Suedia, țara în focus la Les Films de Cannes à Bucarest; „Metronom”, proiectat în deschidere

Suedia, țara în focus la Les Films de Cannes à Bucarest; Metronom, proiectat în deschidere
Publicat: 27/09/2022, 14:19

Suedia este țara în focus la ediția de anul acesta, a 13-a, a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest.

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. Anul acesta, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes. Toți reprezintă faimoasa “şcoală suedeză de film”, iar acesta este motivul pentru care festivalul bucureștean a ales Suedia ca țară în focus.

Regizorul cult suedez Ruben Östlund, câştigător al unui Palme d’Or în 2017, pentru „The Square”, s-a întors anul acesta la Cannes cu „Triangle of Sadness”, cu care a reuşit să-şi revendice, din nou, trofeul suprem. În același focus, organizatorii vor prezenta alte două filme ale unor cineaşti în ascensiune, la origine imigranţi, pe care publicul le poate vedea la această ediţie: „Boy from Heaven”, de Tarik Saleh – premiul pentru cel mai bun scenariu, Cannes 2022, și „Holy Spider”, de Ali Abbasi (premiul pentru cea mai bună actriță la Cannes, pentru Zar Amir Ebrahimi).

Regizorii nordici „forțează adesea limitele limbajului cinematografic”, spune Claus Christensen, editorul revistei daneze de film Ekko. „Este vorba de divertisment, dar scopul este și de a provoca publicul. Regizorul are libertatea de a-şi explora viziunea artistică, oricare ar fi aceasta”.

La cea de-a 13 ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, va fi reconfirmată nu numai forţa creativă nordică, ci şi cea autohtonă. Festivalul se va deschide cu una dintre cele mai discutate şi mai premiate producţii ale momentului, „Metronom„.

În timp ce Țiriac și Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972, doi liceeni se iubesc și scriu scrisori la emisiunea „Metronom” de la Europa Liberă. Când el primește aprobarea să plece definitiv din țară, împreună cu familia, ei știu că trebuie să se despartă, dar nu se așteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viață.

„Metronom”, debutul în lungmetraj de ficțiune al lui Alexandru Belc, a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor al secţiunii Un Certain Regard la Cannes, în ovaţiile publicului şi ale criticii.

Vezi trailerul mai jos:

Filmul va putea fi văzut în festival cu două săptămâni înainte de premiera în cinema, programată pe 4 noiembrie. 

CITEȘTE ȘI: Noaptea Albă a Galeriilor va avea loc anul acesta în 12 orașe din România, între 30 septembrie și 2 octombrie

Producătorii „James Bond” caută un agent 007 care să se implice în franciză minimum 10 – 12 ani

INTERVIU | Alina Grigore, regizoarea filmului „Crai Nou”, câștigător al Festivalului de la San Sebastian în 2021: „Este foarte important ca un actor să aibă libertate. Nu aș pune pe nimeni niciodată într-o situație inconfortabilă, de dragul actului creativ”

Foto: Profimedia Images

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase