VIDEO | „Avram Iancu – Împotriva imperiului”, prima docu-dramă dedicată „Crăișorului Munților”: „Un TRIBUT pentru Ardeal”

Publicat: 30/11/2023, 17:40
Actualizat: 30/11/2023, 17:42

„AVRAM IANCU – Împotriva imperiului” este titlul primei docu-drame dedicate „Crăișorului Munților – Eroul din Transilvania, eroul tuturor românilor”.

Filmările au avut loc în perioada 9 – 15 octombrie, în nordul județului Hunedoara, pe lângă localitatea Brad, în satele Baia de Criș, Bulzeştii de Sus și în comuna Luncoiu de jos, iar drama va intra în cinematografele din România în data de 24 ianuarie 2024, de Mica Unire.

Rolul lui Avram Iancu este interpretat de Horia Fedorca, actorul care seamnă izbitor cu „Crăișorul Munților” și debutează în cinema. Horia Fedorca este actor la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu.

„Mă bucur că am avut ocazia să primesc acest rol. Eu fiind ardelean, știam despre Avram Iancu. Nu foarte multe, nici măcar jumătate din câte știu acum. Am încercat să mă documentez din sursele istorice care îl descriu cel mai bine pe Avram Iancu ți am încercat să îl înțeleg, nu doar din descrierile altora, ci și din citatele lui, vorbele care au fost consemnate ca fiind 100% ale sale”, spune Horia Fedorca.

Produs de PaPa Pictures și Asociația Transilvania Art, docu-drama reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului Theo Thorn, pe baza unui scenariu realizat de acesta împreună cu Alex Molico.

„Este un film privat, făcut ca un tribut Ardealului, de un grup de oameni iubitori de glie strămoșească. Credem că «Avram Iancu – Împotriva imperiului» este filmul de suflet al anului 2024, anul în care marcăm 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu”, spun producătorii, Alin Panc și Sandu Pop (PaPa Pictures).

Rolul lui Avram Iancu este interpretat de Horia Fedorca

Docu-drama „Avram Iancu – Împotriva imperiului”  punctează momentele care au influențat decisiv destinul lui Avram Iancu

Docu-drama „Avram Iancu – Împotriva imperiului”  punctează momentele care au influențat decisiv destinul lui Avram Iancu, eroul revoluționar al Transilvaniei, al României. Filmul urmărește evenimentele din perioada 1848-1872, până la moartea sa.

 • 1848 – În plină Revoluție în Transilvania, moții răspund chemării lui Avram Iancu de a veni să apere Munții Apuseni, care se transformă într-o fortăreață. Legiunile de români resping atacurile armatei răsculaților maghiari. Deși slab echipați și fără o pregătire militară sistematizată, românii sunt dispuși la sacrificiu, însuflețiți de personalitatea lui Avram Iancu, avocatul devenit Crăișorul Munților.
 • În toamna anului 1848, descoperim cum era organizată tabăra Legiunii Auraria Gemina condusă de Avram Iancu.

În decembrie 1848, vedem cum Avram Iancu se impune și-i convinge pe liderii românilor că „numai tactica armată va scăpa poporul de tiranie”, declanșând un șir ireversibil de evenimente, care culminează cu un fals armistițiu și cu un deznodământ neașteptat al Revoluției.

Filmul urmărește mai apoi și evenimentele de după Revoluție: negocierea armistițiului dintre români și maghiari, înfrângerea revoluției și instituirea unui regim impus de Imperiul Habsburgic, trădarea Împăratului Franz Josef, arestarea și maltratarea lui Avram Iancu, ultimii ani de viață, chinuiți de supărări, și moartea sa învăluită în mister.

Avram Iancu

„Avrămuț, erou al meu, al moților și nu numai, a fost un om deștept, viteaz și mai ales înțelept”

„Mă bucur enorm că reușim să realizăm un documentar în amintirea lui Avram Iancu, un erou adevărat. Devotamentul său pentru un țel, iubirea de aproapele, onestitatea, respectul și credința în Dumnezeu sunt trăsături de caracter care trebuie să meargă mai departe”, spune Alin Panc, producător (PaPa Pictures).

„Avrămuț, erou al meu, al moților și nu numai, a fost un om deștept, viteaz și mai ales înțelept. Filmul făcut de noi este o mulțumire venită peste două veacuri, pentru cum și-a dorit libertatea, cum a știut și cum a sperat în izbânda neamului  său. Părerea mea de rău vine din faptul că nu a apucat să-și vadă moții liberi și stăpâni pe munții lor. În calitatea mea de producător doresc foarte mult ca filmul să ajungă și la tineri. Văd cum alte nații își inventează eroii, așa că ar fi păcat ca noi să nu îl slăvim pe al nostru, adevărat trăitor viteaz și iubitor de neam și glie. Mulțumim Lincoln Plus din Sebeș și domnului Gheorghe Cibu, precum și tuturor iubitorilor de Avram Iancu, care ne-au fost aproape în realizarea acestui film”, spune Sandu Pop, producător (PaPa Pictures)

 • Producători: PaPa Pictures, Asociația Transilvania Art
 • Regie: Theo Thorn – debut lungmetraj
 • Scenariu: Theo Thorn, Alex Molico

„Avram Iancu – Împotriva imperiului”

 • Horia Fedorca – debut
 • Damian Victor Oancea
 • Alin Panc
 • Sandu Popa
 • Kata Pánczél
 • Paula Hriscu – debut

Consultanți științifici:

 • Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș (Universitatea din Oradea / Muzeul Țării Crișului Oradea)
 • Prof. univ. dr. Mihai Drecin (Membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România)
 • Lector univ. dr. Radu Româmașu (Uniersitatea din Oradea)

ProducătoriI filmului sunt Alin Panc, Sandu Pop, iar producători executivi sunt Dorian Stan și Raluca Hideg

 • Director de imagine: Rareș Dima
 • Montaj: Sabin Filip
 • Sunet: Ioan Iacoban
 • Pictor costume: Daniela Diaconescu
 • Scenografie: Nicu Resteanu
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
”Fratele” multi-milionar al Prodancei s-a sinucis la Dubai! El a avut în trecut inclusiv o...
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
VIDEO „Lichidare în masă”: Rușii repetă greșeala de a-și aduna soldații în careu, ucrainenii trimit...
Băiețel de 8 ani, în stare gravă după o vacanță cu familia într-un resort de...
Momentul când agresorul se îndreaptă spre apartamentul prostituatei din Iaşi. Ionuţ a agaţat-o pe Raimonda...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Gabriela Cristea l-a prins în fapt! Tavi Clonda era cu fosta la mall + El...
Un român s-a trezit cu amendă pentru ROVINIETĂ dintr-un motiv bizar
Tatăl lui Sebi își strigă durerea, după accidentul de la 2 Mai! Declarații în lacrimi,...
Rămân cu indexarea de 13,8%! Acești pensionari nu vor primi pensii mai mari după recalcularea...
Părinţii victimelor lui Vlad Pascu cer schimbarea încadrării faptelor în omor: Nu ne va alina...
Cele 4 zodii pentru care astrele s-au aliniat și vor domina lumea! Nimeni nu le...
Ce ÎNSEAMNĂ când ți se OFILESC plantele în casă?
Informație pentru toți CLIENȚII LIDL! Produsul care a fost DE URGENȚĂ retras de la raft
Anunț legat de procesul lui Vlad Pascu. Părinții victimelor sunt revoltați
VIDEO | Daniela Crudu, apariție rară la televizior alături de sora ei. Cum arată acum...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
Dieta care scade DRAMATIC riscul de apnee în somn