VIDEO | Ion Cristoiu: „Taiwanul nu a fost al altcuiva decât al Chinei”

Publicat: 04/08/2022, 23:55
Actualizat: 05/08/2022, 03:00

Ion Cristoiu a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Scriitorul comentează cele mai importante evenimente ale lumii de astăzi, dar ne vorbește și despre Taiwan.

Taiwanul este al Chinei mai mult decât a fost Ardealul al nostru, pentru el nu a fost niciodată al altcuiva decât al Chinei. Această insulă a devenit o insulă rebelă și s-a autoproclamat cu ajutorul americanilor. Taiwanul este o insulă rebelă, independentă.

Pe măsură ce s-a înaintat în Războiul Rece, Taiwanul a fost folosit ca un instrument împotriva Chinei. În momentul în care America și-a dat seama că, China e în război cu Rusia Sovietică, că așa a fost, au început să mai lase din pretențiile față de Taiwan, fără să renunțe la el. Pentru SUA, Taiwanul reprezenta China. Astfel, a rămas și după 1990 o situație ambiguă. S-a rămas la această situație, iar China recunoaște Taiwanul este al ei. 

Spune, dar spun și ceilalți, pentru unele state nu au relații diplomatice. Eu nu cred România are relații și atunci există o regulă internațională că este bine eviți te duci la ei, deoarece acest lucru înseamnă recunoști este independentă”, a menționat scriitorul Ion Cristoiu.

O nouă ediție pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Tineți aproape!