Muzeul Național de Istorie a României vernisează expoziția temporară „Regele a murit! Trăiască Regele! „

Muzeul Național de Istorie a României vernisează expoziția temporară Regele a murit! Trăiască Regele!
Publicat: 28/10/2014, 17:43
Actualizat: 30/10/2014, 11:19

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), sub patronajul Ministerului Culturii, în colaborare cu Muzeul Național de Artă al României (MNAR), Muzeul Național Peleș și Muzeul Național Cotroceni, vernisează expoziția temporară „Regele a murit! Trăiască Regele!, prin intermediul căreia MNIR își propune să onoreze memoria primilor doi regi ai României, cu ocazia împlinirii unui secol de la încetarea din viață a regelui Carol I și urcarea pe tronul României a regelui Ferdinand, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Carol I este cel mai mare dintre regii României. Realizările timpului său au fost atât de multe și atât de profunde încât până și simțul critic al celui mai exigent cercetător e condamnat să capituleze în fața evidenței: dacă românii și România au avut vreodată un personaj providențial în istoria lor, atunci acela a fost cu siguranță Carol I, se mai arată în comunicatul citat. Asumându-și tronul României, l-a preluat ca domn al unei țări umile și l-a lăsat ca rege al unei țări independente, mărite și chiar temute (măcar de unii dintre vecinii ei). Așa cum spunea Nicolae Iorga, „Carol a trăit peste 70 de ani fără altă tovărășie, fără altă comuniune de spirit decât a datoriei. Zeul său pe pământ – și ce zeu nobil, ce zeu teribil! – a fost aceasta. În afară de dânsa n-a cunoscut nimic. Din vremuri foarte vechi ca ale Romei n-a existat om care, în mijlocul vieții, să se smulgă mai deplin din tot ce o alcătuiește pentru a trăi cu ochii reci fixați la o singură stea care nu poate apune: datoria sa de suveran!”.

Prin comparație, domnia lui Ferdinand (13 ani) poate părea pusă în umbră de cea a lui Carol (48 de ani). Însă nu este deloc așa. Pentru că domnia lui Ferdinand a fost plină de evenimente, de schimbări radicale, de zbucium și trăiri cum rare sunt în istorie. O domnie care trece printr-un război european și mondial, cu toate transformările în plan regional. Europa imperiilor lui 1914 devine Europa statelor naționale din 1918. România Mică a lui 1914 devine România Mare a lui 1918. Iar regele Ferdinand a avut un rol decisiv în mersul înainte al țării, se mai arată în comunicatul citat.

Tematica expoziției este structurată pe mai multe capitole, prin care se dorește realizarea unei imagini complete a vieții și activității celor doi monarhi.

Expoziția debutează cu prezentarea descendenței lui Carol și Ferdinand (germană, franceză, portugheză: bunici, părinți, frați și surori) și continuă cu familia regală a României (Carol – Elisabeta, Ferdinand – Maria și copiii lor).

Un capitol este dedicat simbolurilor regalității în perioada 1866 – 1927, unde sunt analizate stema, imnul, drapelul (apariția și evoluția acestora), dar și Coroana de oțel, sigiliul regal și ordinele apărute în timpul celor doi suverani.

O parte importantă a expoziției este rezervată celor mai semnificative evenimente ale istoriei moderne, petrecute între anii 1866 – 1927, și anume Constituția din 1866, obținerea Independenței, proclamarea regatului, Expoziția Națională din 1906, Al Doilea Război Balcanic (în timpul lui Carol I), Primul Război Mondial, Marea Unire, Încoronarea de la Alba Iulia, Constituția din 1923 (în timpul lui Ferdinand).

Un segment cu adevărat spectaculos al expoziției este cel dedicat recunoașterii internaționale, unde vor fi prezentate publicului o parte dintre ordinele străine primite de Carol și Ferdinand, din întreaga lume (din Rusia și Austro-Ungaria, până în Brazila și Peru, din Suedia și Olanda, până în Japonia și Hawaii).

Pentru că domniile celor doi regi se suprapun cu formarea și dezvoltarea statului modern, un loc important în cadrul expoziției îl ocupă modernizarea statului, sub toate aspectele sale (economie, cultură, educație, infrastructură), între anii 1866 – 1927.

Expoziția are un capitol dedicat oamenilor regelui, respectiv principalilor colaboratori ai suveranilor, cu care aceștia au lucrat în calitatea lor de președinți ai Consiliului de Miniștri, și se încheie cu prezentarea ultimului an al domniei regelui Carol și primului an al domniei regelui Ferdinand.

Demersul expozițional este susținut de numeroase obiecte originale, provenite din colecțiile muzeelor implicate, dar și de un foarte bogat material iconografic și informativ.

Expoziția „Regele a murit! Trăiască Regele!” va fi deschisă la MNIR în perioada 30 octombrie – 1 martie 2015 și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 09.00 – 17.00.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Toți românii au INTERZIS. Legea peste care nu poate trece NIMENI. Se dau amenzi de...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția