VIDEO| Cum a fost la școală după 6 luni de ore online: „Copiii au nevoie de socializare. E cu totul altceva!” (REPORTAJ)

Publicat: 19/05/2021, 18:41
Actualizat: 19/05/2021, 19:34

Pentru prima dată după șase luni, elevii din București au revenit, astăzi, la școală. Cu mic, cu mare au fost primiți în clase cu căldură și emoționați de revederea cu colegii și profesorii, care așteptau să se așeze la catedră și să îi îndrume în continuare în învățare, dar în normalitate. 

Profesoara de limba română: E cu totul altceva! Sper că lecția pe care am învățat-o în urma acestei pandemii, pentru că sperăm să fii trecut, nu este distanțarea socială copii…cum s-a tot utilizat ca sintagmă. Distanțarea fizică și atât. Nu socială. Legăturile să rămână între oameni pentru că nimic nu se construiește…decât om cu om.

Entuziasmați de interacțiunea la clasă, mâinile stăteau în permanență sus. Fiecare copil în parte își dorea să comunice fără reținere. Și pauzele erau mult așteptate.

„Îmi era dor, voiam să învăț mult, îmi era dor de sport și de matematică. Îmi era foarte dor și de colegi. Acum, este cea mai bună zi din viața mea”, a spus Alexandra, elevă în clasa întâi.

Și Luca aștepta de mult timp să își revadă colegii. ”Îmi era dor de colegi, de școală, de teme. A fost destul de bine și online, m-am distrat cu colegii, mi-a plăcut foarte mult”.

Părinții au fost mai entuziasmații decât cei mici. Mulți spun că au făcut sacrificii pentru a rămâne acasă cât timp copiii au făcut școală online. În plus, tehnologia le-a dat bătăi de cap.

”Copiii au nevoie de socializare”

Am avut noroc de o învățătoare implicată, care ne-a ajutat foarte mult și cumva nu am simțit atât de tare, dar a fost greu, foarte greu. Noi încercăm să limităm accesul la tabletă, la calculator în această perioada și ne-am chinuit puțin. Copiii au nevoie de socializare, contactul fizic cu învățătoarea este altceva decât printr-un ecran. Acum, sunt foarte încântați de revenirea la școală și noi alături de ei”, spune un părinte care a venit să își aducă la școală copilul în prima zi după revenirea în clase.

Părinții care nu au putut să stea acasă cu copiii în timpul școlii online s-au bazat pe bunici.

Cu mine a făcut, cu mamaia. A fost foarte greu și pentru noi, și pentru copil, în primul rând. Înțelege mai puțin și nu are răbdare să stea liniștit. Aștepta foarte mult. De multe ori zicea: «Nu mai vreau, mamaie, să stau la tabletă. Vreau la școală. Îl ajutam mult, dar nu avea răbdare. El întotdeauna când lua o pauză venea mai greu la tabletă, suporta mai greu să stea în fața tabletei”, povestește și bunica unui copil cât de greu a fost la școala online.

Emoția revederii

Pandemia le-a răpit momente. Au rămas îngrădiți în restricții. Și, deși pot să stea fără mască în aer liber, în clase trebuie să respecte măsurile impuse. Astfel că, profesorii, încă de când au intrat în clase i-au informat pe cursanți că trebuie să poarte masca și să păstreze o distanță corespunzătoare între ei. Și asta pentru a rămâne în scenariul verde și să poată venii, în continuare, cu toții la școală.

„Legătura asta cu profesorii și elevii prin intermediul tehnicii a fost o mare experință pentru noi și sper să nu se mai repete. O experiență bună în prima fază după care deja foarte obositoare, iar copiii simțeau nevoia să meargă la școală. Copiii simt nevoia să socializeze, să iasă din casă. Cât ar fi fost de conștiincioși, cât ar fi fost de bineintenționați și copiii și noi este totuși greu să poți să relaționezi din punct de vedere sentimental până la urmă, cu ei. Au fost nemaipomenit de încântați. Au căzut din pat cum zic eu la 7:30. Nu se mai satură de vorbă. Au fost în primă fază colegii de clasă, dar deja acum vor să se întâlnească cu colegii de la alte clase”, spune Daniela Voinea, director Școala Gimnazială „Sfinții Voievozi”.

În București, aproape opt mii de elevi au cerut, din motive medicale, să facă în continuare cursuri online și după redeschiderea totală a unităților de învățământ.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii