OSCAR 2015. Noua „tendință” la Hollywood: „based on a true story”

Publicat: 20/02/2015, 22:20

OSCAR 2015. Lupta pentru titlul de „Cel mai bun film” la OSCAR 2015 se duce anul acesta între „Birdman”, de Alejandro Gonzalez Inarritu, „Boyhood”, de Richard Linklater, „The Grand Budapest Hotel”, de Wes Anderson, „The Imitation Game”, de Morten Tyldum, „Selma”, de Ava DuVernay, „The Theory of Everything”, de James Marsh, și „Whiplash”, de Damien Chazelle.

Ce au în comun multe dintre producțiile enumerate mai sus? Eticheta „based on a true story” („bazat pe o poveste reală”, n. red), crede filmologul și editorialistul gândul Cristian Tudor Popescu.

Multe din filmele aflate în selecția Best Picture de anul acesta au o etichetă și anume based on a true story. De pildă, American Sniper, The Theory of Everything, The Imitation Game, Selma„, a arătat el.

„Există, se pare, o idee fixă în momentul de față la Hollywood că dacă e bazat pe fapte reale, atunci filmul e bun. E un transfer al criteriului realității asupra axiologiei, asupra valorii. Ceea ce este o prostie imensă! Nu există niciun fel de criteriu de raportare la realitate care să facă valabil artistic un film din start”, conchide Cristian Tudor Popescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase