EXCLUSIV. Chirurgul Laurenţiu Ungurianu acuză managementul defectuos de la Spitalul CF Witting: ”Oameni din jurul lui Orban mi-au spus că nu se pot atinge de managerul Banu. Are relații foarte mari în PNL și nu poate fi deranjat”

EXCLUSIV. Chirurgul Laurenţiu Ungurianu acuză managementul defectuos de la Spitalul CF Witting: ”Oameni din jurul lui Orban mi-au spus că nu se pot atinge de managerul Banu. Are relații foarte mari în PNL și nu poate fi deranjat”
Publicat: 20/04/2021, 15:49
Actualizat: 20/04/2021, 17:39

Acuzații grave lansate de chirurgul Laurențiu Ungurianu la adresa managerului Spitalului CF Witting, Cristian Sorin Banu. Medicul a fost primul care a dezvăluit că secția ATI a spitalului suport COVID – deși dispunea de 16 paturi – stătea închisă în plină pandemie de coronavirus, precizând și că actualul manager beneficiază de sprijin politic PNL chiar dacă performanțele profesionale sunt, practic, egale cu zero.

De-a lungul ultimului an, chirurgul Laurențiu Ungurianu a avertizat de mai multe ori, în mediul online sau în diferite apariții publice, că managerul Cristian Banu coordonează defectuos Spitalul CF Witting, secția ATI rămânând nefolosită foarte multă vreme – cu toate că era dotată cu aparatură performantă – și, mai mult, acesta nu a reușit nici măcar să funcționalizeze secția Chirurgie și blocul operator al spitalului.

Contactat de GÂNDUL.RO, medicul Laurențiu Ungurianu dezvăluie, ÎN EXCLUSIVITATE, că secția ATI a spitalului a fost deschisă numai după ce Ludovic Orban a intervenit, în ședința de Guvern din data de 1 octombrie 2020, afirmând că managerul de la Witting trebuie să ”plece acasă” dacă nu ”funcționalizează secția ATI”. Însă acuzațiile chirurgului Ungurianu nu se opresc aici, acesta îndreptând un deget acuzator către liberalii care îi oferă sprijin necondiționat managerului Banu, în ciuda faptului că realizările sale, la nivel profesional, lipsesc.

”Spitalul a devenit suport COVID pe data de 23 iulie a anului trecut, iar Secția ATI fusese recent dotată cu 16 paturi și 16 ventilatoare, aparatură, subansamble, sisteme etc., în valoare de peste un million și ceva de euro, nu știm exact care a fost valoarea achiziției derulate prin Ministerul Transporturilor. Secția a rămas închisă și aparatura nefolosită timp de două luni și ceva. S-a redeschis ca urmare a insistențelor mele și ale doamnei doctor Zaharescu, medic ATI. Au fost apariții succesive în media, am insistat pe lângă Nelu Tătaru (n.red. – fost ministru al Sănătății), pe lângă Raed Arafat. Fiecare în parte și-au declinat neputința – nu am înțeles motivația – și, în cele din urmă, am insistat și la Ludovic Orban. Acesta, pe data de 1 octombrie 2020, în ședința de Guvern, a transmis celor doi miniștri, Nelu Tătaru și Lucian Bode (n.red. – ministrul Transporturilor la acea vreme) să se funcționalizeze secția ATI a spitalului sau managerul să plece acasă”, dezvăluie chirurgul Laurențiu Ungurianu, ÎN EXCUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO.

”Nu a existat niciun interes efectiv, din partea conducerii Spitalului CF Witting, pentru a funcționa această secție ATI”

Secția ATI de la Spitalul CF Witting a fost deschisă chiar a doua zi, spune chirurgul Laurențiu Ungurianu, fiind detașați medici de la alte spitale, fiindcă această criză de personal medical a fost și rămâne marea problemă a spitalului.

Conducerea spitalului, acuză Laurențiu Ungurianu, nu a manifestat niciun interes pentru funcționarea secției ATI – erau solicitați doar câte doi-trei medici de la alte spitale, ceea ce era insuficient -, iar aceasta a fost închisă, din nou, pe 14 ianuarie 2021.

”A doua zi s-a deschis Secția ATI, pe data de 2 octombrie. S-au detașat medici, fiindcă aici era marea problemă, nu erau medici, dar s-a găsit soluția, prin detașări, și Secția ATI a funcționat. Numai că, pe data de 14 ianuarie a acestui an, secția s-a închis din nou. Motivul? Același, lipsă de medici… Detașările, practic, s-au epuizat, ele fiind pe 30 de zile. Succesiv au venit alți medici, alții au rămas la cerere… Nu a existat niciun interes efectiv, din partea conducerii Spitalului CF Witting pentru a funcționa această secție. Nu au existat decât două cereri firave de personal, la începutul lunii august a anului trecut – dar se cereau doar 2 sau 3 medici, ceea ce era inadecvat pentru funcționarea secției. După aceea au apărut și niște hârtii antedatate, care au făcut și obiectul, probabil, al controlului efectuat de Corpul de Control și de Poliția Transporturi în acest an”, mai spune medicul Ungurianu.

”S-a creat un melanj între manager, directorul medical, medicul de la Medicina Muncii, chiar și o parte din colegii noștri care li s-au alăturat fiindcă nu vor să fie foarte deranjați și a fost vaiet mare atunci când s-a deschis secția ATI. Am fost atacați din toate părțile. Că mai bine tăceam, că mai bine ne vedeam de treabă, că va fi foarte greu, că e foarte rău… Fiecare și-a văzut interesul lui de comoditate, interesul personal, al zilei de mâine și atât, nimic mai mult…”

Chirurgul Laurențiu Ungurianu, Spitalul CF Witting

”Durerea mea mare, ca medic chirurg, este că blocul operator și secția Chirurgie a spitalului stau închise din iulie anul trecut”

Această adevărată telenovelă a secției ATI de la Spitalul CF Witting, în plină pandemie de coronavirus, a continuat. Secția a fost din nou deschisă, spune Laurențiu Ungurianu, după ce a ieșit în public și a acuzat conducerea spitalului de o crasă lipsă de implicare.

Totuși, secția Chirurgie și blocul operator nu funcționează, încă, iar pacienții care au avut nevoie de intervenții chirurgicale – inclusiv pacienți COVID – au fost trimiși în provincie sau la Spitalul Colentina din București. ”Practic nu ne-am mai practicat meseria de foarte mult timp”, mărturisește chirurgul Laurențiu Ungurianu, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO.

”Într-un final, acum – după ce am ieșit din nou public, cu o lună în urmă –  s-a redeschis, din nou, Secția ATI a spitalului, mai ales că era imperios nevoie. Am spus, de altfel, că secția stătea închisă, iar Raed Arafat aduce un TIR de la Pitești în loc să funcționalizeze secția ATI. Bref, în două-trei zile s-a refuncționalizat secția ATI. Durerea mea mare, ca medic chirurg, este că blocul operator și secția Chirurgie a spitalului stau închise din iulie anul trecut. Noi lucrăm, efectiv, cu atribuții de medici rezidenți, practic nu ne-am mai practicat meseria de foarte mult timp, în condițiile în care și pacienții COVID au avut nevoie de intervenții chirurgicale și erau trimiși pe la Oltenița, prin provincie, sau la Spitalul Colentina”, continuă medicul Laurențiu Ungurianu.

”Noi am primit solicitări, în toamnă, dar cu toții s-au lăsat păgubași când au văzut ce management ”luminat” avem, un management care nu este în stare să funcționalizeze o secție ATI, o secție Chirurgie și un bloc operator. S-au prevalat de tot felul de avize de la DSP, care au fost făcute pe genunchi, în baza unor memorii tehnice ale epidemiologului care este angajat cu jumătate de normă la noi.

Acesta, practic, a făcut împreună cu conducerea spitalului, un fel de agreement ca nu cumva să forțăm foarte mult personalul, spitalul, adică să fim și în baza legii, dar să fim și liniștiți, fără mari bătăi de cap”

Medicul Laurențiu Ungurianu

Laurențiu Ungurianu: ”Ministrul Nelu Tătaru mi-a mărturisit că i-a spus ministrului Bode că la Witting este un management defectuos”

Medicul Laurențiu Ungurianu precizează că Spitalul CF Witting a asigurat tratarea pacienților COVID asimptomatici, anul trecut, pacienți care prezentau doar forme ușoare ale bolii.

Închiderea secției ATI a transformat, practic, într-o sintagmă lipsită de conținut ideea de spital COVID, așa cum este definită o astfel de structură prin lege. Laurențiu Ungurianu dezvăluie și că a purtat discuții telefonicE cu fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, iar acesta i-a transmis că i-a spus lui Lucian Bode, ministrul Transporturilor la vremea respectivă, că există ”management defectuos” la Spitalul CF Witting. Mai mult, managerul Cristian Banu era ”de negăsit” într-o perioadă de criză medicală acută.

”Mult timp, acest spital a asigurat asistență numai pentru pacienți COVID asimptomatici, în vara-toamna anului trecut, și care prezentau forme ușoare ale bolii, fiindcă formele medii aveau potential mare de agravare și trebuiau transferate în secții ATI în alte locuri din București sau din țară. După ce s-a reînchis secția ATI, s-a decis să fie internați numai pacienți cu forme ușoare, spitalul  Witting fiind suport COVID doar cu numele. Nu s-a respectat nici structura de spital suport COVID așa cum a fost definită prin lege. Și este o chestiune politică. La intervențiile mele repetate, ministrul Nelu Tătaru, telefonic, mi-a mărturisit că i-a spus ministrului Lucian Bode, de mai multe ori, că la Witting este un management defectuos. Ce s-a întâmplat, de fapt? Nelu Tătaru căuta spitale COVID, în contextul crizei medicale, în primăvara-vara anului trecut. Iar managerul Banu era de negăsit sau se împotrivea spunând că personalul medical se împotrivește. Ba plecase în concediu, ba fusese în Thailanda, anul ăsta a fost la Cancun, în Mexic, în luna februarie. Iar Nelu Tătaru era foarte supărat pe domnul manager…”, precizează chirurgul Ungurianu.

”Dar și ministrul Lucian Bode – după ce Nelu Tătaru i-a vorbit despre managementul defectuos de la Witting – și-a exprimat neputința. A spus că nu știe ce e, de fapt, de făcut în această situație, fiindcă există o foarte mare susținere pentru domnul Banu. Încet-încet, am început să mă luminez…

Domnul Banu are un trecut liberal. Un trecut liberal de frunte… A fost manager pus la noi prin 2012, rămânând în funcție până în 2016, după care a trebuit să plece, fiindcă nu mai corespundea legal, și a revenit în 2018. El are legături cu mulți dintre liberalii activi din partid…”, spune medicul Laurențiu Ungurianu.

”Ludovic Orban era indignat că domnul manager Cristian Banu nu i-a dat niciun telefon, cu toate se cunosc de 20 de ani”

Laurențiu Ungurianu mai dezvăluie – ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO – că a discutat, telefonic, și cu Ludovic Orban, acesta recunoscând că îl cunoaște pe managerul Cristian Banu de 20 de ani, fiind chiar ”indignat” că nu a primit un telefon de la manager pentru a discuta pe marginea acuzațiilor care îi sunt aduse în ceea ce privește coordonarea defectuoasă a instituției medicale în timpul pandemiei.

Numai că, precizează chirurgul Ungurianu, liberali din jurul lui Orban au făcut un ”zid” în jurul managerului Cristian Banu, apărându-l pe acesta în ciuda ”lipsei de performanță”.

”Prima dată când m-a sunat Ludovic Orban, în urma insistențelor mele – mesaje, telefoane, apariții publice -, era indignat că domnul manager Cristian Banu nu i-a dat niciun telefon referitor la situația de la Witting, cu toate se cunosc de 20 de ani. Așa a precizat. Oamenii se cunoșteau și totuși nu comunicau. Eu asta am înțeles. Apoi a apărut Ludovic Orban în acea ședință de Guvern și a cerut să se deschidă ATI-ul la Witting sau managerul să plece acasă. Pe urmă s-au schimbat, un pic, lucrurile. Cei din jurul domnului Orban au început să îi ia apărarea managerului Banu, ca un vechi liberal, coleg de partid care trebuia apărat în ciuda lipsei sale de performanță, motiv pentru care a apărut Ludovic Orban, ulterior, în sprijinul celor afirmate de Cristian Banu, acesta susținând că medicii spitalului nu au prea vrut să intre la COVID, s-au dat la o parte, au plecat prin concedii medicale sau și-au luat de la Medicina Muncii adeverințe din care reieșea că nu ar fi apți de lucru etc…”, mai spune Laurențiu Ungurianu.

”Doamna doctor Zaharescu de la ATI l-a sunat imediat pe manager și i-a spus că ea este în gardă, chiar în acea noapte, și că a cerut personal să i se schimbe încadrarea din apt condiționat în apt ca să poată să lucreze. Și a și făcut lucrul acesta, a și lucrat.

Medicul de Medicina Muncii, care este pensionar – i-a fost prelungită activitatea de către actualul manager al spitalului – s-a simțit, cumva, îndatorat și a scos jumătate din personal apt condiționat, interzicându-le să intre la COVID. Nu mi se pare normal ca o etichetă de apt condiționat să interzică intrarea la COVID, pentru că atunci s-ar numi inapt, nu apt condiționat, aceasta însemnând că intri cu anumite recomandări”

Medicul Laurențiu Ungurianu

”Domnul manager Banu și-a continuat activitatea, respectiv același management lipsit de orice eficiență”

Medicul Laurențiu Ungurianu mai spune și că – atunci când a fost nevoie de medici în spital – filiera a fost, de fiecare dată, aceeași. L-a sunat pe Ludovic Orban, acesta l-a sunat pe secretarul de stat Raed Arafat, iar medicii au fost detașați la Spitalul Witting. Dar managerul Cristian Banu și-a continuat activitatea, chiar dacă este vorba despre ”un management lipsit de eficiență”, explicația fiind doar cea a sprijinului politic.

Pur și simplu, managerul spitalului ”nu poate fi deranjat”, afirmă chirurgul Ungurianu.

”De fiecare dată când am avut nevoie de oameni, l-am sunat pe Ludovic Orban. Orban îl suna pe Raed Arafat și ne veneau oameni. A existat același fir de lucru. Domnul manager Banu a fost apărat de cei din jurul domnului Orban și a continuat activitatea, respectiv același management lipsit de orice eficiență. Oameni din jurul lui Ludovic Orban mi-au spus că nu se pot atinge de Banu. Are relații foarte mari în PNL și nu poate fi deranjat, lucru care a fost confirmat de toată filiera liberală din Ministerul Transporturilor. Niciun control nu a fost efectuat la Spitalul Witting în perioada conducerii liberale și au fost nenumărate abuzuri, inclusiv concedieri abuzive, exemplu fiind cazul colegului chirurg – lider de sindicat – Alexandru Gîdea”, mai spune chirurgul Laurențiu Ungurianu, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO..

”Managerul Banu s-a enervat pentru că acesta spunea că sunt probleme la spital, că sunt probleme de salarizare… Pur și simplu l-a concediat fiindcă așa a vrut el!

Între timp, Gîdea a câștigat în instanță, dar managerul Banu nu a mai vrut să îl angajeze mult timp. A fost angajat abia după ce a trecut Corpul de Control pe la spital și a apărut sinteza raportului – care scoate în evidență managementul defectuos de la Witting -, raport urmat chiar de plângere penală pentru anumite acțiuni, aflată în curs de anchetare la Poliția Transporturi și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1”

Chirurgul Laurențiu Ungurianu

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu