Top 10 muzee unice, dar prea puțin cunoscute, din Europa

Top 10 muzee unice, dar prea puțin cunoscute, din Europa
Publicat: 08/07/2023, 10:00

Luvru, British Museum, Rijksmuseum, Muzeele Vaticanului, Prado – sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute muzee din Europa. Dar bătrânul continent găzduiește multe altele; unele sunt incredibile, unice și ciudate. Spre exemplu, ai fi crezut că există un muzeu al inimilor frânte? Dacă te-am făcut curios, vezi un top 10 muzee unice din Europa.

Muzeul Esperanto, Viena, Austria

Despre limbile europene se știu o mulțime de fapte interesante. Deși majoritatea limbilor evoluează în mod natural de-a lungul timpului, unele sunt create special conform unui set de reguli. Esperanto este o astfel de limbă, iar muzeul său se află în capitala Austriei.

Muzeul Esperanto a fost deschis în 1929, așa că are o istorie lungă și este unul dintre cele mai vechi muzee lingvistice din lume. Aici vei găsi documentate istoria limbii esperanto, dar și a altor limbi construite în același mod. Poți, de asemenea, găsi obiecte interesante, de la pastă de dinți până la lucrări literare celebre în esperanto.

Muzeul Miniaturilor, Praga, Cehia

Muzeele de artă sunt unele dintre cele mai ofertante când vine vorba de vizitat, iar țările europene au o mulțime, pentru toate gusturile. Dar dacă vrei ceva diferit ar trebui să mergi la Praga, la Muzeul Miniaturilor. Vei găsi acolo obiecte de artă și sculpturi minuscule – pentru unele vei avea nevoie chiar de o lupă pentru a le admira.

Muzeul Miniaturilor expune nenumărate obiecte mici, inclusiv copii ale picturilor celebre. Dar în loc de pânză, acestea sunt pictate și sculptate pe șuvițe de păr și pe bucăți de lemn. Potrivit Guinness Book of Records, muzeul găzduiește și una dintre cele mai mici cărți din lume.

Muzeul de farmece și vrăjitorie, Hólmavik, Islanda

Muzeul de farmece și vrăjitorie islandez este ciudat și unic; o vizită absolut obligatorie dacă ajungi în această țară. Numele islandez al muzeului este Galdrasafnið, cu colecții impresionante care descriu istoria vrăjitoriei din zonă.

Locul nu este pentru cei slabi de inimă. Zombi, demoni și obiecte magice te vor înconjura odată intrat. Islanda are o istorie bogată a vrăjitoriei, iar muzeul spune această poveste într-un mod captivant, înfricoșător și unic. La Hólmavik nu ajungi chiar ușor, pentru că se află la 230 de kilometri de Reykjavik, dar ce poți vedea acolo face să merite pe deplin călătoria.

Casa Iluziilor, Ljubljana, Slovenia

Dacă ai nevoie de și mai multă aventură și iluzii, călătorește în frumoasa capitală a Sloveniei, Ljubljana. Casa Iluziilor este un muzeu ciudat care îți testează simțurile cu trucuri cu oglinzi și camere iluzorii.

Cele 40 de exponate ale muzeului îți vor testa pe deplin înțelegerea realității. Poți chiar să simți cum este să trăiești într-un spațiu cu gravitate zero sau să petreci în sala Infinity Disco. Muzeul merită vizitat dacă te afli în Slovenia și este potrivit atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Muzeul Inimilor Frânte, Zagreb, Croația

Te-ai săturat să vezi cupluri fericite și inimi roșii oriunde te duci? Ei bine, ar putea fi timpul să vizitezi Muzeul Inimilor Frânte din Zagreb. Muzeul arată ce se întâmplă atunci când lucrurile nu merg în dragoste conform planului. Deschis în 2006, aici vei găsi obiecte lăsate în urmă după încheierea relațiilor.

Muzeul este ciudat, dar îți va fi foarte ușor să te identifici cu tot ce este expus acolo. Vei afla poveștile din spatele diferitelor exponate și, la fel cu majoritatea vizitatorilor, poate vei râde și vei vărsa o lacrimă în timp ce îl explorezi. Dacă vrei, poți chiar să lași și tu acolo amintirile iubirilor din trecut.

Muzeul Sufletelor din Purgatoriu, Roma, Italia

Roma este în sine un oraș muzeu, pe lângă cele celebre pe care le poți vizita în capitala Italiei. Astăzi o să vorbim despre unul vechi de un secol, Piccolo Museo Del Purgatorio, sau Muzeul Sufletelor din Purgatoriu, unul dintre cele mai puțin cunoscute. Colecția muzeului include biblii, cărți de rugăciuni și articole de îmbrăcăminte despre care se spune că au fost semnate de mâinile sufletelor din purgatoriu.

Ideea de purgatoriu este parte din credința catolică, iar conceptul datează din secolul al XI-lea. S-a răspândit atunci ideea conform căreia sufletele prinse în purgatoriu au nevoie să fie eliberate. Colecția este una destul de mică, dar muzeul merită explorat data viitoare când vei ajunge la Roma, pentru o experiență unică.

Muzeul Neonului, Varșovia, Polonia

Dacă ai nevoie de o experiență relaxantă cu adevărat, poți explora unul dintre cele mai faimoase muzee din Varșovia, Muzeul Neonului. Spațiul enorm este plin de lucruri cu neon. O să îți placă și că vei fi întâmpinat cu semne masive în toate culorile posibile ale curcubeului.

Muzeul este plin de culoare, dar și de povești intrigante. Învăță despre reclame luminoase, explorând istoria și contextul semnelor pentru afișaj în magazine și nu numai. Colecția de aici este una dintre cele mai mari de acest gen din lume.

Muzeul Hunt, Limerick, Irlanda

Muzeul Hunt din Limerick are o poveste unică. John și Gertrude Hunt au fondat muzeul cu colecția lor personală de aproximativ 2.000 de opere de artă și antichități. Colecția eclectică este formată din picturi și artefacte. Dacă iubești istoria și arta, vei adora expoziția.

Expunând una dintre cele mai mari colecții private de artă și antichități din Irlanda, care datează din neolitic până în secolul al XX-lea, inclusiv lucrări ale lui Renoir, Picasso și Yeats, Hunt Museum este o experiență culturală completă.

Muzeul Flipper, Budapesta, Ungaria

Dacă nu mai ești tocmai tânăr, este posibil să își amintești de mesele colorate de flipper (pinball). Oricum, și dacă știi, și dacă nu despre ce vorbim, ar trebui ca atunci când ajungi la Budapesta să explorezi Muzeul Flipper.

Expoziția celebrează aparatele de pinball de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la dispozitivele din secolul al XXI-lea. Poți vedea aici aproape 130 de mașini în muzeul întins pe mai bine de 400 de metri pătrați. Jocurile oferă o perspectivă minunată asupra trecutului, cu lumini strălucitoare, culori și sunete ale aparatelor de pinball.

God’s Own Junkyard, Londra, Anglia

God’s Own Junkyard este un muzeu colorat și ciudat din Londra. Este greu de integrat într-un anumit format muzeal, dar aici vei găsi articole de culoare neon, lumini strălucitoare de neon și lucruri retro vechi din zona de business și de filme. Există câte puțin din toate și vei fi înconjurat de mii de semne și opere de artă ciudate și minunate.

Foto: flippermuzeum.hu, houseofillusions.si, neonmuzeum.org, godsownjunkyard.co.uk


CITEȘTE ȘI:

Expoziția itinerantă de capodopere a National Gallery, record de vizitatori

Art Safari Love Edition, artă românească clasică și contemporană și artă internațională de prestigiu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto