Stela Popescu, despre Cornel Patrichi: „Când dansa zbura, avea o grație deasupra realului”

Stela Popescu, despre Cornel Patrichi: Când dansa zbura, avea o grație deasupra realului
Publicat: 05/04/2016, 16:58

Actrița Stela Popescu a alcătuit, marți un scurt portret lui Cornel Patrichi, fiind vizibil afectată de vestea că fostul său coleg și apropiat s-a stins din viață. Marea actriță a spus că talentul lui Patrichi era unul ieșit din comun: „Era un artist extraordinar, extraordinar, cu inspirație, cu vocație, un talent ieșit din comun. El când dansa, nu dansa, zbura, avea o întindere extraordinară, o grație care sugera ceva deasupra realului. A fost un rar talent, un om…iar ca profesor de dans, pentru că pe urmă a început să facă el coregrafie, era un profesionist perfect. Îmi pare foarte rău.”

Stela Popescu a mai precizat că în domeniul coregrafiei, Cornel Patrichi a fost un „mare creator”: „Am jucat în aceleași spectacole. El a fost inițial la Teatrul Constantin Tănase. Mai târziu a avut o plecare, și-a făcut o școală de dans în Italia, a stat câțiva ani acolo și pe urmă s-a întors acasă. Era un mare creator de dans. El n-a fost folosit cât merita să fie folosit.”

Pe de altă parte, actrița a spus că îl lega de acesta o relație îndelungată de colegialitate și că l-a apreciat încă din tinereța sa timpurie: „Eram ca doi colegi care ne cunoșteam de 50 de ani. Îl cunosc de când avea 17-18 ani. A lucrat mult la Teatrul Tănase, apoi dacă a plecat și n-a mai venit peste ani de zile n-a mai lucrat la noi la teatru și atunci sigur că…Eram în relații normale de colegi care se apreciază. Mare păcat.”, a conchis Stela Popescu.

Cunoscutul dansator și coregraf Cornel Patrichi s-a stins din viață, marți după amiază, în locuința sa. El apărut în numeroase spectacole de televiziune și filme.

S-a născut la București pe dată de 1 aprilie 1944. A absolvit Liceul de Coregrafie în 1962, fiind angajat, în același an, că balerin la Teatrul „Constantin Tănase”, unde a apărut în revista „Cărăbuș”. În anul 1970 s-a angajat la Teatrul „Fantasio”. La vârstă de 26 de ani a primit derogare ca să fie maistru, devenind astfel și coreograf. A dansat 8 ani pe scenă acelui teatru, dar în paralel, și pentru televiziune și în filme, potrivit cinemagia.ro.

Momentul său de glorie în televiziune a avut loc în 1973 cu un spectacol de estradă, regizat de Alexandru Bocăneț. Vreme de câțiva ani a lucrat cu regizorul Valeriu Lazarov la niște coregrafii pentru televiziune, și la un film cu el și cu Salome, cântăreața care câștigase concursul de „Euroviziune” din acel an.

Cornel Patrichi a lucrat în 1987 o lună la Dresda, după care a mers în Italia, unde a rămas, deschizând o școală de balet. În anul 1999 s-a întors în țară și a făcut 88 de balete în doar 11 luni, pentru emisiunea „Vineri seară, cu Florin Călinescu”. A participat de asemenea la emisiunea „Dansez pentru tine”, ca membru al juriului.

Filmele în care a jucat sunt: „The King of Communism: The Pomp & Pageantry of Nicolae Ceaușescu” (2002), „Detașamentul Concordia ” (1980), „Melodii, melodii… ” (1978), „Gloria nu cânta ” (1976), „Alexandra și infernul ” (1975), „Un august în flăcări ” (1974), „Veronica ” (1973), „Pentru că se iubesc ” (1972), „Pădurea pierdută ” (1971), „Balul de sâmbătă seară” (1968), „De trei ori București ” (1968).

Filme pentru care a realizat coregrafia sunt: „Viraj periculos ” (1983); „Eu, tu și Ovidiu ” (1977), „Bună seară, Domnule Wilde”, „Actorul și sălbaticii ” (1975), „Cântecele mării ” (1971).

El suferea de cinci ani de cancer pulmonar și a fost operat în anul 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York