VIDEO Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, despre semnele și simptomele hepatitei severe la copii: „Nu se cunoaște cauza bolii. Un studiu făcut în Marea Britanie arată o îmbolnăvire cu un adenovirus”

Publicat: 27/04/2022, 00:31
Actualizat: 27/04/2022, 00:31

Prof. Dr. Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătății și fost reprezentant al României la OMS, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție specială, transmisă live de Gândul. Acesta a vorbit despre hepatita severă, de cauză necunoscută, apărută la copii, punctând care sunt măsurile de prevenție și simptomele de care părinții trebuie să țină cont și să ajungă cu copilul la medicul de familie. 

„Este o hepatită de cauză necunoscută, este o hepatită într-o formă severă. Înseamnă că transaminazele sunt peste 500 de unități, adică de 10 ori mai mari decât normalul. Icter intens, un sindrom digestiv și o stare de astenie extremă la care nu găsim niciun virus cunoscut în a produce afectare hepatice.

Nu se cunoaște cauza bolii. În primul rând, vârsta este de la o lună până la 17 ani  și un studiu făcut în Marea Britanie arată o îmbolnăvire cu un adenovirus, un virus care produce infecții banale, respiratorii de obicei, dar care poate în cazuri rare să aibă și tropism hepatic. Noi am avut un singur caz raportat automat pentru că îndeplinea definiția de caz probabil. Un copilaș în vârstă de cinci ani.

Singura măsură preventivă în momentul de față este ca un părinte să fie atent și la o manifestare are implică disconfort digestiv, îngălbenirea tegumentelor,  scaunele copiilor să fie foarte deschise la culoare și urina foarte închisă la culoare. Toate aceste semne, chiar în lipsa febrei, trebuie să conducă părintele la pediatru cu copilul. Atceva nu avem de făcut. Sigur, măsurile igienice generale. Nu doar spălatul pe mâini, ci și spălarul fructelor și legumelor și consumul lor din surse sigure”, a conchis Alexandru Rafila. 

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.