”Ziua Eminescu”, Ziua Culturii Naționale. Institutul Cultural Român și proiectul video ”Essentials. Eminescu. Essential” la New York

”Ziua Eminescu”, Ziua Culturii Naționale. Institutul Cultural Român și proiectul video ”Essentials. Eminescu. Essential” la New York
”Ziua Eminescu”, Ziua Culturii Naționale. Institutul Cultural Român și proiectul video ”Essentials. Eminescu. Essential” la New York

Cu ocazia Zilei Naționale a României – ”Ziua Eminescu” -, Institutul Cultural Român propune, în 17 țări, peste 20 de proiecte culturale, într-o singură zi. Ziua de 15 ianuarie, în fiecare an, a fost și este o zi dedicată creativității românești, iar ICR – prin rețeaua reprezentanțelor din străinătate – invită marele public, fiind vorba, anul acesta, de un program online, să celebreze această zi cu totul specială.

Ziua Națională a României nu este doar o sărbătoare a românilor, ”ci și a prietenilor culturii noastre, a tuturor celor pentru care România reprezintă o sursă valoroasă de creativitate”, transmit reprezentanții ICR.

”O intersecție inedită între poezia lui Eminescu și vocea personalului esențial newyorkez”

La New York, proiectul video ”Essentials. Eminescu. Essential” propune o celebrare cu totul neobișnuită – dar cu atât mai interesantă – a geniului eminescian, ”integrând deopotrivă imensele provocări ale pandemiei și sensibilitatea actuală a publicului american”.

Filmul evidențiază ”o intersecție inedită între poezia lui Eminescu și vocea personalului esențial newyorkez care a menținut orașul într-o relativă stare de funcționare, iar locuitorii acestuia în siguranță pe tot parcursul crizei medicale”.

”Essentials. Eminescu. Essential”, un material video original creat pe baza lecturilor realizate de invitați speciali – personal medical newyorkez, responsabili cu menținerea ordinii publice, șoferi de autobuz etc – va fi difuzat în premieră vineri, 15 ianuarie 2021, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, pe canalele de comunicare ale ICR New York și pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei României în Statele Unite. Filmările și montajul au fost realizate de fotograful Ionuț Văcar, scenariul și regia aparținând lui Alex Boda. Traducerea și selecția textelor a fost realizată de Adrian Săhlean”, anunță Institutul Cultural Român.

Institutul Cultural Român și proiectul video ”Essentials. Eminescu. Essential” la New York

Mirel Taloș, președinte interimar ICR: ”Expunem arta românească patrimonială și contemporană, marile noastre personalități culturale și operele lor”

Mirel Taloș, președintele interimar al Institutului Cultural Român, declară – cu ocazia Zilei Culturii Naționale – că ”România este așezată la masa relațiilor internaționale”, iar proiectele cultural ale ICR ”vorbesc despre creativitatea românească în cel puțin 17 țări”.

”Creativitatea românească menține România pe harta lumii în orice timpuri, chiar și în cele dificile, cum sunt cele pe care le trăim acum. De Ziua Culturii Naționale, zeci de proiecte culturale ale ICR vorbesc despre creativitatea românească în cel puțin 17 țări, prin reprezentanțele ICR. Fie că vorbim despre film, dezbateri, concerte, expoziții sau despre istorie, arhitectură, artele spectacolului, esența creativității românești ajunge la mintea și sufletul atâtor popoare care își pot forma o imagine pozitivă despre țara noastră, evitând clișeele păguboase cărora le cădem deseori victimă. ICR, prin echipele sale din țară și din reprezentanțe, expune arta românească patrimonială și contemporană, marile noastre personalități culturale și operele lor, cărora le atribuie funcția de ambasadori, cu care așezăm România la masa relațiilor internaționale, declară președintele interimar al ICR, potrivit evenimentemuzeale.ro.

ICR Madrid: ”Nu credeam să-nvăț a muri vreodată” – spectacol de poezie, muzică și dans

Ziua Culturii Naționale – ”Ziua Eminescu” – va fi sărbătorită în mari capitale ale lumii, iar Madridul nu putea face excepție.  Spectacolul „Nu credeam să-nvăț a muri vreodată” – producție a Teatrului „Regina Maria“ din Oradea – va fi prezentat vineri, 15 ianuarie, ora 19.00 (ora Spaniei), cu subtitrare în limba spaniolă, de ICR Madrid.

”Am vrut să fac un spectacol mult mai deosebit decât în ceilalţi ani, dedicat poetului nostru drag. Va fi unul complex, în care vor apărea îndrăgostiţii din poeziile lui Eminescu, dar şi stări ale sale. Unul dintre personaje, Dansatoarea, va fi chiar spiritul lui Eminescu. Pentru mine, Eminescu este ca un medicament”, a declarat regizorul Emil Sauciuc, la premiera spectacolului.

Regizorul Emil Sauciuc: ”Am vrut să fac un spectacol mult mai deosebit decât în ceilalţi ani, dedicat poetului nostru drag”

Înregistrarea poate fi vizionată pe rețelele de socializare ale reprezentanței până la 30 ianuarie.

Tot cu prilejul Zilei Culturii Naționale, transmit reprezentanții ICR, absolvenți ai cursurilor de limba română – sesiunea octombrie-decembrie 2020 – vor recita în limba română o poezie sau o strofă de Mihai Eminescu, materialele video fiind difuzate pe rețelele de socializare ale ICR Madrid în perioada 11-15 ianuarie.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...