NOAPTEA MUZEELOR 2016. Ghid Nocturn pentru 21 mai

NOAPTEA MUZEELOR 2016. Ghid Nocturn pentru 21 mai
Publicat: 21/05/2016, 08:39

ARAD

Palatul Cultural: Vernisajul expoziției și instalația textilă „Mahrame: Portrete și Nume: Martiri ai regimului comunist”, organizată de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc București.

Mahramele sunt pânze țesute în casă, pe ele fiind imprimate portretele unor oameni fotografiați în timpul detenției – în momentele lor de suferință și umilință, fotografiați pentru dosarul de anchetă, mărturii rămase în arhivele CNSAS. Fiecare mahramă, diferită și unică, poartă figura unei persoane reale, cu destinul ei din România anilor `50.

Muzeul de Artă: Veți putea vedea „Expozitia permanentă de artă europeană și românească” din intervalul secolelor XVIII-XX, expoziția în premieră europeană și națională „Kuchi-e, Stampe japoneze din perioada Meiji”, expoziția „kinema ikon: serial/sezonul trei/ episodul 05”, un workshop de gravură cu dr. Adrian Sandu, în care publicul va avea ocazia să vadă unele dintre cele mai importante metode clasice de imprimare unei imagini pe hârtie.

ARGEȘ

Muzeului Județean Argeș – intrarea liberă. În cadrul acestei Nopți a Porților Deschise, vizitatorii vor putea admira exponatele din cadrul Secțiilor de Științe ale Naturii și Istorie, precum și Galeria de Artă Rudolf Schweizer Cumpăna. În Argeș, veți asculta Corul de copii Allegretto al Liceului de Artă „Dinu Lipatti” Pitești, Muzică de estradă, într-un concert al Fanfarei Teatrului Alexandru Davilla din Pitești, Cîntece și dansuri de voie bună alături de copiii din formația Plai de dor, Mioveni, Cafe Concert, recital la saxofon, susținut de Ștefan Fadi Sandu, elev al Liceului de Artă „Dinu Lipatti” din Pitești, Cîntece ca odinioară, într-un concert de Mihaela și Adrian Andrei (voce și chitară), compoziții și aranjament Adrian Andrei sau Program de muzică veche românească, cu filon folcloric, în compoziția și aranjamentul cantautorului Adrian Andrei. Copii vor avea ocazia să participe la un atelier gândit special pentru ei: celor mici li se propune să-și exprime creativitatea și îndemânarea artistică participînd la atelierul organizat în cadrul Muzeului Județean Argeș.

BISTRIȚA

Asociația Aeroclub Bistrița vă invită la AeroBis 2016! Evenimentul se va desfășura pe parcursul a două zile, cu inaugurarea sâmbătă 21 mai, în față Palatulului Culturii din Bistrița, iar acțiunea și epilogul, duminică 22 mai, la Aerodromul Unirea. În aceste zile, cei prezenți vor avea șansa să admire expoziția de fotografie și machete cu tema „Istoria aeronauticii din Transilvania”. Expoziția reunește aproximativ 400 de fotografii, diferite machete ale aeronavelor temerarilor zburători și reprezintă o adevărată lecție de istorie în ceea ce privește evoluția aviației pe plan național, cu priorități mondiale, de la Conrad Haas, Traian Vuia, Herman Oberth până la Dorin Prunariu. O să mai fie concursuri pentru copii, demnstrații de zbor cu avioane ultraușoare, paramotoare și parapante.

BUCUREȘTI

Muzeul Național de Istorie a României

În interiorul muzeului

Spectacol de balet, realizat de elevele Liceului de Coregrafie „Floria Capsali”
Concurs „Vânează Bucureștiul – Vânătoarea muzeelor” de Treasure Hunt Team
Concert de muzică vocal-simfonică, susținut de elevii Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti”
„Reflection” spectacol de teatru vizual cu păpuși în mărime naturală susținut de Lightwave Theatre Company
Recital de muzică punk acustic folcloric medieval transilvănean, susținut de Trupa „Ad Hoc”

În exteriorul muzeului – pe Strada Poștei

Moment de reconstituire istorică din perioada antică (lupte între daci și romani) susținut de Asociația „Terra Dacica Aeterna”
Moment de reconstituire de tehnici de luptă istorice europene (secolele X-XV), susținut de Asociația ,,Reconstituire a Tehnicilor de Luptă Istorice Europene (Compania Ursului Brun)”” cu sprijinul Fundației ,,Abi””
Moment de reconstituire istorico-militară: demonstrație de mânuiri de arme, depunere de jurământ, prezentarea drapelului și a ținutelor militare, aflate în dotarea Armatei Române și Armatei Germane în timpul Primului Război Mondial și reconstituire de bătălie

Muzeul Național de Artă al României

„Cumințenia Pământului. Aceasta nu este o piatră” – expoziție documentară organizată în cadrul campaniei de strângere de fonduri lansată de Ministerul Culturii pentru achiziționarea de către stat a Cumințeniei pământului de Constantin Brâncuși (sala Auditorium).

150 de ani de la instaurarea monarhiei constituționale în România – expoziție pe gardul de incintă al MNAR.

Oglinzile Orientului – expoziție eveniment deschisă în avanpremieră (parterul Galeriei Naționale).

Muzeul Național de Artă Contemporană – Palatul Parlamentului


MIDNIGHT brunch @MNAC

Brunch de zi cu prelungire în noaptea albă în grădina suspendată de pe terasa MNAC cu FROG VeDJetal.
Combinăm arome, sunete și energii într-un fusion brunch la Noaptea Muzeelor.
Decor vegetal, lounge & fun, disco-electro beats, food & more cu FROG.
Program: 12:00 p.m. până la 1:30 a.m.

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

22.00 – 23.00: Colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialiștilor din muzeu;
22.00 – 23.00: Interceptarea liliecilor din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete, sub coordonarea specialiștilor din muzeu.

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia

Vernisaj „(Time # 0.4) The Poem” expoziție de pictură Andreea Albani, Palat – ora 20.30. „(Time #0.4) The Poem” este o reprezentare vizuală de stocare a memoriei, o recontextualizare subiectivă a timpului și spațiului. Notațiile grafice fac corp comun cu pictura, rezultatul fiind un poem vizual. Câteva picturi sonore sub numele de Între-vederi se vor desfășura în mai multe spații ale Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia: în grădină, pe treptele Palatului cât și în interiorul expoziției (Time #0.4) The Poem. Intervențiile sonore ale grupului de improvizație au fost configurate după o analiză a lucrărilor artistei Andreea Albani. Fiecare tablou muzical va urmări amănunțit și concentrat câte un singur parametru sonor. Astfel, va fi produsă muzică șoptită până la granița audibilă, muzică foarte lentă, foarte rapidă sau în forță. Muzica în forță va elibera vociferări nocturne.

Piesă de teatru „Opiniile unui clovn” după Heinrich Böll

În Opiniile unui clovn sunt aduse în discuție subiecte controversate precum nazismul, antisemitismul, intruziunea bisericii catolice în viața socială și politică sau efectele politice asupra societății germane, societate aflată într-o perioadă de tranziție după sfârșitul celui de-al doi-lea Război Mondial.
Ipocrizia, minciuna, înstrăinarea și marginalizarea individului într-o societate materialistă, predominanța dogmei religioase și uniformizarea colecivă sunt subiecte abordate în piesa de teatru-manifest.

Muzeul „Victor Babeș”

În partea de nord a Bucureștiului, lângă Piața Dorobanți, se află fosta reședință a Dr. Victor Babeș, o clădire reprezentativă pentru stilul arhitectural eclectic al anilor 1920. Imobilul a fost construit de către fiul marelui savant, Mircea Babeș. Colecția muzeului evocă atât personalitatea marelui savant, cât și realizările sale, cu merite speciale în domeniile bacteriologiei și seroterapiei. Exponatele, printre care se numără manuscrise științifice, fotografii, cărți scrise de Babeș, obiecte personale, conturează perioada copilăriei savantului, formarea sa profesională și marile sale descoperiri științifice (precum descoperirea a peste 50 de virusuri, microbi și paraziți patogeni, el fiind și autorul primei cărți medicale despre acest subiect, expusă în muzeu). Primul tratat de bacteriologie din lume, datând din anul 1885, scris de Victor Babeș și chimistul francez André -Victor Cornil poate fi, de asemenea, admirat.

