Situația fetiței de 5 ani cu hepatită severă. Dr. Adrian Marinescu: E o ipoteză în care e vorba şi de adenovirus

Situația fetiței de 5 ani cu hepatită severă. Dr. Adrian Marinescu: E o ipoteză în care e vorba şi de adenovirus
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 26/04/2022, 21:25

O fetiță de 5 ani din România a fost diagnosticată cu hepatită de cauză necunoscută. În urma analizei probelor de laborator nu s-a identificat până acum prezenţa adenovirusului şi nici a virusurilor hepatitice cunoscute până în prezent. Surse medicale citate de Adevărul spun că singurul lucru detectat în urma analizelor au fost anticorpii post-COVID 19, fapt care arată că în trecutul apropiat copilul a avut această afecţiune.

Directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală. dr. Adrian Marinescu, a precizat, într-un interviu oferit publicației News.ro, că nu există deocamdată o relaţie clară de cauzalitate nici între prezenţa adenovirusului şi acest nou tip de hepatită.

„Luăm în calcul că sunt aproximativ 49 de tipuri de adenovirus care pot afecta omul şi care dau o paletă foarte largă de afecţiuni”, a spus Marinescu.

„Ştim foarte puţin, atenţionarea care vine de la OMS până la urmă este o modalitate prin care se gândeşte preventiv. A observat cazuri izolate şi am putea spune că sunt chiar cazuri foarte rare de hepatită acută la copii, şi când spun copii înseamnă de la cea mai fragedă vârstă până la 16 ani, care nu sunt de cauză virală, sau mai bine spus virusurile hepatitice clasice, A, B, C, D, E, nu sunt nici autoimune, nu sunt toxice, adică nu au o cauză decelabilă.

Este o ipoteză de lucru în care este vorba şi de un adenovirus dar nu stabileşte o relaţie de cauzalitate şi nu poate să precizeze dacă un anumit adenovirus chiar determină această formă de hepatită severă. Luăm în calcul că sunt aproximatv 49 de tipuri de adenovirus care pot afecta omul şi dau o paletă foarte largă de afecţiuni. Aici vorbim de răceli banale, vorbim de pneumonie, de celelalte infecţii de tract respirator sau inferior , putem vorbi în cazuri rare de encefalită sau meningită, infecţii urinare, infecţii digestive, etc.

Deci deocamdată sunt doar nişte cazuri şi există doar observarea lor. Ce va trebui să stabilim în viitorul apropiat este dacă acei pacienţi, copiii, au un teren imunitar deficitar , dacă într-adevăr este un adenovirus şi dacă putem trage o concluzie, pentru că în lume, în momentul de faţă, chiar dacă am avut undeva spre 200 de cazuri, încadrate în hepatită de cauză necunoscută, cele mai multe au fost forme uşoare sau forme medii care s-au rezolvat”, a spus medicul infecţionist.

Ministerul Sănătății, detalii despre cazul de hepatită acută severă cu cauză necunoscută la un copil din România: „Nu a călătorit în străinătate”

Ministerul Sănătății a oferit detalii despre cazul de hepatită acută severă apărut la un copil din România. Este vorba despre o fetiță de 5 ani, internată la un spital de specialitate din 4 aprilie.