Lungmetrajul „Yol”, premiat cu Palme d’Or la Cannes, deschide Divanul Degustătorilor de Film

Lungmetrajul Yol, premiat cu Palme d'Or la Cannes, deschide Divanul Degustătorilor de Film
Publicat: 23/07/2015, 17:32

Festivalul începe cu două seri de proiecții în aer liber, în Centrul vechi al Craiovei, recent renovat, continuând, din 23 august, în Portul Cultural Cetate, județul Dolj, cu filme și demonstrații culinare, informează organizatorii.

Lungmetrajul „Drumul/ Yol” a fost regizat conform instrucțiunilor transmise de Yılmaz Güney – care se afla în închisoare, condamnat pentru asasinarea unui judecător – asistentului său, Șerif Gören, aceasta fiind prima creație din Turcia care a câștigat premiul Palme D’Or la Festivalul de la Cannes. Același film a primit pe Croazetă premiul FIPRESCI și mențiune specială din partea juriului ecumenic.

Filmul portretizează oamenii și autoritățile Turciei de după lovitura de stat din 1980, prin intermediul poveștilor a cinci deținuți aflați în permisie timp de o săptămână. „Drumul/ Yol” a fost extrem de controversat, mai ales din cauza convingerilor politice de stânga ale lui Güney, care a scris și scenariul, din închisoare.

Pentru a-și termina pelicula, Güney a evadat, în 1981. După ce a recuperat scenele filmate de coproducătorul Șerif Gören, a fugit în Elveția și, ulterior, în Franța, unde a terminat montajul. Ca urmare, „Drumul/ Yol” este o producție franceză și a fost propus din partea Elveției pentru selecția celei de-a 55-a ediții a premiilor Oscar, fiind interzis în Turcia până în 1999.

Proiecția filmului „Drumul/ Yol” va avea loc după gala de deschidere a celei de-a șasea ediții a Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară, pe 21 august, în aer liber, în Centrul vechi al Craiovei.

Selecția eclectică de filme balcanice include și „Miresele/ Nyfes” (2004) și „Mica Anglie/ Little England” (2013), de Pantelis Voulgaris.

Povestea „Miresele/ Nyfes” se petrece în 1922, la bordul navei King Alexander. Niki Douka (Victoria Haralabidou), o nevastă de comandă, se îndrăgostește de un fotograf american (Damian Lewis), vaporul purtându-i către soțul ei cel nou, din Chicago, iar pe el către casă, spre o căsnicie eșuată. Damian Lewis este cunoscut publicul din România pentru rolul Nicholas Brody din serialul american „Homeland”. Filmul a fost realizat cu sprijinul lui Martin Scorsese, care este și producătorul executiv al acestuia.

În „Mica Anglie/ Little England”, două surori, Orsa și Moscha, din insula Andros, supranumită Mica Anglie datorită bogățiilor, se îndrăgostesc de locotenentul Sypros Maltabes. Însă doar una dintre ele este sortită să devină soția lui, într-o perioadă în care căsătoriile erau încă aranjate de părinți. Subiectul filmului acoperă perioada interbelică, dar și cea a anilor 1950. „Mica Anglie/ Little England” a câștigat un Golden Goblet la Shanghai Film Festival 2014, precum și alte șase premii din partea Academiei de Film Elene.

Pe timpul desfășurării festivalului, camparea pe teritoriul portului este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face pe pagina de Facebook a festivalului, https://www.facebook.com/DivanFilmFestival.

Divanul Degustatorilor de Film și Artă Culinară este un eveniment anual, organizat de Fundația pentru Poezie „Mircea Dinescu”, în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova și Asociația „Craiova Capitală Europeană 2021”, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC) și Institutului Cultural Român (ICR).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”