EXCLUSIV VIDEO | Cum văd educația viitorului cei mai buni directori de școală, susținătorii inovației, egalității și toleranței. ”Să clădim o școală pentru toți, deschisă, fără etichete, să ajutăm fiecare copil să-și găsească propriul drum”

Publicat: 25/11/2022, 14:01
Actualizat: 25/11/2022, 14:18

Sistemul românesc de învățământ s-a confruntat dintotdeauna cu probleme, iar diferențele de statut au avut efecte grave atunci când a fost vorba despre educație. Slaba finanțare, schimbarea permanentă a legislației, lipsa de interes pentru această zonă au creat diferențe mari între elevii din mediul rural și cei din urban. Mulți directori de școli au găsit soluții să susțină învățământul dincolo de limitele impuse de finanțare, să reducă abandonul școlar și analfabetismul funcțional, să schimbe rezultatele foarte slabe la examenele naționale și să câștige încrederea elevilor, iar patru dintre ei au fost premiați de Asociația pentru Valori în Educație pentru viziunea în schimbarea școlii.

Sunt oamenii care au arătat că performanța se poate face în orice loc și în orice condiții, doar dacă există implicare și devotament. Gândul a vrut să afle de la fiecare dintre ei cum trebuie să arate școala viitorului, cum putem aduce inovația, egalitatea și toleranța în educația de zi cu zi a elevilor.

”Cea mai mare problemă a noastră, a celor care conducem școli, este instabilitatea”

Cristina Hadâmbu este directoarea Liceului Tehnologic „Puskas Tivadar”, din Harghita încă din anul 2017, iar miercuri seară a fost premiată cu titlul de „Directorul Anului 2022”.

“Cred că școala este un loc în care mă duc cu foarte mult drag și cred că cel mai mult ce pot să fac eu pentru copii este să le arăt afecțiunea mea față de ei, să îi înțeleg, să le cunosc fiecare poveste, să o cunosc în parte, să pot să îi ajut, așa cum am fost și eu ajutată”, a spus, pentru Gândul, Cristina Hadâmbu, directoarea Liceului Tehnologic Puskas Tivadar.

Ea susține că pentru un viitor mai bun în educație ar trebui să se clădească o școală pentru toți, să nu mai existe etichete, iar oamenii să nu se mai ghideze după cifre, astfel încât fiecare copil să își găsească propriul drum.

“Cea mai mare problemă a noastră, a celor care conducem școli și nu numai, este instabilitatea. Instabilitatea creează tot felul de frustrări, probleme și cred că ar trebui să avem niște legi foarte bine stabilite după care să ne ghidăm și să avem cumva un drum foarte bine stabilit ”, a adăugat Cristina Hadâmbu.

”Elevii vor să vină la școală chiar și în timpul vacanței”

Viforel Dorobanțu este directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 Curcani, din Călărași. Asociaţia pentru Valori în Educaţie i-a acordat titlul de „Directorul anului pentru inovare”. În ultimii doi ani, directorul școlii din Curcani a implementat catalogul electronic, astfel că părinții care lucrează în străinătate pot afla mediile, notele și prezențele copiilor.

“Avem și un proiect de pilotare a unei noi arhitecturi curriculare în învățământul gimnazial. În învățământul de masă românesc, studiul fizic la disciplinele din partea de științe, mai ales, începe la clasa a VI-a, noi l-am coborât la a V-a. Chimia nu o mai facem la a VII-a, o facem de la a VI-a, la matematică, din patru ore, am renunțat la una și facem trei ore, și efectiv toate conținuturile din cadrul tuturor disciplinelor au fost reașezate pentru a învăța elevul doar ce este important, ce am considerat că este important. Și lucrurile astea se văd prin faptul că ei încă vor să mai vină la școală, chiar și în timpul vacanței”, a spus Viforel Dorobanțu.

În plus, la Școala Gimnazială nr. 1 Curcani se va implementa un proiect PNRAS timp de trei ani.

“O să avem niște activități extrașcolare cu copiii, o să avem meditații pe care o să le acordăm elevilor, o să avem niște cursuri de formare pentru elevi. Deci trei ani de zile, datorită acestui PNRAS, vom avea treabă. Apoi, după ce se termină valabilitatea ordinului de ministru prin care suntem școală pilot, evident că vom aplica din nou, să pilotăm altceva, o să găsim la momentul oportun”, a adăugat directorul.

Viorel Dorobanțu spune că dacă directorii ar fi mai curajoși, în această țară s-ar putea face lucruri mai bune.

“Dacă aș putea să fiu ministrul Educației timp de o zi, aș schimba ceea ce înseamnă implementarea unor proiecte. Aș da cât mai multă putere sau vigoare, nu știu cum să mă exprim, școlilor la firul ierbii. Altfel, școlile niciodată nu vor putea să își ia, într-adevăr, soarta în mâini și s-ar putea să avem așa o lentoare și nu știu unde ne va duce. Dar dacă, într-adevăr, decizia stă la școală și nu în altă parte, n-au de ce să nu facă niște lucruri”, a spus directorul Viforel Dorobanțu.

”Am dărâmat, la propriu, școala și am reconstruit-o. Astăzi, nu se regăsește absolut nimic din ceea ce era”

Simona Elena Voinescu a obținut premiul Directorul anului pentru Antreprenoriat. Ea este directoarea Școlii Gimnaziale Popricani de 10 ani și a reușit să schimbe în totalitate școala pe care o conduce.

“Eu am schimbat totul. Am dărâmat, la propriu, școala și am reconstruit-o. Astăzi, nu se regăsește absolut nimic din ceea ce era. Pe lângă faptul că am dotat-o cu mobilier modern, prin intermediul proiectului pe care l-am realizat anul trecut, am accesat o sumă de aproximativ 100.000 de euro și am digitalizat toate spațiile de învățământ”, a spus aceasta.

Directoarea Școlii Gimnaziale Popricani, județul Iași, spune că școala se îndreaptă spre alte zone educaționale în acest moment.

“Ne îndreptăm spre proiecte de tip Erasmus, de schimburi de experiență, cu școli din alte state. M-ar interesa foarte mult țările nordice, învățământul din Finlanda, Norvegia, pentru mine au un loc aparte”, a adăugat Simona Elena Voinescu.

”Educația este cea care va face diferența”

Georgiana Livia Antoci este ”Directorul anului pentru Egalitatea de Șanse”. Ea este directoarea Școlii Elena Cuza din Iași și a adus în instituția de învățământ pe care o conduce un proiect dedicat elevilor de etnie romă.

“Cei 50 de elevi de etnie romă din școala noastră participă la ateliere de teatru, de pictură, de matematică distractivă și dezvoltare personală. Și, dincolo de acest proiect dedicat elevilor de etnie romă, evident, am creat o coeziune între majoritarii și minoritarii din școala noastră”, a spus directoarea.

Georgiana Antoci spune că toată lumea trebuie să creadă că educația este cea care va face diferența și peste tot să circule mesajul că educația și școala contează.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Schimbare majoră pentru pensionarii din România. Ce pregătesc guvernanții în privința vârstei de pensionare
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică”
Un român beat a vrut să coboare din avion chiar înainte de decolare și a...
Cum fac dragoste femeile musulmane înainte de căsătorie! Scandalos!
Momentul când DJ Lalla se îndreaptă spre plajă, surprins în imagini. Ultimele clipe din viaţa...
2023: Se poate circula cu o copie după permisul auto? Ce se întâmplă dacă prezinți...
Mărire de până la 30%! Care sunt cele trei scenarii pentru creșterea pensiilor de la...
Asta, DA, răsturnare de situație în showbiz! S-au ÎMPĂCAT după un an în care n-au...
Iohannis, despre susţinerea Germaniei pentru aderarea la Schengen: Prietenul la nevoie se cunoaşte
Bănuind că în casa ei se petrec lucruri bizare, Victoria a instalat o cameră de...
Au crezut că AU SALVAT un câine neajutorat de pe stradă, dar au aflat la...
Cum a murit DJ Lalla? Au venit rezultatele! Tatăl artistei e distrus
Mobilizare de rezerviști în România. Sancțiuni dure pentru cei ce nu se prezintă
Zodiile cu cel mai mare noroc în dragoste în săptămâna 2-8 octombrie 2023. Ce ne...
BANCUL ZILEI. Bulă la service: Am venit pentru o verificare la roată. Nevastă-mea spune că...
Fanii Vacanta Mare sunt distrusi! Costel a murit… ce declaratii tulburatoare au fost spuse