VIDEO| Ministrul Cîmpeanu anunță că două treimi dintre notele de la BAC au fost modificate după contestații: „Este inadmisibil”

Publicat: 09/07/2021, 13:23
Actualizat: 09/07/2021, 14:08

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că rata de promovare a examenului de Bacalaureat 2021 este de 69,8%, după contestații. Totodată, ministrul a precizat că două treimi dintre note au fost modificate, circa 53.000 din 56.000, inclusiv cu diferențe de trei puncte.

După rezolvarea contestațiilor, încă 2.467 de candidaţi au promovat. În total, au promovat 88.587 de candidaţi înscriși în sesiunea iunie-iulie 2021.

În urma analizei contestaţiilor, rata de promovare anul acesta la examenul de Bacalaureat este de aproape 70%. Mai exact, este de 69,8%. Statistic vorbind este cea mai mare rată de promovare din ultimii zece ani, de la intrarea în vigoare a Legii 1, cu excepţia anului 2017. Este un lucru pe care urmează să îl analizăm în amănunt – au fost modificate notele pentru aproape 53.000 din 56.000, a spus ministrul, Sorin Cîmpeanu.

Cîmpeanu: „Este inadmisibil să existe”

Întrebat de motivele pentru care un număr atât de mare de note au fost schimbate după contestații, Sorin Cîmpeanu acuză „subiectivismul uman”, subliniind că vor fi luate măsuri pentru a se rezolva astfel de diferențe.

Vor fi măsuri clare, care vor fi corelate cu România Educată sau cu o viitoare lege a educației. Nu ne uităm la diferențe mai mici de un punct, deși și acolo sunt probleme, ci la cele de peste 2 puncte. Este inadmisibil să existe”, a declarat ministrul Educației.

Totodată, Sorin Cîmpeanu a anunțat că soluția este “corectarea informatizată în care evaluatorul 1 să nu poată avea contact cu evaluatorul 2 și în care softul să nu îți permită aceste abateri. Din păcate, la nivel de Bacalaureat mă pot angaja doar la nivel de pilot”, spune ministrul.

Ministrul a mai precizat că cea mai mare rată de promovabilitate este de 81% în județul Cluj, și cea mai slabă este de 41% în Ilfov.

Rezultatele finale la Bacalaureat 2021, după rezolvarea contestațiilor, au fost afișate, vineri, pe bacalaureat.edu.ro, putând fi consultate și pe Gândul.ro. Rezultatele finale la Bacalaureat sunt publicate în format anonimizat. Fiecare candidat a primit anterior afișării rezultatelor codul specific.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase