Tradiții și superstiții de Revelion în lume. Ce să faci ca să ai noroc în noul an

Tradiții și superstiții de Revelion în lume. Ce să faci ca să ai noroc în noul an
Publicat: 31/12/2022, 11:00

Au mai rămas doar câteva ore din 2022, așa că nu putem să nu vorbim și despre tradiții și superstiții de Revelion în lume. A fost un an mult mai aproape de ce am putea numi „obișnuit” față de 2020 și 2021, iar obiceiurile de Revelion au rămas intacte. Am adunat câteva dintre ele din mai multe locuri din lume, pentru că, se știe, nu există mod mai bun de a începe anul decât urmând o tradiție sau alimentând o superstiție de Revelion.

Așadar, iată câteva tradiții și superstiții de Revelion în lume:

SUA – Asistă la coborârea celebrei mingi în Times Square

Milioane de americani se adună în jurul televizoarelor (sau direct în Times Square, în ciuda temperaturilor extrem de scăzute) pentru a vedea cum coboară mingea la miezul nopții în fiecare an. Cunoscută de la început ca Piața Longacre, Times Square a fost redenumită în 1904 pentru The New York Times, care și-a deschis noile birouri în Times Tower. Începând în 1907, proprietarul New York Times, Adolph Ochs, a creat evenimentul pentru a atrage atenția asupra noului sediu al Times și a fost de atunci un spectacol anual și una dintre cele mai populare sărbători de Revelion din lume.

Brazilia – Toată lumea merge la plajă

În Brazilia, oamenii merg de obicei la plajă, deoarece în decembrie acolo este vară. Imediat după miezul nopții, ar trebui să sari șapte valuri în timp ce îți pui șapte dorințe. Tradiția își are rădăcinile în aducerea unui omagiu lui Yemanja, zeița apei. „Înainte de a intra în apă, ar trebui să porți alb, deoarece simbolizează puritatea”, spune Hudson Bohr, fotograf brazilian stabilit la New York.

Spania – Ca să ai noroc tot anul, trebuie să mănânci la miezul nopții 12 boabe de struguri

Spaniolii își încep noul an mâncând 12 boabe de struguri, care simbolizează fiecare bătaie a ceasului. Tradiția numită „las doce uvas de la suerte” a început la sfârșitul secolului al XIX-lea și se crede că alungă răul în timp ce îți crește șansele de a avea un an nou prosper și norocos. Cu toate acestea, acest lucru va funcționa numai dacă reușești să mănânci toți strugurii în câteva secunde, deoarece trebuie să dispară până când ceasul termină de bătut miezul nopții.

India – se face o sculptură a unui bătrân și se aruncă în foc

Arderea simbolizează înlăturarea nemulțumirilor din anul vechi și face loc pentru nașterea unui an nou. Toată lumea se aduna cântând „Auld Lang Syne” și apoi totul se transforma într-o mică petrecere. Mumbai, spre exemplu, este foarte cosmopolit și găzduiește oameni de diverse religii, prin urmare există o mulțime de festivaluri diferite, dar acesta a fost unul care a unit de-a lungul epocilor și credințelor.

Japonia – trebuie să mănânci tăiței soba

Oamenii din Japonia încep noul an mâncând un castron cald de tăiței soba. Tradiția datează din perioada Kamakura și este legată de un templu budist care oferă tăiței săracilor. Deoarece tăițeii lungi și subțiri sunt fermi, dar ușor de mâncat, se crede că acest obicei simbolizează o despărțire literală de vechiul an.

Franța – toată lumea sărbătorește cu șampanie

În timp ce noțiunea de a bea vin în Franța este la fel de „revoluționară” ca florile pentru primăvară, francezii trec la următorul nivel în noaptea dintre ani și toată lumea sărbătorește cu șampanie. De obicei, există o mulțime de evenimente și petreceri, dar opțiunile alimentare rămân aceleași: vinuri spumante sunt asociate cu stridii, curcan, gâscă sau o găină din Cornish.

Haiti – tradiția spune să împarți o supă joumou

1 ianuarie este de fapt Ziua Independenței Haitiului și oamenii mănâncă supă de dovleac (soup joumou) pentru că era o delicatesă pe care negrul înrobit nu avea voie să o consume. În noaptea dintre ani, oamenii merg la casele altora și fac schimb de supe, pentru că fiecare o face puțin diferită.

Danemarca – toată lumea sparge farfurii

Să spargi farfurii când sunt prienii sau rudele în vizită arată mai degrabă că întâlnirea voastră a mers extrem de prost. În Danemarca, totuși, tradițiile de Revelion de genul aceasta le aduc noroc celor dragi. Tradiția spune că, cu cât adunați mai multe ustensile de bucătărie sparte în fața ușii, cu atât veți fi mai bine.

Canada – pescuitul la copcă te scoate din casă în prima zi a anului

Temperaturile cu multe grade sub zero nu îi împiedică pe canadieni să înceapă noul an cu un sport preferat de iarnă – pescuitul la copcă. Familiile închiriază colibe încălzite și echipamente de gătit, astfel încât să se poată bucura de sărbătoare alături de cei dragi chiar acolo unde prind peștele.

Filipine – trebuie să mănânci 12 fructe rotunde

În ajunul Anului Nou, familiile din Filipine se asigură că mănâncă 12 fructe rotunde, cum ar fi merele, strugurii și caisele, despre care se crede că sunt semn de prosperitate datorită formei lor, asemănătoare cu monedele. În ceea ce privește numărul norocos, fiecare fruct reprezintă o lună din an.

Mexic – oferă cadou tamale de casă

În Mexic, familiile se adună pentru a face mâncare de Revelion – în special tamales, un aluat din făină de porumb umplut cu carne, brânză și legume, toate învelite în frunze de porumb – și apoi le împart celor dragi în ajunul Anului Nou. În ziua de Anul Nou, tamales calde sunt adesea servite cu menudo, o supă tradițională mexicană făcută din stomac de vacă.

Grecia – atârnă o ceapă în afara ușii

Ceapa nu numai că este un element de bază din bucătărie, dar se crede că poate aduce și noroc în anul care urmează. În Grecia tradiția spune să agăți o ceapă în fața ușii. Se crede că simbolizează fertilitatea și creșterea (datorită capacității sale de a încolți singură), motiv pentru care ceapa este atârnată pe ușă după slujba la biserică din ziua de Anul Nou.

Columbia –  pune trei cartofi sub pat

În ajunul Anului Nou, în gospodăriile columbiene există o tradiție numită agüero, care constă în punerea a trei cartofi sub patul fiecărui membru al familiei – unul decojit, unul nu și ultimul doar parțial. La miezul nopții, fiecare persoană alege cu ochii închiși unul și, în funcție de cartoful pe care îl selectează, se poate aștepta fie la un an plin de noroc, unul cu dificultăți financiare sau o combinație a ambelor variante.

Irlanda – aruncă pâinea pe pereți

Pentru a îndepărta spiritele rele, familiile din Irlanda fac loc unui an nou sănătos și prosper, lovind pâini făcute special pentru Crăciun de pereții și ușile din toată casa.

Norvegia – sărbătoare cu un tort falnic

Kransekake, o prăjitură tradițională din aluat copt în formă de inele, adesea făcută cu cel puțin 18 straturi, este consumată atât în Danemarca, cât și în Norvegia, în ajunul Anului Nou. Straturile din tort, care arată ca niște fursecuri, sunt ținute împreună cu o glazură extraordinar de gustoasă.

Indiferent de credințe, obiceiuri și superstiții, Anul Nou simbolizează speranța și este ideal ca el să înceapă alături de cei dragi. Cu propriile amintiri și lucruri pe care le faceți împreună. La mulți ani!

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Câte zile libere au românii în 2023

Programul supermarketurilor de Anul Nou 2023. Până la ce oră vor fi deschise marile magazine înainte de Revelion și ce orar de funcționare vor avea pe 1 și 2 ianuarie

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic