Pleșu, Liiceanu și Patapievici, la Festivalul Dilema veche, de la Alba Iulia

Pleșu, Liiceanu și Patapievici, la Festivalul Dilema veche, de la Alba Iulia
Publicat: 27/07/2015, 14:28

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, ediția din acest an a Festivalului Dilema veche prezintă publicului dezbateri și expoziții, literatură și film documentar, muzică și dans, cărți pentru cei mari și jocuri deștepte pentru cei mici.

„Am început în 2011, când am descoperit Cetatea Alba Carolina frumos renovată, iar Primăria și Consiliul Județean aveau dileme: cum să-i redea cetății și spiritul, nu doar zidurile. Ne-am potrivit. Am ajuns la ediția a patra, iar Festivalul Dilema veche a fost selectat, în acest an, printre cele mai bune din Europa, purtând sigla Europe for Festivals, Festivals for Europe”, a declarat Mircea Vasilescu, redactor-șef Dilema veche.

Așadar, între 21 și 23 august, organizatorii își propun să restaureze, între zidurile vechii cetăți din Alba Iulia, spiritul pe care revista Dilema veche îl cultivă săptămânal de peste două decenii: dialogul, diversitatea opiniilor și gustul pentru cultură.

Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu și Horia-Roman Patapievici deschid festivalul cu o discuție inedită, care articulează hotărât tema principală: „Noi suntem ceilalți”. E încă o ocazie de a explica și de a înțelege cât de diferiți sunt oamenii, care este raportul dintre „noi” și „ceilalți” și cum se poate, prin cultură, să se înțeleagă mai bine lumea de astăzi, în care unitatea în diversitate pare cel mai prețios ideal, se arată în comunicatul citat.

Totodată, Mircea Vintilă și Brambura au pregătit deja cele mai frumoase „Povesci din Bucuresci spuse Doamnei Alba Carolina”, iar Nicu Alifantis „jidveiește” alături de Ansamblul Jidvei, într-un concert inedit conceput de Aurel Mitran. Emy Drăgoi, unul dintre cei mai apreciați muzicieni români din Franța, supranumit regele jazzului la acordeon, rămâne pentru trei zile în cetate și în fiecare zi aduce o nouă reprezentație: tangouri cu tatăl și cu fiul său, jazz și Bal Musette. Completează programul muzical Alexandra Bobeico (vioară), Christian Naș (violă) și Răzvan Popovici (violă), cu un recital în Catedrală, iar Irina Popa & The Sinners, Basorelief și Puiu Pascu Trio aduc ritmul de jazz în Palatul Principilor.

Concertul de închidere îi aparține lui Angelo Branduardi, unul dintre marii cantautori italieni din prezent, a cărui muzică este o combinație ideală între cântecele vechi, tonalitățile renascentiste, baroce și world music – sonorități care intră perfect în rezonanță cu spațiul Cetății Alba Carolina, se mai arată în comunicatul remis MEDIAFAX. De zeci de ani, Angelo Branduardi & Group cântă cu succes în toată Europa. În România se află pentru prima dată, special pentru Festivalul Dilema veche.

Și pentru ediția din acest an, organizatorii au ales o mulțime de povești care se întrec să cucerească atenția invitaților. Adriana Bittel, Cristian Teodorescu, Daniel Vighi și Cătălin Mihuleac sunt responsabili cu lecturile la cafenea, iar Radu Vancu, Adela Greceanu, Ioan Es. Pop și Miruna Vlada recită și vorbesc depre poezie pe pajiște, în aceeași frumoasă cetate din România.

Fundația intelectuală a festivalului e temeinică tocmai datorită dezbaterilor de rezistență cu teme precum identitatea europeană și dialogul cultural, dar și unui inedit stand-up european de jurnalism. Participă Angela Filote, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii, actorul Constantin Chiriac, președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, alături de mai mulți intelectuali și jurnaliști români și europeni. Festivalul din acest an păstrează și atelierele creative din zona dedicată copiilor dilematici.

Programul complet al evenimentului poate fi consultat pe site-ul festival.dilemaveche.ro.

Festivalul Dilema veche în Cetatea Alba Iulia a ajuns la cea de-a patra ediție. Anul acesta a fost ales, din peste 760 de candidați, printre cele mai bune evenimente din Europa de Europe for Festivals, Festivals for Europe, platforma internațională care conectează festivalurile ce pun accentul pe artele, comunitățile lor și valorile europene. Printre invitații care au apărut în fața dilematicilor la edițiile trecute se numără Mircea Cărtărescu, Vintilă Mihăilescu, Mircea Dinescu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Cătălin Ștefănescu, Ioana Pârvulescu, Alexandru Tomescu, Cristi Puiu, Alexandru Andrieș, Mircea Baniciu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Aplicația TikTok, interzisă: „Dă dependență ca țigările”
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți...