Peste 180 de artiști vor participa la ediția jubiliară a Festivalului și Concursului „Hariclea Darclée”. Unde se va desfășura evenimentul

Peste 180 de artiști vor participa la ediția jubiliară a Festivalului și Concursului Hariclea Darclée. Unde se va desfășura evenimentul
Publicat: 21/07/2015, 12:02

Un număr de 184 de artiști din toată lumea s-au înscris la cea de-a 20-a ediție a Concursului Internațional de Canto „Hariclea Darclée”, care va începe pe 28 iulie și se va încheia pe 9 august.

Din rândul acestora, juriul internațional, prezidat de Mariana Nicolesco, organizatoarea evenimentului, îi va desemna pe laureații din acest an. Din juriu mai fac parte: Marco Balderi, din Italia, fost director al Festivalului Puccini de la Torre del Lago și, în prezent, director artistic al Operei din Seul, colaborator permanent al Festivalului și Concursului Darclée; Baoyi Bi, mezzosoprană, figură marcantă în domeniul muzicii de operă în China, profesor la Opera Center of Central China Normal University, prezentă la mai multe ediții ale Concursului Darclée și la cursuri de măestrie; Eugenio Girardi din Italia, scenograf și autor de costume pentru spectacole de operă în marile teatre internaționale; Josef Hussek din Austria, cunoscut director de teatre de operă – Hamburg, Viena -, director artistic al Festivalului de la Salzburg și, în prezent, consilier al Festivalului de Paște creat de Herbert von Karajan; Stanislaw Daniel Kotlinski, din Polonia, bariton, profesor doctor la Academia de Muzică din Gdansk și la Hochschule für Musik und Theater din München; Stephan Poen, din Israel, doctor în medicină și doctor în muzicologie, conferențiar pe tema artei lirice; Felix Serraclara, din Spania, bariton, regizor, producător de spectacole de operă și organizator de turnee lirice; Flavio Trevisan, din Italia, regizor a numeroase spectacole de operă în Europa, America de Sud și Asia.

Deschiderea festivă și concertul inaugural vor avea loc pe 28 iulie, cu participarea sopranei Adela Zaharia și a basului Bogdan Taloș, laureați ai Concursului Darclée, acompaniați la pian de Alexandru Petrovici.

Pe 1 august, va putea fi urmărită o conferință susținută de Stephan Poen, intitulată „20 de ani de glorie a Artei Cântului”, însoțită de videoproiecții despre evenimentele Darclée prezentate la Reuniunea UNESCO de la Paris și cu arii interpretate de soprana Mariana Nicolesco.

Totodată, pe 2 august, va avea loc concertul „Reîntâlnire cu talente revelate de Concursul Darclée”: baritonul Alvaro Lozano, laureat al marelui premiu Darclée și invitații săi.

Pe 4 și 5 august va avea loc etapa finală, cu public, a concursului, cu Orchestra Festivalului Darclée, iar, pe 7 august, va fi prezentată opera „L’Elisir d’amore”, de Gaetano Donizetti, cu soprana Silvia Micu, tenorul Ionuț Hotea, baritonul Alvaro Lozano, basul Zoltan Nagy și soprana Mihaela Alexa, Corul Filarmonicii „George Enescu”, directorul corului Iosif Ion Prunner și Orchestra Festivalului Darclée, dirijată de Marco Balderi.

Pe 8 august, publicul va putea asista la concertul de pe esplanada Dunării, intitulat „Două decenii în lumea capodoperelor”, susținut de laureați ai Concursului Internațional de Canto „Hariclea Darclée”, de Corul Filarmonicii „George Enescu”, directorul corului Iosif Ion Prunner și de Orchestra Festivalului Darclée, dirijor Marco Balderi.

De asemenea, pe 9 august, în teatrul în care Hariclea Darclée debuta la 1881, va avea loc ceremonia decernării premiilor și concertul de gală al laureaților, acompaniați de Orchestra Festivalului Darclée, din nou sub bagheta lui Marco Balderi.

„Mulțumim tuturor celor care au sprijinit organizarea Ediției Jubiliare a Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée – Fundația Darclée, Fundația Internațională Ateneul Român, Ministerul Culturii, Primăria Brăila, Consiliul Local Municipal, Teatrul Municipal, Consiliul Județean, Prefectura, Centrul de Creație – și suntem mândri de aprecierea exprimată de Josef Hussek, director al Festivalului de la Salzburg: «Nu cunosc nici un alt concurs de canto care să se plaseze în toate momentele și manifestările sale la un nivel atât de înalt ca acela dedicat memoriei Haricleei Darclée. Această manifestare e mai mult decât un concurs de canto obișnuit, este totdeodată competiție, masterclass și adevărat festival al muzicii. Iată ce o face incomparabilă și unică»”, spune Mariana Nicolesco.

Între 1995 și 2015, 2.500 de tinere talente din 50 de țări și cinci continente au venit la Concursul Internațional de Canto „Hariclea Darclée” de la Brăila, la Festival și la Cursurile de Măiestrie Artistică, oferite de Mariana Nicolesco, manifestări care se desfășoară sub înaltul patronaj al președintelui României și al UNESCO.

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Restaurantul Papa Ricardo, amendat pentru că a aruncat gunoiul pe domeniul public!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Dezastrul pe care nu l-a prevăzut nimeni la nivel mondial. Anunțul a fost făcut acum:...
Anunț pentru utilizatorii WhatsApp! Ce se întâmplă dacă folosești această combinație
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...