cannes, deschide Divanul Degustătorilor de Film
Publicat: 23/07/2015, 17:32

Festivalul începe cu două seri de proiecții în aer liber, în Centrul vechi al Craiovei, recent renovat, continuând, din 23 august, în Portul Cultural Cetate, județul Dolj, cu filme și demonstrații culinare, informează organizatorii.

Lungmetrajul „Drumul/ Yol” a fost regizat conform instrucțiunilor transmise de Yılmaz Güney – care se afla în închisoare, condamnat pentru asasinarea unui judecător – asistentului său, Șerif Gören, aceasta fiind prima creație din Turcia care a câștigat premiul Palme D’Or la Festivalul de la Cannes. Același film a primit pe Croazetă premiul FIPRESCI și mențiune specială din partea juriului ecumenic.

Filmul portretizează oamenii și autoritățile Turciei de după lovitura de stat din 1980, prin intermediul poveștilor a cinci deținuți aflați în permisie timp de o săptămână. „Drumul/ Yol” a fost extrem de controversat, mai ales din cauza convingerilor politice de stânga ale lui Güney, care a scris și scenariul, din închisoare.

Pentru a-și termina pelicula, Güney a evadat, în 1981. După ce a recuperat scenele filmate de coproducătorul Șerif Gören, a fugit în Elveția și, ulterior, în Franța, unde a terminat montajul. Ca urmare, „Drumul/ Yol” este o producție franceză și a fost propus din partea Elveției pentru selecția celei de-a 55-a ediții a premiilor Oscar, fiind interzis în Turcia până în 1999.

Proiecția filmului „Drumul/ Yol” va avea loc după gala de deschidere a celei de-a șasea ediții a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, pe 21 august, în aer liber, în Centrul vechi al Craiovei.

Selecția eclectică de filme balcanice include și „Miresele/ Nyfes” (2004) și „Mica Anglie/ Little England” (2013), de Pantelis Voulgaris.

Povestea „Miresele/ Nyfes” se petrece în 1922, la bordul navei King Alexander. Niki Douka (Victoria Haralabidou), o nevastă de comandă, se îndrăgostește de un fotograf american (Damian Lewis), vaporul purtându-i către soțul ei cel nou, din Chicago, iar pe el către casă, spre o căsnicie eșuată. Damian Lewis este cunoscut publicul din România pentru rolul Nicholas Brody din serialul american „Homeland”. Filmul a fost realizat cu sprijinul lui Martin Scorsese, care este și producătorul executiv al acestuia.

În „Mica Anglie/ Little England”, două surori, Orsa și Moscha, din insula Andros, supranumită Mica Anglie datorită bogățiilor, se îndrăgostesc de locotenentul Sypros Maltabes. Însă doar una dintre ele este sortită să devină soția lui, într-o perioadă în care căsătoriile erau încă aranjate de părinți. Subiectul filmului acoperă perioada interbelică, dar și cea a anilor 1950. „Mica Anglie/ Little England” a câștigat un Golden Goblet la Shanghai Film Festival 2014, precum și alte șase premii din partea Academiei de Film Elene.

Pe timpul desfășurării festivalului, camparea pe teritoriul portului este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului, https://www.facebook.com/DivanFilmFestival.

Divanul Degustatorilor de Film și Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundația pentru Poezie „Mircea Dinescu”, în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova și Asociația „Craiova Capitală Europeană 2021”, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC) și Institutului Cultural Român (ICR).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase