Guvernul va aloca fonduri pentru educație: Costul unei tablete pentru şcolari a fost majorat, iar elevii din 150 de școli vor primi vouchere pentru after-school

Guvernul va aloca fonduri pentru educație: Costul unei tablete pentru şcolari a fost majorat, iar elevii din 150 de școli vor primi vouchere pentru after-school
Guvernul va aloca fonduri pentru educație: Costul unei tablete pentru şcolari a fost majorat, iar elevii din 150 de școli vor primi vouchere pentru after-school / Sursa foto: Facebook
Publicat: 14/10/2020, 20:38

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat miercuri, 14 octombrie, că Guvernul a adoptat acordarea de vouchere pentru after-school pentru elevii din 150 de școli, masă caldă pentru vârstnici în săptămâna dinaintea alegerilor, buget suplimentat pentru tabletele școlare și 10 milioane de euro pentru universitățile de stat.

În urma ședinței de guvern de astăzi, Marcel Boloș a precizat că una dintre măsurile adoptate de executiv ,,este cea referitoare la voucherele pentru educație în regim after-school”. În jur de 300.000 de elevi de clasele I-IV din 150 de școli vor beneficia de voucherele în valoare de 200 de lei pe lună, în cadrul unui program pilot. Tot la ședința de guvern de astăzi s-a decis suplimentarea bugetului pentru tabletele școlare, acordarea a 10 milioane de euro pentru universitățile de stat și masă caldă pentru vârstnici, din fonduri europene, chiar cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare.

Guvernul a adoptat acordarea de vouchere pentru after-school pentru elevii din 150 de școli

„O primă măsură de referă la majorarea plafonului alocat pentru achiziţia de echipamente medicale. Astfel, Ordonanţa 43 din 2020 care permitea unităţilor sanitare şi autorităţilor publice în parteneriat cu unităţile sanitare să acceseze fonduri externe nerambursabile pentru achiziţia de echipamente medicale – însemnând sisteme de monitorizare, ventilatoare, toată aparatura specific secţiilor de terapie intensivă  – acest plafon a fost majorat de la 350 la 1,2 miliarde de euro”, a declarat oficialul.

Marcel Boloș a informat că majorarea plafonului presupune că aproape toate cele 291 de cereri depuse, în valoare de 1,271 miliarde de euro  „se vor şi finanţa”. De altfel, potrivit ministrului, pentru 51 dintre cereri au fost deja încheiate cu valoare totală de 156 de milioane de euro. Apelul de proiecte a fost deschis până la finele lui septembrie.

Buget suplimentat pentru tabletele școlare și 10 milioane de euro pentru universitățile de stat

A doua măsură adoptată de executiv miercuri se referă la achiziţia de tablete pentru elevi şi studenţi. Apelul de proiecte pe această măsură va fi deschis luni 19 octombrie.

„Astăzi, Guvernul României a aprobat măsura de suplimentare a bugetului pentru tabletele şcolare cu 50 de mil de euro. De asemenea guvernul a aprobat ca valoarea eligibilă a tabletelor şcolare care era de 200 de euro să crească la 250 de euro per tabletă”, a afirmat ministrul.

De asemenea, a treia măsură aprobată de Guvern  vizează beneficiarii de vouchere pentru masă caldă – persoane de peste 75 de ani cu venituri la nivelul pensiei minime sociale – care pot beneficia de tichete lunare de 180 de lei.

„Tichetele se vor repartiza în prima săptămână  alunii decembrie şi se vor da retroactiv începând din septembrie. Aproximativ 300.000 de persoane beneficiază de această prevedere. Ei vor primi fondurile la începutul lui decembrie”, a anunţat Marcel Boloş.

Întrebat cum explică faptul că oameni aflaţi în dificultate vor primi acest ajutor cu puţin timp înaintea scrutinului parlamentar, oficialul a explicat că procedura de achiziţie este în curs de finalizare, iar contractul va fi semnat săptămâna viitoare.

Masă caldă pentru vârstnici în săptămâna dinaintea alegerilor

„Emitenţii de carduri au nevoie de 10 zile, conform contractului, ca să emită aceste carduri, ele se distribuie către prefecturi, de acolo se trimit la aut publice locale şi de la autorităţile publice locale ajung la beneficiari Este calculat pe zile. (…) Calculele le-am făcut împreună cu colegii şi regimul acesta pentru 300.000 de beneficiari de emitere a cardurilor şi de trimitere a lor nu este unul foarte simplu. (…) Dacă nu am repartiza aceste vouchere pentru vârstnici s-ar pierde bugetul alocat şi e păcat”, a declarat acesta.

A patra măsură referitoare la beneficiarii de fonduri nerambursabile aprobată de Guvern are în vedere voucherele pentru educaţie în regim after-school, în valoare de 200 de lei pe lună. Beneficiari sunt aproximativ 300.000 de copii de şcoală primară care ar urma să intre într-un program pilot.

„Sunt incluse în proiectul pilot 150 de şcoli stabilite prin ordin al Ministerului Educaţiei”, a explicat Boloş.

A cincea decizie luată de Executiv se referă la sistemele alternative pentru reţeaua de canalizare, pentru care a fost aprobat este de 500 de milioane de euro, valoarea investiţiei eligibile fiind de 2500 de euro pe gospodărie. De acest program vor beneficia mii de gospodării din mediul rural, care se vor putea racorda la reţele de canalizare.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la...
Surpriza Dacia pentru toți ROMÂNII. Anunțul a fost făcut azi!
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cum poate fi anihilat în doar două secunde virusul SARS-CoV-2. Descoperirea medicilor din Israel
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Cozi kilometrice către peștera Sfântul Andrei. Video
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Un bărbat a murit după ce a coborât din mașină să-și remedieze o avarie
Șoc în România. Ce a făcut Klaus Iohannis. S-a aflat adevărul chiar acum
Răsturnare de situație: Cine pleacă de la Antena Stars după bătaia de la toaletă? „Mi-au...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...