A murit regizoarea Sanda Manu / Oana Pellea: „Când iți pleacă o parte din suflet…Îl petreci în Tăcere”

A murit regizoarea Sanda Manu / Oana Pellea: „Când iți pleacă o parte din suflet…Îl petreci în Tăcere”
Sanda Manu / Sursa foto: Muzeul Național al Literaturii Române
Publicat: 19/04/2023, 13:57
Actualizat: 19/04/2023, 14:00

Sanda Manu, regizor de teatru și profesor universitar la Facultatea de Teatru din cadrul Universității Spiru Haret, a murit, miercuri, la vârsta de 90.

Vestea morții artistei a fost anunțată pe Facebook de actrița Oana Pellea. Când iți pleacă o parte din suflet…îl petreci în Tăcere”, scrie ea.

„Bucata mea de suflet care a plecat la Domnul, astăzi, în Săptămâna Luminată…Doamna Sanda Manu… Tăcere. Rugă. Multă Iubire. Enormă recunoștință. Și iar…Iubire. Și iar…tăcere.

Sanda …Un bici cu vârful muiat în iubire. A învăţat generaţii la rând rigoare şi emoţie, inteligenţa actului scenic, bunul-simţ pe scenă şi bunul-simţ în viaţă, eleganţa, clasa, rasa pe care trebuie să le aibă un actor. Ne-a fost patru ani mamă, tată, profesoară, mentor, duşman, cel mai bun prieten – deci profesor ideal.

Dumnezeu să-i țină sufletul în Pace și Lumină!”, scrie Oana Pellea, pe Facebook.

UNATC: „A fost una dintre personalitățile cele mai respectate și îndrăgite în lumea teatrului”

„Anunțăm cu enormă tristețe stingerea din viață a profesoarei și regizoarei de teatru Sanda Manu.

A fost o onoare pentru noi, ca una dintre personalitățile cele mai respectate și îndrăgite în lumea teatrului, un exemplu profesional demn de urmat, a fost și profesor al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București.

Sandu Manu a absolvit cursurile Facultății de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București. A fost profesor, regizor de teatru și de televiziune, montând spectacole pe scene din țară și străinătate, distinse cu numeroase premii. Din 2009 este Doctor Honoris Causa al UNATC.

Condoleanţe familiei şi tuturor celor apropiaţi! Dumnezeu să o odihnească în pace!”, conform unei postări pe Facebook Universitatea Naţională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC).

„Viața era o teribilă carte, tot timpul era interesant”

Creatoare a zeci de spectacole valoroase cu piese importante din dramaturgia naţională şi universală, Sanda Manu a contribuit la formarea profesională a numeroși actori, printre care Simona Măicănescu, Vlad Ivanov, Richard Bovnoczki, Tamara Crețulescu, George Mihăiță, Oana Pellea, Mihai Constantin, Dorina Lazăr, Dorina Chiriac și Mircea Diaconu.

Sanda Manu s-a născut în anul 1933. A început să citească de la frageda vârstă de 5 ani, deoarece a copilărit într-o familie în care se discuta cu pasiune despre teatru și literatură. Tatăl său a fost apreciatul actor și scriitor Ion Manu. Deși acesta își dorea ca fiica lui să urmeze Politehnica și să devină inginer, aceasta a ales diferit.

A absolvit cursurile Facultății de Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, fiind colegă, printre alții, cu Radu Penciulescu. După absolvirea facultății, a lucrat ca regizor de teatru și de televiziune și profesor universitar la IATC, devenit după 1989, ATF, mai apoi, UATC și, în fine, UNATC. Și-a încheiat cariera pedagogică la Facultatea de Teatru a Universității Spiru Haret. A regizat aproximativ 120 de spectacole de teatru și de televiziune.

A fost invitată să monteze spectacole în teatre din Germania și SUA, efectuând turnee la Belgrad, Varșovia, Moscova, Riga și Berlin. A fost distinsă cu Premiul de Excelență al UNITER în 1992, iar în 2008 i s-a decernat Premiul UNITER pentru întreaga activitate. A devenit în 2009 Doctor Honoris Causa al UNATC.

„Tata era una dintre persoanele cele mai importante din viața mea. Pe el îl ascultam cel mai tare. Era imprevizibil. Actor, scriitor. Bun și deștept, cu îngrozitor de mult umor. El m-a făcut să mă îndrăgostesc de limba română. Era foarte cald cu oamenii și foarte iubitor. Biblioteca lui erau oamenii. Viața era o teribilă carte, tot timpul era interesant. Îmi spunea mereu că un om inteligent nu se plictisește niciodată. Am avut o guvernantă austriacă. A venit când aveam un an și a plecat atunci când aveam 51 de ani. A fost îngerul meu păzitor. Uneori îmi spun că a fost făptura pe care am iubit-o cel mai mult în viața asta. A fost darul cel mai de preț al mamei mele, care a acceptat iubirea mea pentru această femeie”, spunea Sanda Manu, citată de Muzeul Național al Literaturii Române.

„Am avut noroc. Teatrul mi-a luat tot. Mi-a plăcut foarte tare. Îmi plac oamenii. Nu m-a atras filmul. Mie mi-au plăcut oamenii. Contactul cu ei. Teatrul nu înseamnă regizorii, ei sunt la modă de puțină vreme. Teatrul e actorul”, mărturisea Sanda Manu.

„Actoria este profesia în care totul e ca la război. Indiferent ce relaţie ai cu cei de lângă tine, indiferent dacă îi urăşti, dacă-i iubeşti prea tare, de partenerii pe care îi ai, în clipa în care intri să joci eşti ca soldatul în tranşee. Trebuie să fii sigur că acela de lângă tine ţi-e umăr la umăr, nu te împuşcă pe la spate. Asta creează o anume relaţie pe timpul unor repetiţii, unde pot fi înfruntări, certuri, dar niciodată trădare”, adăuga ea.

Sanda Manu a fost căsătorită cu actorul Ștefan Tapalagă. Cei doi au împreună o fiică, Irina Tapalagă, artist plastic.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei...