Klaus Iohannis, discurs incendiar la deschiderea anului universitar. „Mă voi opune oricăror ingerințe…”

Klaus Iohannis, discurs incendiar la deschiderea anului universitar. „Mă voi opune oricăror ingerințe...”
Klaus Iohannis, despre eventualele probleme cauzate de majorarea pensiilor cu 40%: „Riscul există, toată lumea se așteaptă de la România la măsuri precaute”
Publicat: 01/10/2020, 12:20

Klaus Iohannis a avut un discurs incendiar cu ocazia deschiderii noului an universitar, dar nu a făcut, totuși, nicio referire directă la PSD, laitmotivul tututor intervențiilor sale publice. Subtil, însă, a strecurat un mesaj cu țintă când a afirmat că afectarea libertăţii academice şi a dreptului la cunoaştere de către „entităţi retrograde” este „de neconceput şi de netolerat”.

Cu prilejul deschiderii noului an universitar, ţin să aduc în discuţie subiectul libertăţii academice şi al dreptului la cunoaştere fără niciun fel de îngrădiri ideologizante, mai ales având în vedere că educaţia umanistă, care include artele, este o piatră de temelie a societăţilor noastre”, a spus Iohannis, prezent la deschiderea anului universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”.

La ce „entități retrograde” se referă Iohannis?

Klaus Iohannis a ținut să arate cădemocraţia şi pluralismul se bazează tocmai pe aceste principii şi pe autonomia universitară, ca valori pe care, de altfel, s-a construit întreaga Europă modernă căreia îi aparţinem.

Libertatea de conştiinţă, libertatea de mişcare şi de asociere, libertatea de exprimare, dreptul la învăţătură, toate aceste fundamente constituţionale ale democraţiei sunt exemplificate, exersate şi dezvoltate în mediul universitar, ceea ce contribuie semnificativ la asumarea lor în rândul întregii societăţi. De aceea, afectarea acestor libertăţi, oricând, oriunde şi prin orice mijloace, de către entităţi retrograde, este de neconceput şi de netolerat”.

Mai mult, Iohannis a ținut să le promită studenților că se va opune „oricăror ingerinţe politice menite să deturneze şcoala românească de la misiunea ei, aceea de a contribui la o Românie europeană prin valori şi prin educaţie. Nu există altă educaţie universitară decât cea autonomă, bazată pe valori cardinale precum libertate, toleranţă, diversitate, încredere, respect, incluziune socială”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase