ALRO Slatina a primit banii din schema de ajutor de stat aprobată de Guvern în luna mai

ALRO Slatina a primit banii din schema de ajutor de stat aprobată de Guvern în luna mai
Publicat: 09/09/2020, 17:35

După ce, luna trecută, sindicaliștii din cadrul ALRO Slatina au tras un semnal de alarmă că fabrica riscă să își închidă activitatea, dacă nu primesc banii promiși de Guvern prin schema de ajutor de stat, aprobată acum aproximativ patru luni, ministrul Economiei a anunțat, miercuri, că s-a făcut plata sprijinului, în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a anunțat, miercuri, startul plăților din cadrul schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie, după ce Guvernul României a aprobat, la finalul lunii mai, o ordonanță de urgență în acest sens, care a fost aprobată de Comisia Europeană.

Situația de la ALRO, „extrem de delicată”

Astfel, primul mare consumator industrial energointensiv care și-a depus dosarul în cadrul acestei scheme de ajutor de stat, ALRO Slatina, a beneficiat de plata a aproximativ 243 de milioane de lei, a anunțat instituția, printr-un comunicat de presă.

În 24 august, sindicaliștii din cadrul ALRO Slatina au tras un semnal de alarmă că, în lipsa banilor promiși, fabrica riscă să își închidă activitatea, iar aproximativ 20.000 de oameni să fie afectați, direct sau indirect. „ALRO se află într-o situaţie extraordinar de delicată, aceea de a-şi închide activitatea într-un timp extrem de scurt. Cu toată responsabilitatea, vă spun că ultimul salariu de la ALRO, pe care muncitorii pot să-l primească, în momentul actual, va fi pe 26 august 2020”, a declarat atunci Constantin Popescu, preşedintele Sindicatului Liber Aluministul din cadrul ALRO Slatina.

„Am promis în perioada situației de urgență că voi face tot ce este posibil pentru a ajuta și pentru a sprijini industria românească să-și păstreze competitivitatea, atât în contextul pandemiei de coronavirus, cât și în contextul complicat al unei piețe globale tot mai solicitante. Iată că astăzi se văd roadele măsurilor luate de Guvernul României și promisiunea pe care am făcut-o începe să fie îndeplinită. Primul mare consumator industrial energointensiv a beneficiat deja de plata a circa 243 de milioane de lei, iar în perioada care vine vor fi soluționate, și plătite, dosarele următorilor mari consumatori”, a declarat, miercuri, Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Virgil Popescu: „Am reușit să evităm riscul uriaș de relocare”

Anunțul privind aprobarea schemei de ajutor de stat a fost făcut chiar de Ludovic Orban, în timpul vizitei la Uniza ALRO Slatina, în 30 iunie, cu ocazia marcării a 55 de ani de la realizarea primei şarje de aluminiu din România.

Conform Ministerului Economiei, măsurile propuse prin Ordonanța de Urgență aprobată în luna mai permit păstrarea competitivității firmelor din România în raport cu ceilalți competitori din spațiul european și din afara acestuia. Totodată, se elimină riscul de relocare cu efect imediat în menținerea gradului de ocupare a forței de muncă, limitarea șomajului, păstrarea forței de muncă cu grad înalt de calificare în sectoarele industriale respective, au transmis reprezentanții instituției.

Ordonanța pe care am aprobat-o în luna mai permite suținerea a 15 ramuri din industria României. Vorbim despre producători care au angajați direct și pe orizonatala economiei peste 100.000 de angajați. Am reușit să evităm riscul uriaș de relocare și am reușit să aducem din nou, pentru prima dată în ultimii 10 ani, competitivitatea în industria românească. Putem spune, fără să exagerăm, că am salvat industria românească, mai ales după ce măsurile luate în anii trecuți au dus la mărirea prețului energiei electrice, deci au pus în pericol locurile de muncă ale acestor salariați”, a completat Virgil Popescu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”