Reacția unui elev din Iași după proba de BAC de la Limba Română: „A fost penal”

Reacția unui elev din Iași după proba de BAC de la Limba Română: „A fost penal”
Sursa foto: Alexandra Pandrea - caracter ilustrativ
Publicat: 21/06/2022, 09:53
Actualizat: 21/06/2022, 09:53

Subiectele la proba scrisă la Limba și literatura română de la „Examenul maturității”, de luni, a dat de furcă unora dintre absolvenții de liceu, care au avut trei ore la dispoziție pentru a rezolva trei subiecte.

Al treilea subiect, cel mai de temut subiect pentru candidați, i-a lăsat cu gura căscată pe elevii ieșeni, conform presei locale. Liceenii nu se așteptau să le pice comedia lui I. L. Caragiale, „O scrisoare pierdută”, bazându-se mai mult pe poeziile învățate. Cerințele pentru cel de-al III-lea subiect, care este unul de sinteză, i-a demoralizat pe mulți dintre viitorii absolvenți de liceu.

„Sunt foarte nervos acum, îmi vine să bat pe cineva!”

„Dacă îți spun ce mi-a picat la primul subiect, rămâi proastă! Noroc că am știut că e despre o scrisoare… A fost penal! Nu am știut nici măcar un personaj. Am scris vreo 3 pagini, totuși. Nimeni nu se aștepta să pice comedie. E inadmisibil așa ceva. Celelalte două subiecte au fost ușoare. Dar cu BAC-ul ăsta chiar că nu mai dau la nicio facultate aici. Mă duc în Anglia! Dau examenul de engleză și mă înscriu la o facultate de acolo, la unele nu se cere nota de la BAC. Vreau să fac ceva în domeniul antreprenorial. Mie nu îmi place școala, nu de alta… Sunt foarte nervos acum, îmi vine să bat pe cineva!”, a mărturisit Cristi Zimțoiu, un elev care a susținut examenul la Liceul Tehnologic „Petru Poni”, potrivit BZI.

La fel au spus și unii dintre elevii de la Colegiul Tehnic de Electronică și Telecomunicații. „Bacul a fost șmecher! Destul de greu. Dacă iau 5, e bine. Nimeni nu a învățat comedia. Toți s-au pregătit pentru «Testament sau «Luceafărul», au pus accent pe poezii”, spune Sebastian, un licean ieșean.

În mod evident, au fost și elevi încâtanți de subiectul care le-a picat. „A fost bine. A picat ce am vrut, sunt mulțumită. Mă aștept să iau un 8. M-am pregătit bine pentru examen, mai ales pentru posibilele subiecte cu poezii. Când a văzut că a picat comedie, toată sala s-a revoltat. Am văzut mulți băieți supărați pe aici”, spune Andrada, o liceancă ce a susținut proba la Liceul Tehnologic „Petru Poni”.

Ce planuri au absolvenții de liceu

Mulți dintre elevii care au susținut examenul de Bacalaureat la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași au ieșit emoționați de pe porțile liceului și ușurați că au scăpat de prima probă.

„A fost bine, ne-a picat fix ce ne doream. Nu cred că se putea mai bine. Eu sunt la filologie, am avut «O scrisoare pierdută» de I. L Caragiale și a trebuit să caracterizăm un personaj.  Mă aștept să iau un 9,50. Mai departe, vreau să fac Facultatea de Medicină Veterinară”, explică Teofan Țibulcă, un elev de la Colegiul Național „Emil Racoviță”.

Cătălina Iosub, o elevă de la Liceul Tehnic „Vasile Alecsandri”, se așteaptă să ia o notă mare, pentru că, spune ea, -a pregătit suficient pentru a susține acest examen.

„M-a luat prin surprindere faptul că ne-a picat comedie. Am învățat și această operă, dar mă bazam pe alte posibile subiecte.  Mă aștept, totuși, să iau un 9. Vreau să dau mai departe la Facultatea de Informatică, la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza». M-am gândit să plec în străinătate la facultate, dar încă nu mă simt pregătită. Ar fi o experiență pe care nu aș găsi-o în România”, susține Cătălina.

Mulți dintre elevi vor continue studiile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. „A fost destul de ușor la limba română. M-am pregătit, am învățat și am repetat în perioada de dinainte de examen. Nu credeam că se va da acel subiect, dar l-am repetat și m-am descurcat. Vreau să dau la Contabilitate, la «Cuza»”, spune Cristina, o liceancă de la „Vasile Alecsandri”, arată sursa citată.

Următoarele probe

Probele scrise din sesiunea iunie-iulie 2022, cate au început luni, 20 iunie, cu examenul la Limba şi literatura română. Proba obligatorie a profilului este programată marți, 21 iunie, fiind urmată miercuri, 22 iunie de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba si literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie.

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12:00). Pentru depunerea contestațiilor a fost alocat intervalul orar 12:00 – 18:00 în aceeași zi. Afișarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.

Examenul național de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise și au fost notați cel puțin cu 5 la fiecare dintre acestea, obținând cel puţin media 6 la probele scrise.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață