VIDEO | Mihai Mălaimare, invitat la podcastul ALTCEVA: ”Intrarea mea în politică este fabuloasă. Dacă voi face un film, secvența aceasta o să fie”

Publicat: 04/06/2023, 14:07
Actualizat: 04/06/2023, 15:15

Maestrul Mihai Mălaimare a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA de sâmbătă, 3 iunie. Cunoscutul actor a rememorat intrarea sa în politică, întâmplare pe care el o descrie ca fiind ”fabuloasă”.

”Iliescu mi-a zis: ‘Te pun deputat, dar nu te duce la Botoșani, acasă’. Zic: ‘Are vreun sens să fiu deputat în altă parte, dacă nu mă duc la aștia ai mei, acasă, unde să mă duc, la Giurgiu?’ Și dacă m-a înjurat cineva mai abitir în viața mea, și fără să pot să le răspund, au fost botosănenii, ziariștii de acolo, oamenii de acolo, oameni care nu au înțeles nimic din ceea ce am vrut eu să fac. Dar, dincolo de asta, ce mă bucură acum când mă duc la Botoșani, este că ceea ce am facut eu acolo, pe pietonal de exemplu, se întâmplă. Acolo se petrec spectacole, acolo se petrec întâmplări culturale și este fabulos.

Am regretat mult că m-a dat orgoliul afară din casă și nu mi-am călcat demnitatea, ca să zic așa, deși ar fi meritat. Acolo a fost un moment de cotitură și în viața mea politică, în care m-am simțit jignit că n-au înțeles nimic din ce le-am spus”, a spus Mihai Mălaimare, în cadrul podcastului ALTCEVA.

Întrebat dacă s-ar mai întoarce în politocă, actorul Mihai Mălaimare a precizat:

”Nu. Eu am intrat în politică așa cum am intrat în teatru: serios, temeinic, convins că este locul meu și că pot să fac ceva. Dar intrarea mea în politică este fabuloasă. Dacă voi face un film vreodată, secvența asta o să fie.

Mă sună cel care se ocupa de politica de cadre în PSD, Octav Cozmâncă, mă știa de la UTC, ‘ia vino, ca să intri în partid’. Mă duc la el, îmi spune că trebuie să intru în partid. ‘Avem consiliul național peste o săptămână, vii acolo, te băgăm în consiliu, te alegem, o să fii deputat’. Totul era organizat.

Mă duc eu, era la Odeon organizat. Mă uit pe biletul pe care mi l-au dat ei, stăteam în loja principală. Intru acolo, era Cati, care urma să fie în Ministerul Educației, mai erau câțiva mari de la PSD, și eu. M-au primit foarte deschis. Și mă așez pe un scaun, fără să văd că scaunul acela avea un picior în gol. Și mă duc cu picioarele în sus, se deschid ușile de la lojă și mă izbesc cu țeasta de perete. Și era plin de psd-iști care au rămas trăzniți că unul se dă de-a dura. Asta era premonitoriu, ca să zic așa, drumul meu în PSD, te duci de-a berbeleacul.

Nu m-aș mai duce (n.r. în politică) pentru că… În clipa în care l-au omorât pe Ceaușescu și țara asta trebuie să tragă în continure toate belele posibile pentru că a permis ca un om, vinovat, fără doar și poate, să fie omorât în zi de sărbătoare creștină – 25”, a mai spus Mihai Mălaimare.

Mihai Mălaimare, o carieră întinsă pe mai multe decenii

Mihai Mălaimare s-a născut pe 27 august 1950 în Botoșani, unde a urmat şcoala primară şi liceul. În 1969 a fost admis la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale Bucureşti (secţia actorie), pe care l-a terminat în 1973, ca şef de promoţie.

După absolvire alege Teatrul Naţional Bucureşti, unde a jucat, între anii 1973-1990, în piese precum: ”Richard al III-lea” sau ”A XII-a noapte” de Shakespeare, ”Cyrano de Bergerac” de E. Rostand ori ”Fata din Andros” de Terențiu. Tot la Teatrul Naţional Bucureşti avea să semneze regia spectacolului ”Mantaua” de Gogol, precum şi scenariul şi regia spectacolelor ”Clovnii” şi ”Actorul”.

Cunoscutul actor este, de altfel, doctor în Istoria teatrului. În 1981 a beneficiat de o bursă de studii la Şcoala de teatru ”Jacques Lecoq” din Paris, pentru ca, ulterior, să fie profesor la IATC, secţia actorie, între anii 1984-1989. Mihai Mălaimare a predat, de asemenea, în străinătate, la Şcoala de Teatru Pygmalion din Viena (pantomimă) şi la Gallaudet University (Washington, SUA), în calitate de profesor invitat (arta şi cultura românească).

Se remarcă, în paralel, prin rolurile interpretate în piese de teatru la radio şi televiziune, precum şi în numeroase filme. Dintre filme amintim rolurile din ”Veronica”, ”Explozia”, ”Filip cel bun”, ”Nea Mărin miliardar”, ”Ora zero”, ”Grăbeşte-te încet” sau ”Secretul lui Nemesis”.

În mai 1990, Mihai Mălaimare a înfiinţat Teatrul Masca, singurul teatru de gest, pantomimă şi expresie culturală din România. Maestrul este tatăl directorului de imagine Mihai Mălaimare Jr.

Urmărește podcastul integral cu Mihai Mălaimare doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern