MNAC găzduiește Salonul European de Bandă Desenată. Lucrări premiate la World Press Cartoon, în premieră în România

MNAC găzduiește Salonul European de Bandă Desenată. Lucrări premiate la World Press Cartoon, în premieră în România
Publicat: 15/10/2014, 17:53

Cea de-a IV-a ediție a Salonului European de Bandă Desenată se va desfășura anul acesta în perioada 16 octombrie – 2 noiembrie, la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) din București.

În cadrul acestui eveniment, publicul va putea vizita expoziții de bandă desenată, caricatură și grafică satirică ce poartă semnătura unor artiști importanți din Austria, Polonia, Grecia, Spania, Cehia, Polonia, Franța, Ungaria, Valonia-Bruxelles, Germania, Belgia și România. De asemenea, în program vor fi incluse și discuții, prezentări și ateliere susținute de invitați, proiecții de filme de animație și o lansare de carte.

Deschiderea Salonului European de Bandă Desenată va avea loc joi, 16 octombrie, de la ora 19:00, la MNAC, când vor fi vernisate expozițiile de bandă. În aceeași seară publicul va putea asista la sesiuni de desen („live-drawing”) susținute de Cristian Dârstar, Paula Duță, Mihai Marcu, Ileana Surducan și Maria Surducan, dar și la un concert al DJ-ului român Electric Brother.

„Cele mai bune caricaturi din lume” – „Cartoons against monotony” aduce la București, în premieră, lucrări premiate la World Press Cartoon (Portugalia), iar belgianul Marc Sleen va prezintă planșe din cea mai faimoasă serie de benzi a sa: „Aventurile lui Nero&co”.

De asemenea, grecul Apostolis Ioannou și artista austriacă Anna Maria Jung vor expune la MNAC câteva dintre lucrările lor.

„Kinderland” este expoziția artistului german Mawil și prezintă planșe din cartea de benzi desenate cu același nume, care conturează într-o manieră plină de umor atmosfera ultimelor zile de dinaintea căderii RDG-ului.

Zece artiști români -Costin Benescu, Remus Brezeanu, Cristian Dârstar, Paula Duță, Mihai Marcu, Xenia Pamfil, Andrei Puică, Maria Surducan, Ileana Surducan, Alexandru Talambă – expun la Salonul European de Bandă Desenată un colaj de lucrări de bandă desenată, schițe, animație și desen de personaj.

Totodată, Librăria Jumătatea plină va găzdui lansarea albumului de bandă desenată „Micuțul Nicolas”, de Goscinny și Sempé.

Duminică, 19 octombrie, la MNAC va fi proiectat lungmetrajul de animație „Arrugas”/„Riduri”, în regia lui Ignacio Ferreras. Sâmbăta următoare, pe 25 octombrie, publicul va putea viziona animația „The District”, regizată de Aron Gauder, iar pe 1 noiembrie, filmul „Maria y yo”, regizat de Feliz Fernandez de Castro.

Cei mici pot participa la ateliere de desen, de serigrafie, la un atelier de lectură susținut de Raluca Dincă, traducătoarea cărții „Micuțul Nicolas”, dar și la un workshop de scriere de povești.

Salonul European de Bandă Desenată este un proiect al Clusterului EUNIC București (Rețeaua Europeană a Institutelor Naționale de Cultură), coordonat în 2014 de Delegația Valonia-Bruxelles și organizat de Centrul Ceh, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Delegația Valonia-Bruxelles, Goethe-Institut, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Fundația Culturală Greacă, Institutul Cervantes, Institutul Polonez, Ambasada Belgiei și Ambasada Portugaliei, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană, Asociația Jumătatea Plină și Editura M.M. Europe.

Mai multe detalii despre acest eveniment sunt disponibile și pe pagina de Facebook a Salonului European de Bandă Desenată.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Se dă lege! Raed Arafat, anunțul momentului pentru milioane de români: "Este în regim de...
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021