Deși a lăsat impresia că și-a rezolvat problemele de natură legală, după ce o instanță din Bari a decis că aceasta și-a executat deja pedeapsa, în realitate situația Alinei Bica a rămas neschimbată în restul statelor. Mandatul european de arestare emis de autoritățile române a rămas activ, iar fosta șefă a DIICOT riscă să fie încarcerată imediat ce părăsește teritoriul Italiei.
Condamnată la 4 ani de detenție după ce a fost acuzată că, în calitate de șef al DIICOT, l-a favorizat pe omul de afaceri Ovidiu Tender, Alina Bica a fugit în Costa Rica împreună cu Elena Udrea. Cele două au fost prinse în 2018, la începutul lunii octombrie. Eliberată înainte să fie trimisă în România, fosta șefă a DIICOT s-a predat, la data de 10 iulie 2020, autorităților judiciare din Italia.
Magistrații din Bari au recunoscut decizia de condamnare din România, dar au fost de acord ca ea să își execute pedeapsa în libertate, cu obligația să fie acasă între orele 21:00 și 0:.00. Ca urmare, Bica a obținut un document din care reiese că aceasta și-a executat deja pedeapsa.
Ulterior, fosta șefă a parchetului antimafia a lăsat de înțeles că necazurile sale cu Justiția din România s-au încheiat, însă nu mai vrea să revină acasă deoarece s-a îndrăgostit iremediabil de Italia.
Surse judiciare au declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că, în realitate, decizia instanței din Bari este recunoscută doar pe teritoriul Italiei. Sursele citate au precizat că decizia instanței din Penisulă a fost luată fără o consultare cu partea română, astfel că mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea a rămas activ.
Conform surselor Gândul, la data de 1 decembrie 2020, reprezentanții Ministerului Justiției din Italia i-au notificat pe omologii români că refuză extrădarea Alinei Bica, iar pedeapsa a fost preluată de către ei. Ultima informare primită de partea română din partea autorităților italiene datează din 16 aprilie 2021, când a fost trimis un document din care reieșea că urmărita internațional nu mai este arestată.
Sursele Gândul susțin că actele emise de italieni nu sunt recunoscute în România, astfel că Bica este, în continuare, urmărită internațional. Ca urmare, dacă va părăsi teritoriul Italiei, ea va fi arestată imediat și încarcerată, după care ar trebui predată autorităților de la București pentru executarea pedepsei de 4 ani decisă, la data de 26 iunie 2018, de către instanța Înaltei Curți de Casație și Justiție.
CITEȘTE ȘI:
Lovitură teribilă pentru prințul Paul și alți 4.000 de FUGARI. Noua lege abia a intrat în vigoare