Stela Popescu, despre Cornel Patrichi: „Când dansa zbura, avea o grație deasupra realului”

Stela Popescu, despre Cornel Patrichi: Când dansa zbura, avea o grație deasupra realului
Publicat: 05/04/2016, 16:58

Actrița Stela Popescu a alcătuit, marți un scurt portret lui Cornel Patrichi, fiind vizibil afectată de vestea că fostul său coleg și apropiat s-a stins din viață. Marea actriță a spus că talentul lui Patrichi era unul ieșit din comun: „Era un artist extraordinar, extraordinar, cu inspirație, cu vocație, un talent ieșit din comun. El când dansa, nu dansa, zbura, avea o întindere extraordinară, o grație care sugera ceva deasupra realului. A fost un rar talent, un om…iar ca profesor de dans, pentru că pe urmă a început să facă el coregrafie, era un profesionist perfect. Îmi pare foarte rău.”

Stela Popescu a mai precizat că în domeniul coregrafiei, Cornel Patrichi a fost un „mare creator”: „Am jucat în aceleași spectacole. El a fost inițial la Teatrul Constantin Tănase. Mai târziu a avut o plecare, și-a făcut o școală de dans în Italia, a stat câțiva ani acolo și pe urmă s-a întors acasă. Era un mare creator de dans. El n-a fost folosit cât merita să fie folosit.”

Pe de altă parte, actrița a spus că îl lega de acesta o relație îndelungată de colegialitate și că l-a apreciat încă din tinereța sa timpurie: „Eram ca doi colegi care ne cunoșteam de 50 de ani. Îl cunosc de când avea 17-18 ani. A lucrat mult la Teatrul Tănase, apoi dacă a plecat și n-a mai venit peste ani de zile n-a mai lucrat la noi la teatru și atunci sigur că…Eram în relații normale de colegi care se apreciază. Mare păcat.”, a conchis Stela Popescu.

Cunoscutul dansator și coregraf Cornel Patrichi s-a stins din viață, marți după amiază, în locuința sa. El apărut în numeroase spectacole de televiziune și filme.

S-a născut la București pe dată de 1 aprilie 1944. A absolvit Liceul de Coregrafie în 1962, fiind angajat, în același an, că balerin la Teatrul „Constantin Tănase”, unde a apărut în revista „Cărăbuș”. În anul 1970 s-a angajat la Teatrul „Fantasio”. La vârstă de 26 de ani a primit derogare ca să fie maistru, devenind astfel și coreograf. A dansat 8 ani pe scenă acelui teatru, dar în paralel, și pentru televiziune și în filme, potrivit cinemagia.ro.

Momentul său de glorie în televiziune a avut loc în 1973 cu un spectacol de estradă, regizat de Alexandru Bocăneț. Vreme de câțiva ani a lucrat cu regizorul Valeriu Lazarov la niște coregrafii pentru televiziune, și la un film cu el și cu Salome, cântăreața care câștigase concursul de „Euroviziune” din acel an.

Cornel Patrichi a lucrat în 1987 o lună la Dresda, după care a mers în Italia, unde a rămas, deschizând o școală de balet. În anul 1999 s-a întors în țară și a făcut 88 de balete în doar 11 luni, pentru emisiunea „Vineri seară, cu Florin Călinescu”. A participat de asemenea la emisiunea „Dansez pentru tine”, ca membru al juriului.

Filmele în care a jucat sunt: „The King of Communism: The Pomp & Pageantry of Nicolae Ceaușescu” (2002), „Detașamentul Concordia ” (1980), „Melodii, melodii… ” (1978), „Gloria nu cânta ” (1976), „Alexandra și infernul ” (1975), „Un august în flăcări ” (1974), „Veronica ” (1973), „Pentru că se iubesc ” (1972), „Pădurea pierdută ” (1971), „Balul de sâmbătă seară” (1968), „De trei ori București ” (1968).

Filme pentru care a realizat coregrafia sunt: „Viraj periculos ” (1983); „Eu, tu și Ovidiu ” (1977), „Bună seară, Domnule Wilde”, „Actorul și sălbaticii ” (1975), „Cântecele mării ” (1971).

El suferea de cinci ani de cancer pulmonar și a fost operat în anul 2014.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
El este amantul Irinei Tănase, care l-a distrus pe Liviu Dragnea! Cum şi când s-au...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
10 lucruri vitale dacă ai diesel şi pleci pe zăpadă
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
El este amantul Irinei Tănase, care l-a distrus pe Liviu Dragnea! Cum şi când s-au...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
O firmă din Constanța APROVIZIONEAZĂ BANCA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI cu BRÂNZĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Lovitură totală pentru Pfizer! S-au aflat rezultatele. Anunț pentru cei care au făcut două doze
Paul, un playboy din Galați, i-a spart relația lui Dragnea. Codrin Ștefănescu a confirmat
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...