Diana Parvulescu
26.01.2015
Cultura

Soprana Elena Moșuc interpretează „Norma” la Sala Radio din București. Tiberiu Soare, dirijorul spectacolului

Soprana Elena Moșuc interpretează „Norma” la Sala Radio din București. Tiberiu Soare, dirijorul spectacolului
"Norma", creație a lui Vincenzo Bellini, va fi prezentată vineri, la Sala Radio, în interpretarea sopranei Elena Moșuc.

Evenimentul reprezintă o continuare a tradiției instaurate la Sala Radio din București în ultimele stagiuni, de a prezenta, la fiecare sfârșit de ianuarie, un titlu de operă în formulă de concert, cu artiști lirici de renume, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

„Norma”, povestea emoționantă a unei preotese druide care își încalcă jurământul de castitate și moare din cauza iubirii pe care o poartă proconsulului roman, este una dintre operele romantice de o intensitate a libretului și a liniei melodice inegalabile. Acest lucru l-a determinat pe Richard Wagner să elogieze creația lui Bellini: „Admir în «Norma» inspirația melodică, unită cu un profund realism al pasiunilor celor mai intime; o mare partitură care se adresează inimii, o creație de geniu”.

Rolul titular va fi interpretat de soprana Elena Moșuc, care se bucură de o carieră de succes pe marile scene ale lumii. Printre recentele sale realizări se numără Mimi („La Boheme”), Norma și Maria Stuarda (din operele omonime) la Zurich și la Opera de Stat din Berlin, rolul principal din „La Traviata” la Scala din Milano și la Arenele din Verona, „Lucia di Lammermoor” la Deutsche Oper Berlin și la Théâtre du Capitole – Toulouse, Gilda („Rigoletto”) la Teatro Regio di Parma, Opera de Stat din Viena, Scala din Milano etc.

Cariera sopranei este legată în mare măsură de Opera din Zürich, unde și-a demonstrat talentul în diverse roluri, precum Regina Nopții, Konstanze, Donna Anna, Lucia, Gilda, Violetta ș.a. A fost invitată să cânte atât în întreaga Europă, pe cele mai faimoase scene internaționale (la Milano, Viena, Londra, Paris, Roma, München, Berlin, Hamburg, Barcelona etc.) și în festivaluri de renume (Salzburg, Verona), cât și în Statele Unite ale Amercii (la New York și Dallas), în Japonia, China și Coreea.

O altă prezență deosebită este și tenorul Teodor Ilincăi, de asemenea, un „obișnuit” al scenelor lirice internaționale, care a devenit în 2006 solist al Operei Naționale din București. S-a situat pe primul loc la concursul de tenori din Szczecin – Polonia (2008) și pe locul al II-lea la Concursul Internațional de canto „Francisco Viñas” din Barcelona (2010), distincție care i-a adus prima colaborare cu Gran Teatre del Liceu, în anul 2012.

Debutul său internațional, care a fost un veritabil succes, a avut loc în ianuarie 2009, pe scena Operei din Hamburg, unde a interpretat rolul MacDuff din opera „MacBeth” (Verdi). În decembrie 2009, acesta și-a făcut debutul la Opera Regală din Londra cu „La Bohème”. Dintre colaborările cu nume importante ale liricii mondiale, se numără concertul din Valladolid – Spania, în 2011, alături de celebra soprană Angela Gheorghiu. Teodor Ilincăi și-a desfășurat și își va desfășura activitatea pe scenele operelor din Monte Carlo, Hamburg, Viena, Sevilia, Berlin, Düsseldorf, Toulouse, Barcelona, Lausanne, Santiago de Chile, Frankfurt, Londra, Paris etc.

Publicul îi va putea aprecia pe mezzosoprana Iulia Merca, baritonul Jean Kristo Bouton, mezzosporana Emanuela Pascu și tenorul Nicolae Simonov. Evenimentul se va derula cu participarea Corului Academic Radio, dirijat de Dan Mihai Goia.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio (semnalizate Bilete.ro), în magazinele Germanos și la casa de bilete a Sălii Radio.

Inchide