Într-o ediție transmisă live de Gândul, scriitorul și publicistul Ion Cristoiu aduce în vedere două teme de discuție noi, despre alegerile electorale. Acesta afirmă că, până acum, temele menționate nu au mai apărut pe scena publică în contextul alegerilor prezidențiale. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Cristoiu subliniază ipoteza ieșirii României din Uniunea Europeană. Ideea unei posibile desprinderi a țării noastre de UE a fost constant auzită în urma alegerilor de anul trecut. Ion Cristoiu susține că această temă a fost unică în acest tur prezidențial. Publicistul consideră că Serviciul Român de Informații lua în calcul posibilitatea unei astfel de situații și avea capacitatea de a transmite această informație opiniei publice.
„Am văzut toți alegerile prezidențiale din ’90, le știm pe de rost. Două care nu au existat până acum. Prima este pericolul ieșirii din NATO, din Uniunea Europeană, care e acum în campanie, că în prima parte nu era, în ăla de la primul tur, nu-i așa… Deși SRI-ul de care răspunde de securitatea națională putea să vadă din declarațiile lui și să ne spună și nouă?”, se întreabă invitatul.
Cea de-a doua temă adusă în vedere de către Cristoiu se referă la pericolul manipulării și dezinformării în timpul alegerilor electorale. Contextul politic actual a declanșat o serie de incertitudini.
„Și a doua este, și aici vreau să verific critic cu tine, pericolul manipulării și dezinformării, care se întâlnește în declarația finală, cu întâlnirea cu ăștia, ONG-iști.”
Ion Cristoiu subliniază că, din 1990 până în prezent, principala problemă ridicată în cadrul alegerilor a fost ideea fraudării acestora. Ca o noutate, în acest an, manipularea opiniei publice și posibilitatea desprinderii de la Uniunea Europeană au fost teme centrale în discuțiile electorale.
„Din 1990 până acum, era o temă: fraudarea.”, concluzionează publicistul.
https://www.youtube.com/watch?v=3dzIdJ18Exk&ab_channel=G%C3%A2ndul