Statul român a încasat marți 81,2 de milioane de euro, ultima tranșă de bani din vânzarea Termocentralei Mintia. Care sunt planurile investitorilor

Statul român a încasat marți 81,2 de milioane de euro, ultima tranșă de bani din vânzarea Termocentralei Mintia. Care sunt planurile investitorilor
Termocentrala de la Mintia / Sursa: Facebook - Virgil Popescu
Publicat: 27/12/2022, 19:31

Peste 81,2 de milioane de euro au intrat, marți, în contul de insolvență al Complexul Energetic Hunedoara SA, companie 100% de stat, aceasta fiind a doua și ultima tranșă de bani pentru vânzarea Termocentralei Mintia. În urma acestei plăți, tranzacția în valoare totală de peste 91,2 milioane de euro este finalizată, astfel că noul proprietar este oficial Mass Global Energy. Din suma plătită marți, termenul-limită stabilit după ce a câștigat licitația publică – sub obligația de a face investiții aici pentru creșterea capacității de producție a energiei electrice – vor fi plătiți creditorii CE Hunedoara, statul român fiind de departe cel mai mare creditor.

Mass Global Energy a devenit oficiat proprietarul Termocentralei Mintia, după ce a îndeplinit toate condițiile și tranzacția a fost finalizată. De acestă dată, Termocentrala Mintia a fost scoasă la vânzare în luna mai și a fost valorificată la 100% din valoarea sa de piață, respectiv echivalentul în lei a sumei de 91.236.832,87euro. Din această sumă, 10.000.000 euro au fost achitați de către cumpărător ca garanție de participare la licitația publică ce a avut loc în data de 26 august, iar restul de preț a fost achitat marți, 27 decembrie, respectiv la 120 de zile de la data la care a avut loc licitația.

Astfel, conform legislației în vigoare, părțile au semnat contractul de vânzare-cumpărare la data de 27 decembrie 2022, dată la care a Mass Global Energy a devenit proprietarul termocentralei.

„Tranzacția este una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc, în special pentru zona de nord-vest a țării și totodată cea mai mare tranzacție din insolvență de anul acesta”, a transmis administratorul judiciar al Societății Complexul Energetic Hunedoara SA. Aceasta a fost cea de-a patra licitație de valorificare a centralei termoelectrice Mintia, valorificarea efectuându-se la prețul de pornire.

Condiții impuse de Ministerul Energiei

Expert Insolvență SRL, în calitate de administrator judiciar al Societății Complexul Energetic Hunedoara SA, a anunțat, marți, finalizarea tranzacției prin care Termocentrala Mintia este cumpărată de Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie care deține capacități de peste 8500 MW.

Termocentrala a aparținut Societății Complexul Energetic Hunedoara SA, care, aflată în procedură de insolvență, a valorificat-o în cadrul unei licitații publice din data de 26 august 2022. Tranzacția în valoare totală de 91.236.832,87 euro, exclusiv TVA, a fost achitată în două tranșe, respectiv 10 milioane euro la înscrierea la licitația publică și 81 milioane euro la 27 decembrie 2022, după ce condițiile solicitate de cumpărător au fost îndeplinite de către CNTEE Transelectrica SA și SNTGN Transgaz SA.

„Ne bucurăm că tranzacția a fost realizată la timp și astfel, Termocentrala Mintia, un activ de importanță strategică pentru România, va rămâne pe harta energetică a țării noastre și va fi dezvoltată în continuare pentru a avea o capacitate de producție mai mare. În următorii ani, termocentrala va trece printr-un proces amplu de dezvoltare ce implică investiții de peste 1 miliard de euro, locuri noi de muncă pentru locuitorii din zonă și o producție de cel puțin 1.290 MW”, a precizat Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvență SPRL, administratorul judiciar al Societății Complexul Energetic Hunedoara SA.

Potrivit administratorul judiciar al CE Hunedoara, Ministerul Energiei, în calitate de acționar, a impus câteva condiții investitorului cu scopul de a relansa producția de energie în Mintia. Acesta are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, din care minimum 800 MW în bandă pe gaz și energie regenerabilă. CNTEE Transelectrica SA și SNTGN Transgaz SA au acordat avizele și autorizațiile necesare pentru demararea investițiilor.

„Ne bucurăm că am finalizat această tranzacție în termenii agreați. Am avut sprijinul tuturor părților implicate pentru a obține avizele și autorizațiile necesare ca să putem demara investiția în modernizarea și dezvoltarea Termocentralei Mintia. Investiția de peste 1 miliard de euro va include dezvoltarea capacității de producție făcând din Termocentrala Mintia una din cele mai modern facilități din Europa și în același timp adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea de la producția de energie electrică din surse regenerabile care să conducă la neutralitate climatică până în anul 2050”, a spus Ahmad Ismail Saleh, Chairman al grupului Mass Group Holding.

Împreună cu prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, ne-am întâlnit astăzi cu investitorii Mass Global Energy Rom care au semnat contractul pentru cumpărarea termocentralei Mintia.

Virgil Popescu: „Termocentrala de la Mintia nu va fi aruncată la fier vechi!”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat detalii, într-o postare pe Facebook, despre condițiile agreeate cu noul proprietar. „Așa după cum am spus: Termocentrala de la Mintia nu va fi aruncată la fier vechi! Din contră, a fost valorificată la 100% din valoarea sa de piață – astăzi fiind achitată diferența sumei de până la peste 91 milioane de euro”, a scris Virgil Popescu.

„Noul proprietar va face investiții de peste 1 miliard de euro, iar Ministerul Energiei, în calitate de acționar, a impus ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze proiectul. Totodată, deși inițial investiția urma să fie pentru realizarea unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, noul proprietar a stabilit deja soluția tehnică pentru o putere de 1700 MW. Astăzi a fost făcut un nou pas pentru independența energetică a țării noastre. Îi doresc mult succes noului investitor și să finalizeze cât mai repede proiectul de la Mintia”, este mesajul ministrului Energiei.

„Punem capăt unei perioade în care au predominat speculațiile nefondate”

Primarul Devei, Florin Oancea, a aplaudat finalizarea acestei tranzacții „Este un moment istoric pentru municipiul Deva și pentru tot județul Hunedoara. După o perioadă în care ne-am confruntat cu problemele energetice, mai ales în Deva, a venit momentul în care cea mai mare investiție din România se va realiza în județul Hunedoara.Peste 1 miliard de euro, aceasta este suma care va fi investită în termocentrala de la Mintia în următorii 3 ani. Va fi un grup funcțional care va avea un aport considerabil la sistemul energetic din România”, a scris acesta, într-o postare pe Facebook de marți seara.

„Împreună cu reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul județului Hunedoara,  marcăm astăzi ziua în care Hunedoara devine un pol important din punct de vedere energetic și punem capăt unei perioade în care au predominat speculațiile nefondate”, a transmis primarul Devei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple