• Publicat:
Cultura

România la Târgul de Carte de la Leipzig 2016: Autori români în lecturi de top, dialoguri și jazz

România la Târgul de Carte de la Leipzig 2016: Autori români în lecturi de top, dialoguri și jazz
Ediția din acest an a Târgului Internațional de Carte de la Leipzig, unde vor merge autori români de top și un grup de jazz, va marca și semnarea acordului de parteneriat între Ministerul Culturii și Leipziger Buchmesse Gmbh privind participarea României ca țară invitată de onoare în anul 2018.

După 18 ani de când România a beneficiat ultima dată de un statut special (1998), semnarea acestui acord semnifică nu doar reluarea și stabilizarea conexiunilor culturale româno-germane, ci și dezvoltarea de proiecte și colaborări pe termen lung în toate domeniile culturale și academice. Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, Mihai Ghyka, Secretar de Stat, alături de Oliver Zille, directorul Târgului Internațional de Carte Leipzig vor semna oficial acordul de parteneriat pe 18 martie.

În acest an, Liliana Corobca, Adina Popescu, Dana Grigorcea, Filip Florian și Iulian Tănase vor participa într-o serie de 12 lecturi și evenimente împreună cu autori, editori și jurnaliști din spațiul cultural european, avându-i alături pe Georg Aescht, Jan Cornelius și Ernest Wichner, personalități cărora li se datorează în mare măsură prezența literaturii române în spațiul de limbă germană, conform unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Ca de obicei, în cadrul evenimentelor derulate la Leipzig cu ocazia Târgului Internațional de Carte, sâmbătă, 19 martie, începând cu orele 20, va avea loc Noaptea Balcanică (BalkanNacht), unde, alături de ceilalți autori, vor susține lecturi Liliana Corobca și Dana Grigorcea.

Conceput ca un eveniment cultural de tip „crossover” care îmbină literatura, artele vizuale și muzica din spațiul sud-est european, Noaptea Balcanică este deja o tradiție, atrăgând anual un public foarte numeros în spațiul fostului cinematograf UT Connewitz, construit la începutul secolului 20. Pentru prima dată lecturile autorilor sud-est europeni vor fi urmate de concertul unei trupe românești – Zmei3 au creat la Berlin un nou stil: Rough Romanian Soul. Primul lor album a fost produs în Transilvania de Ian Brennan, câștigător al premiului Grammy (Tinariwen, Ramblin’ Jack Elliott, Malawi Mouse Boys). Zmei3 înseamnă Paula Țurcaș – voce, Oli Bott – vibes, Mihai Victor Iliescu – chitară, voce.

Standul național va fi situat în Hala 4, E 404, pe o suprafață de 50 metri pătrați în incinta Centrului expozițional și de congrese din Leipzig. Participarea din acest an se înscrie în calendarul de acțiuni din cadrul programului de țară invitată de onoare la ediția din anul 2018 a Târgului Internațional de Carte de la Leipzig, conform scrisorii de intenție semnate în cursul lunii ianuarie de către Ministerul Culturii și Leipziger Messe GmbH. Curator al proiectului „România – țară invitată la Leipzig 2018” și coordonator al parteneriatelor internaționale care se vor derula începând din acest an între spațiul cultural și academic de limbă germană și România prin Ministerul Culturii este autorul și managerul cultural Corina Bernic.

Cu ocazia Târgului Internațional de Carte de la Leipzig, ediția 2016, autorii invitați de Ministerul Culturii vor participa la evenimente organizate de Rețeaua Traduki, în care România este membru cu drepturi depline începând cu luna aprilie 2015. Participarea autorilor și artiștilor la Noaptea Balcanică face de asemenea parte din acest parteneriat.

Inchide