Muzeul Național al Țăranului Român

Expoziția „Portret / Atelier. Dumitru Pasima” este dedicată unui artist al cărui demers a explorat de-a lungul timpului teritoriul sculpturii clasice, adăugându-i acesteia elemente ale spiritualității lumii creștine, reușind astfel să construiască o sinteză formală apropiată lumii greco-romane, culturilor mediteraneene și bizantine.

„FIG 2” este cea de-a doua ediție din ciclul de expoziții intitulate FIG, concepute ca un dialog între pictură și sculptură, într-un raport egal de forțe, cu referințe mitologice, religioase sau laice, având ca temă principală corpul uman.

Alte atracții în Capitală în Noaptea Muzeelor:

Muzeul Național de Geologie: Expoziția „110 ani de la înființarea Institutului Geologic al României”, piese de colecție, proiecții + conferința tematică „Dispariții misterioase ale viețuitoarelor”.

Muzeul Național al Literaturii Române: Se deschide Casa Memorială „Tudor Arghezi”

Muzeul Căilor Ferate: Proiecții de filme istorice feroviare în microcinemateca instituției.

Opera Comică pentru Copii: Expoziție mișto cu 100 de costume din cele mai apreciate producții de operă, balet, operetă și musical din stagiunile Operei Comice. + Vizită Surpriză, în premieră, în spații secrete ale clădirii.

CLUJ

Compania de Apă Someș, societate comercială aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, participă și la Ediția 2016 a Nopții Muzeelor, oferind acces gratuit publicului la Muzeul Apei „Leonida Truță”, singurul de acest gen din România și printre puținele din lume, dedicat istoriei activității de alimentare cu apă potabilă. Noaptea Muzeelor este un alt prilej de a promova educația în probleme de protecție a surselor de apă și a mediului, activitate instituționalizată de societate prin programul educațional pentru copii și tineri, a cărui „cartier general” este tocmai la Muzeul Apei – într-o zonă idilică pe teritoriul sursei subterane Florești. Programul de vizitare este cuprins în intervalul orar 18:00 – 01:00, Compania de Apă Someș punând la dispoziție un microbuz pentru transportul la și de la muzeu, din oră în oră, în limita locurilor disponibile, cu plecare din Piața Unirii, zona Muzeului de Artă.

COVASNA

Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni: „Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni vă invită să vizitați, în data de 21 mai 2016, expozițiile, care îmbină armonios caracteristicile noilor tehnologii cu informația științifică rezultată în urma cercetărilor din diverse domenii. „În anul 2016, găzduim pentru a 9-a oară în orașul Sfântu Gheorghe „Noaptea Muzeelor”, prin oferirea de acces gratuit publicului la toate expozițiile și activitățile organizate”, spun muzeografii.

În plus, la Sf. Gheorghe, oamenii vor avea ocazia să viziteze o expoziție tactilă inedită: „Atinge istoria – Așezarea preistorică Păuleni Ciuc Dâmbul Cetății”, de la sediul central din str.Gábor Áron, nr.16.

GORJ

În municipiul Târgu-Jiu se sărbătorește Noaptea de 21 mai la Muzeul de Istorie și Arheologie la Muzeul de Artă, iar la Târgu-Cărbunești, la Muzeul de Literatură „Tudor Arghezi” din localitate. Pe lângă expozițiile de bază vor fi prezentate și expoziții temporare, o proiecție de filme și fotografie, lansări de carte, momente coregrafice, spectacole de teatru, balet, face painting și muzică.

IAȘI

Principalele atracții de la Iași sunt Palatul Culturii, recent reabilitat și deschis publicului (intrarea în restul zilelor fiind aici 40 de lei), Turnul Goliei, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” sau Palatul Roznovanu. În total, pe raza județului Iași vor fi deschise 28 de muzee, transmite ziaruldeiasi.ro.

PRAHOVA

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”, Ploiești, str. Nicolae Simache, nr.1. Vizitarea expoziției permanente a muzeului, la ceas târziu în noapte, în armonia sonora a ceasurilor și cutiilor muzicale.

Muzeul „I. L. Caragiale”: Vernisajul expoziției temporare de desen „Eroii lui Caragiale”.

SIBIU

Muzeul Național Brukenthal deschide în regim gratuit de vizitare Muzeul de Istorie „Casa Altemberger” (str. Mitropoliei, nr. 2) și Muzeul de Istorie Naturală (str. Cetății, nr. 1) între orele 16 00 și 23 00 (ultimul bilet gratuit se eliberează la 22 30).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata