„Pride”, în regia lui Matthew Warchus, triplu laureat la gala BIFA 2014

Pride, în regia lui Matthew Warchus, triplu laureat la gala BIFA 2014
Publicat: 08/12/2014, 11:52

„Pride”, un lungmetraj despre drepturile persoanelor gay, a dominat ediția din acest an a galei British Independent Film Awards (BIFA), unde a câștigat trei trofee, inclusiv la categoria „cel mai bun film”, informează contactmusic.com.

„Pride”, inspirat din povestea reală a unei activiste lesbiene care a luptat pentru drepturile persoanelor gay în Marea Britanie în anii 1980, a câștigat nu doar trofeul principal („cel mai bun film”), ci și premiile pentru interpretare secundare, prin actorii Imelda Staunton și Andrew Scott.

Brendan Gleeson s-a impus la categoria „cel mai bun actor”, pentru rolul interpretat în filmul „Calvary”, iar Gugu Mbatha-Raw s-a impus la categoria „cea mai bună actriță”, pentru rolul din lungmetrajul „Belle”.

Regizorul Richard Linklater a fost prezent la această gală și a urcat pe scenă pentru a primi trofeul acordat lungmetrajului său „Boyhood”, la categoria „cel mai bun film independent internațional”, dedicând acest premiu uneia dintre sursele sale de inspirație, regizoarea britanică Lindsay Anderson.

Yann Demange a fost desemnat „cel mai bun regizor”, pentru lungmetrajul său de debut „’71”, a cărui acțiune este plasată în Irlanda de Nord.

La categoria „cel mai bun scenariu” au fost premiați Jon Ronson și Peter Straughan, scenariștii filmului „Frank”.

Premii speciale au fost acordate actriței Emma Thompson, care a primit prestigiosul Richard Harris Award pentru contribuția deosebită adusă industriei de film britanice, dar și actorului Benedict Cumberbatch, starul filmului „The Imitation Game”, recompensat cu Variety Award.

Gala BIFA celebrează filmele britanice realizate cu bugete de producție mai mici de 20 milioane de lire sterline. Trofeele din acest an au fost decernate de un juriu care a fost prezidat de Tom Hooper, regizorul filmului „Discursul regelui”.

Cea de-a 17-a ediție a galei BIFA a avut loc la Londra, duminică seară.