MARTORUL 1136: Un documentar despre Viețile care salvează vieți

MARTORUL 1136: Un documentar despre Viețile care salvează vieți
Publicat: 17/12/2020, 07:55
Actualizat: 17/12/2020, 10:00

 Să fii salvamar, adică responsabil de viața altora, nu este o joacă, iar mulți turiști ignoră sfaturile salvamarilor și își pun astfel propriile vieți în pericol, dar și pe cea a salvatorilor lor. Mai mult decât atât, legea care reglementează serviciul de salvamar – Hotărârea nr. 1136 /2007 – este extrem de permisivă, aproape inexistentă la nivel practic deoarece persoanele care ignoră avertizarile salvamarilor nu sunt sancționați în niciun fel.

”Apa, marea, natura dacă nu o respecți, indiferent de cât de bun sau bine pregătit ești te dovedește. Apa e un mediu periculos pentru toată lumea chiar dacă știi să înoți foarte, foarte bine sau crezi că poți face față, de exemplu, unei ape foarte agitate atunci când este steagul roșu.”, explică Gabriel Culea, Președintele Asociației Salvamarilor din România.

Meseria de salvamar este una extrem de solicitantă la nivel fizic și psihologic care cere vigilență în a preveni, pe cât e posibil, pierderea de vieți omenești.

Ignorarea avertismentelor primite, demonstrează un nivel de inconștientă al turistului, vis-a-vis de propria viață și o lipsă de respect a acestuia față de meseria de salvamar și importanța acestei profesii, în salvarea vieților omenești. Atunci când un salvamar se aruncă în apă, pentru a salva o viață, și-o pune în pericol și pe a lui.

”În ceea ce privește curenții marini situația este foarte simplă. Apa se mișcă pe direcție orizontală și, bineînțeles, că înotătorii sunt cumva surprinși de aceste mișcări ale apei. Ceea ce este important pentru ei ca să știe în astfel de situații e că atunci când valurile vin spre țărm, perpendicular pe țărm, există această incidență a valurilor. Ele când vin trebuie să se și întoarcă. În situația aceasta se formează niște curenți de tip jet care au întinderi relativ mici la mal după care ei pleacă transversal către larg”, subliniază Răzvan Mateescu, personal din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină.

Turistul are nevoie să conștientizeze în profunzime riscurile la care se expune când intră în apă și se depărtează de mal, fie din propria voință sau din cauza curenților.

”Uitați-vă la plajă cât e de linistită! Acum, atât e de periculoasă. De exemplu, când se formează curenții, se formează undeva în zona laguna. Într-o zi mi-a luat patru copii și două femei, dintr-o dată, așa, curenții. Nu știam pe cine să pun mână pe cine să iau. Vă dați seama cum e! Plus, atunci s-a întâmplat și incidentul cu domnul care a murit care a venit să ajute, că a trecut pe lângă colegul meu și a zis că e profesor de înot sau ce e. Și a făcut comoție cerebrală și l-am luat după din apă. A avut puls vreo 21 de minute după care s-a pierdut”, atrage un semnal de alarmă salvamarul Stefan Gigi.

Documentarul 1136 ce prezintă o serie de interviuri emoționante despre linia subțire dintre viață și moarte în sezonul estival atunci când turiștii se avântă în mare și din neștiință sau ignoranță nu iau în calcul avertismentele salvamarilor va putea fi vizionat în premieră națională pe DIGI LIFE, în data de 30 dec, la ora 22.00.

Trailer oficial MARTORUL 1136: https://www.youtube.com/watch?v=nt3DbYnAxTI&feature=youtu.be

MARTORUL 1136” face parte dintr-o serie de opt documentare care abordează teme sensibile ale societății românești și care vor fi difuzate pe Digi Life.

Filmul este o producție Oblique Media Film și Atic Pictures, regizat de Cristina Dobrițoiu și Titi Rădoaie, avându-i producători pe Adela Vrînceanu Celebidachi, Titi Rădoaie, Dan Iancău și Cristina Dobrițoiu. Filmul a fost realizat cu sprijinul OMD, Media Investment, Publicis Groupe, Intersnack, Ogilvy, Jysk.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea de la Mangalia care a întrebat dacă tânărul mort în...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu: Ajunsese să cântărească 35 de kilograme și...
Vlad Pascu rămâne în arest! Decizia luată de Tribunalul Constanța
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Adevărul despre carnea de pui. Ce s-a descoperit n laboratorul UE
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
Vlad Pascu continuă să sfideze. Vinovatul accidentului mortal de la 2 Mai cere să fie...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Alexander Fleming, inventatorul penicilinei. „Penicilina a zăcut pe un raft timp de zece ani, în...