Elevii ies în stradă la protest în prima zi de școală: „Educația a ajuns bătaia de joc a autorităților din România”

Elevii ies în stradă la protest în prima zi de școală: „Educația a ajuns bătaia de joc a autorităților din România”
FOTO - Alexandra Pandrea / Gândul.ro
Publicat: 12/09/2021, 11:45

Reprezentanții asociațiilor elevilor anunță proteste de amploare în prima zi de școală, în Piața Victoriei, nemulțumiți fiind de scăderea constantă a actului educational și creșterea abandonului școlar. Elevii îi acuză pe politicieni că la fiecare început de an școlar se „pozează în fața școlilor”, apoi uită de problemele din sistemul educational.

Asociațiile din învățământ îi cheamă în stradă pe elevi, pe părinți și pe profesori luni, 13 septembrie, în prima zi de școală, pentru a protesta față de neajunsurile din Educație.

„În contextul începerii anului școlar 2021-2022, precum și a observării scăderii constante a calității actului educațional, creșterii ratei abandonului școlar de la an la an, creșterii numărului de elevi absolvenți ai clasei a VIII-a care nu se prezintă la Evaluarea Națională și creșterii numărului de elevi absolvenți ai claselor a XII-a și a XIII-a care nu susțin examenul de Bacalaureat, asociațiile de elevi vor organiza un protest în prima zi de școală, luni, 13 septembrie, începând cu ora 13:00, în Piața Victoriei”, arată reprezentanții elevilor într-un comunicat.

Care sunt soluțiile propuse de elevi pentru sistemul educațional

Asociațiile elevilor cer implementarea următoarelor măsuri în vederea scăderii ratei abandonului școlar și creșterii calității actului educațional:

  • Creșterea numărului de consilieri școlari
  • Acordarea unor fonduri pentru finanțarea complementară de la bugetul de stat, în special pentru asigurarea unor reparații capitale a unităților de învățământ.
  • Generalizarea Mesei Calde.
  • Extinderea programului de ore remediale în învățământul liceal.
  • Vizualizarea lucrărilor înainte de contestații.
  • Mărirea cuantumului minim al burselor.
  • Actualizarea planurilor cadru

Reprezentanții elevilor îi acuză pe politicieni de ipocrizie

„Educația a ajuns bătaia de joc a autorităților din România, chit că ne referim la premieri, miniștri, primari, inspectori, etc. În fiecare an, criminalii învățământului se pozează inocenți în fața școlilor, în prima zi de școală, pentru a-și crește capitalul politic. După ani de zile de ticăloșie, este momentul să spunem lucrurilor pe nume, să arătăm vinovații, să cerem măsuri concrete. Învățământul este condus de indivizi siniștri care vor să îl îngroape, iar dacă societatea civilă nu va acționa, aceștia vor reuși. Revendicările noastre sunt niște cerințe de bază, care au dovedit că pot duce la combaterea abandonului școlar. Îndemnăm toți actorii sistemului de învățământ să iasă în stradă alături de noi, pentru un viitor mai bun al sistemului de învățământ din România!”, spune Ariana Dudună, șefa Asociației Elevilor din Constanța.

Documentul este semnat de Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Elevilor din Mureș (AEMs) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE).

Președintele AEBc, Alexandra-Ioana Guramba, e de părere că Educația este tratată într-un mod „submediocru” de clasa politică.

„Ajungem așadar în punctul în care stăm să ascultăm declarații penibile și pline de ipocrizie lansate de către decidenți în spațiul public, cu iz de scuze ridicole. Dacă interesul real de a face o schimbare în sistemul educațional ar fi la fel de mare precum dorința de a clădi o carieră bazată pe minciuni ieftine poate că elevii nu s-ar mai afla în situația actuală. Îi invităm pe această cale pe toți actorii sistemului de învățământ să ni se alăture în procesul de reformare a educație și să ni se alăture la protest în data de 13 septembrie”, spune Alexandra-Ioana Guramba, președinte AEBC.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, Evenimentul zilei și Adevărul. În 2007 a absolvit Facultatea de Filosofie și Jurnalism. citeste mai mult