Radu Oprea (PSD): „E dreptul profesorilor de a face GREVĂ, însă avem și dreptul elevilor la educație”

Radu Oprea (PSD): „E dreptul profesorilor de a face GREVĂ, însă avem și dreptul elevilor la educație”
Radu Oprea (PSD): „E dreptul profesorilor de a face grevă, însă avem și dreptul elevilor la educație” / Sursa FOTO: Alexandra Pandrea (Gandul)
Publicat: 29/05/2023, 10:57

Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, invită Guvernul și sindicatele din învățământ să se întâlnească la mijloc în chestiunea solicitărilor cadrelor didactice.

E dreptul profesorilor de a face grevă, însă avem și dreptul elevilor la educație”, afirmă politicianul social-democrat.

PSD invită la dialog

În contextul grevei generale din educație, efortul pe care trebuie să-l facă Guvernul este unul complex. Executivul trebuie să discute cu sindicatele și să vină cu o propunere corectă, să se întâlnească undeva la mijloc cu reprezentanții cadrelor didactice, insistă purtătorul de cuvânt al PSD.

Greva generală din sistemul de învățământ a intrat în a doua săptămână.

Profesorii cer majorarea salariilor cu 25%, dar Guvernul oferă doar un card valoric de 2.500 de lei. Plus, promisiunea că va rezolva problema lefurilor în viitoarea lege a salarizării unitare. Oferta Executivului a fost respinsă de sindicate.

Dialogul este singura formă în care cele două părți pot să găsească o soluție comună și trebuie să fie un dialog structurat, un dialog corect și onest din partea ambelor părți, care să țină cont de realitățile pe care astăzi sistemul de educație le are în România.

Evident că profesorii au acest drept de a face grevă și este un drept constituțional, un drept pe care îl au, este o formă democratică de manifestare a unor tensiuni, a unor nemulțumiri, care au crescut în timp, în sistemul de educație”, a declarat Radu Oprea.

„Guvernul responsabil vine și se așează la masa negocierilor și împreună, prin dialog, vor găsi o soluție. Vorbim despre dreptul profesorilor de a face grevă, însă, în același timp, avem și dreptul elevilor la educație” – Radu Oprea, purtător de cuvânt PSD

Întrebat de ce Guvernul a venit cu aceeași ofertă, din moment ce a fost deja respinsă de sindicate, Radu Oprea a răspuns:

Vor sta împreună la discuții și sunt convins că vor găsi o soluție.

Guvernul încearcă să se poziționeze din perspectiva constrângerilor pe care le avem din perspectivă macro-economică. A fost publicat și raportul de țară, faptul că avem dezechilibre macroeconomice și că suntem într-o procedură de deficit excesiv, însă lucrul acesta trebuie să facă în așa fel încât redistribuirea resurselor în societate să fie una acceptată, echilibrată și corectă pentru toți cei care participă în societate și în zona economică și în zona de educație și în zona de sănătate”.

Radu Oprea: „O rezolvare corectă a problemei este lupta cu inflația”

Eu cred că o rezolvare corectă a problemei, din punct de vedere macro-economic, este lupta cu inflația, cu creșterea prețurilor, pentru că a crește salarii și dacă vor continua să crească prețurile, se poate intra în ceea ce se numește spirală inflaționistă, adică nu rezolvăm nimic din punct de vedere al puterii de cumpărare.

Eu cred că, dacă am fi reușit să facem, de exemplu, cu șase luni mai devreme plafonarea prețurilor la energie și la gaze, rezultatele ar fi fost mai bune și nu s-ar mai fi transferat atât de mult în prețul produselor agro-alimentare”, a mai precizat Oprea.

Pe de altă parte, chestionat dacă amânarea rocadei guvernamentale până la încheierea grevei din educație este în avantajul PSD, purtătorul de cuvânt al social-democraților a răspuns că nu acestea au fost calculele pe care partidul și le-a făcut.

Nu am gândit în termenii aceștia niciodată, de avantaj al PSD, de avantaj al PNL, de avantaj al oricui. Singurul avantaj trebuie să fie al elevului, al părintelui și al profesorului și al societății, în general, pentru că educația este într-adevăr una din componentele esențiale, fără de care nu am putea avea un viitor sigur”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep e fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?