ALRO Slatina a primit banii din schema de ajutor de stat aprobată de Guvern în luna mai

Redactor:
Madalina Prundea
ALRO Slatina a primit banii din schema de ajutor de stat aprobată de Guvern în luna mai
Fabrica ALRO Slatina aștepta banii promiși pentru a putea continua activitatea / Sursa: Guvernul României

După ce, luna trecută, sindicaliștii din cadrul ALRO Slatina au tras un semnal de alarmă că fabrica riscă să își închidă activitatea, dacă nu primesc banii promiși de Guvern prin schema de ajutor de stat, aprobată acum aproximativ patru luni, ministrul Economiei a anunțat, miercuri, că s-a făcut plata sprijinului, în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a anunțat, miercuri, startul plăților din cadrul schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie, după ce Guvernul României a aprobat, la finalul lunii mai, o ordonanță de urgență în acest sens, care a fost aprobată de Comisia Europeană.

Situația de la ALRO, „extrem de delicată”

Astfel, primul mare consumator industrial energointensiv care și-a depus dosarul în cadrul acestei scheme de ajutor de stat, ALRO Slatina, a beneficiat de plata a aproximativ 243 de milioane de lei, a anunțat instituția, printr-un comunicat de presă.

În 24 august, sindicaliștii din cadrul ALRO Slatina au tras un semnal de alarmă că, în lipsa banilor promiși, fabrica riscă să își închidă activitatea, iar aproximativ 20.000 de oameni să fie afectați, direct sau indirect. „ALRO se află într-o situaţie extraordinar de delicată, aceea de a-şi închide activitatea într-un timp extrem de scurt. Cu toată responsabilitatea, vă spun că ultimul salariu de la ALRO, pe care muncitorii pot să-l primească, în momentul actual, va fi pe 26 august 2020”, a declarat atunci Constantin Popescu, preşedintele Sindicatului Liber Aluministul din cadrul ALRO Slatina.

„Am promis în perioada situației de urgență că voi face tot ce este posibil pentru a ajuta și pentru a sprijini industria românească să-și păstreze competitivitatea, atât în contextul pandemiei de coronavirus, cât și în contextul complicat al unei piețe globale tot mai solicitante. Iată că astăzi se văd roadele măsurilor luate de Guvernul României și promisiunea pe care am făcut-o începe să fie îndeplinită. Primul mare consumator industrial energointensiv a beneficiat deja de plata a circa 243 de milioane de lei, iar în perioada care vine vor fi soluționate, și plătite, dosarele următorilor mari consumatori”, a declarat, miercuri, Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Virgil Popescu: „Am reușit să evităm riscul uriaș de relocare”

Anunțul privind aprobarea schemei de ajutor de stat a fost făcut chiar de Ludovic Orban, în timpul vizitei la Uniza ALRO Slatina, în 30 iunie, cu ocazia marcării a 55 de ani de la realizarea primei şarje de aluminiu din România.

Conform Ministerului Economiei, măsurile propuse prin Ordonanța de Urgență aprobată în luna mai permit păstrarea competitivității firmelor din România în raport cu ceilalți competitori din spațiul european și din afara acestuia. Totodată, se elimină riscul de relocare cu efect imediat în menținerea gradului de ocupare a forței de muncă, limitarea șomajului, păstrarea forței de muncă cu grad înalt de calificare în sectoarele industriale respective, au transmis reprezentanții instituției.

Ordonanța pe care am aprobat-o în luna mai permite suținerea a 15 ramuri din industria României. Vorbim despre producători care au angajați direct și pe orizonatala economiei peste 100.000 de angajați. Am reușit să evităm riscul uriaș de relocare și am reușit să aducem din nou, pentru prima dată în ultimii 10 ani, competitivitatea în industria românească. Putem spune, fără să exagerăm, că am salvat industria românească, mai ales după ce măsurile luate în anii trecuți au dus la mărirea prețului energiei electrice, deci au pus în pericol locurile de muncă ale acestor salariați”, a completat Virgil Popescu.

 

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasa vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Ce se întâmplă cu SALARIILE din Sănătate şi Educaţie. Gabriela Firea a dat vestea REA
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
TikTok încearcă transparentizarea: a anunțat câți utilizatori are și ce vârste au aceștia
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide