Mircea Cărtărescu și Lucian Boia, printre personalitățile române care participă la Buch Wien

Mircea Cărtărescu și Lucian Boia, printre personalitățile române care participă la Buch Wien
Publicat: 02/11/2014, 16:23
Actualizat: 29/03/2019, 18:31

Cu ocazia Săptămânii Literare care se desfășoară în perioada 10 – 16 noiembrie, în Austria, Institutul Cultural Român de la Viena, alături de partenerii săi, organizează o serie de evenimente la Viena și Graz, care îi au ca invitați pe Mircea Cărtărescu, Lucian Boia, Daniel Bănulescu, Caius Dobrescu, Irina Dobrescu, Ernest Wichner, Christian Papke, Hans Mrak, Irina Wolf, Mercedes Echerer, Răzvan Exarhu și Florin Lăzărescu, informează Institutul Cultural Român din Viena.

Astfel, pe 11 noiembrie, de la ora 20.00, la Centrul Cultural Minoriten din Graz are loc, în prezența autorului, prima prezentare în Austria a romanului „Aripa dreaptă/ Die Flügel”, de Mircea Cărtărescu. Traducerea îi aparține lui Ferdinand Leopold și succede primele două volume ale trilogiei publicate de editura Zsolnay, cu sprijinul Institutului Cultural Român, în 2007, respectiv 2011: „Die Wissenden” – „Aripa stângă” (traducerea Gerhardt Csejka) și „Der Körper” – „Corpul” (traducerea Gerhardt Csejka și Ferdinand Leopold). Evenimentul face parte din amplul turneu de promovare a volumului în Germania, Elveția și Austria.

Director al Literaturhaus Berlin, traducătorul Ernest Wichner va participa alături de Mircea Cărtărescu la seria de lecturi în limba română și în limba germană care vor avea loc la Viena cu această ocazie, pe 13 noiembrie.

ICR Viena participă, cu un stand propriu, la cea de-a șaptea ediție a târgului internațional de carte Buch Wien. Târgul va fi deschis printr-un eveniment organizat în premieră, pe 12 noiembrie, Noaptea Lungă a Cărților.

La standul ICR Viena, atât la evenimentul nocturn, cât și pe durata Buch Wien, vor fi prezentate opere literare semnate de autori români și traduse în limba germană, volume puse la dispoziție de edituri partenere, albume și cărți apărute la Editura ICR, traduceri apărute prin programele Centrului Național al Cărții. Tot la stand vor fi difuzate dezbateri filmate la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași 2014 (FILIT). Selecția cuprinde evenimentele la care au participat Herta Müller, Mircea Cărtărescu și Norman Manea.

Programul manifestărilor organizate de ICR Viena la Buch Wien cuprinde o dezbatere moderată de Irina Wolf pe scena Forum a târgului, la care participă Christian Papke și Hans Mrak – „De la serviciile secrete la societatea de consum: o trecere în revistă a dramaturgiei contemporane din România” -, un program dedicat copiilor – lecturile actriței Mercedes Echerer din cartea „Povești, Mituri și Muzică – Dunărea (legende și povești din România și Moldova)” – și o demonstrație culinară – „Specialități din Delta Dunării” – realizată de Răzvan Exarhu.

La standul Donau Lounge, ICR Viena organizează, împreună cu Danube Cultural Cluster, Collegium Hungaricum din Viena și alți membri din clusterul EUNIC Austria, evenimente care îi au în prim-plan pe Lucian Boia, Florin Lăzărescu și Daniel Bănulescu. Donau Lounge este un format itinerant care prezintă lecturi și conferințe la târguri de carte internaționale, iar tematica de anul acesta de la Buch Wien este „Țările dunărene și alianțele din Primul Război Mondial”.

Lucian Boia va participa, alături de Larisa Schippel și Jens Oliver Schmitt, la lansarea celor două volume ale sale traduse în limba germană „Capcanele istoriei. Elita intelectuală românească între 1930 și 1950” și „Germanofilii. Elita intelectuală românească în anii Primului Război Mondial”.

O serie de alte evenimente va avea loc la Graz în noiembrie – graficianul român Irina Dobrescu va susține o prezentare de carte și un atelier de creație la Târgul dedicat copiilor și adolescenților bookolino, desfășurat în perioada 5 – 19 noiembrie. Totodată, va fi prezentată cartea „König Drosselbart”, de Frații Grimm, ilustrată de Irina Dobrescu și apărută la editura Nord-Süd din Elveția, în 2014.

Scriitorul Caius Dobrescu participă pe 14 noiembrie, la Graz, la prezentarea operei colective intitulate „Cămașa. 1863 – 1914 – 2014”, proiect la care a participat alături de alți 32 de autori din 20 de țări (Austria, Germania, Franța, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria, Serbia, Turcia, Croația, Slovacia, Slovenia, Italia, Albania, Statele Unite ale Americii, Kosovo, Ucraina, Polonia și Federația Rusă). Antologia literară este dedicată comemorării centenarului de la declanșarea Primului Război Mondial, autorii selectați pentru acest proiect aparținând fostelor regate ale monarhiei habsburgice, statelor ce alcătuiau blocul politico-militar Antanta, dar și statelor ce formau alianța Puterilor Centrale. Având ca laitmotiv simbolul cămășii, antologia este formată din narațiuni, texte poetice și eseuri care readuc în atenția cititorului perioada Primului Război Mondial. Pornind de la acest simbol ca prim obiect vestimentar ce acoperă pielea, se face referire atât la cămașa de zi cu zi, cât și la cea de botez și cea de înmormântare, asocierile fiind făcute atât în plan personal, cât și istoric și arhetipal.

Seria evenimentelor literare din luna noiembrie se va încheia cu o seară de prezentare a fondului de carte al Bibliotecii ICR Viena, pe 19 noiembrie. Biblioteca Institutului Cultural Român din Viena a fost inaugurată anul acesta de Ziua Limbii Române (31 august)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului