Istoricul Vladimir Kara-Murza, critic vehement al lui Putin, CONDAMNAT la 25 de ani de închisoare: ”Răspândirea de informații false și înaltă trădare”

Istoricul Vladimir Kara-Murza, critic vehement al lui Putin, CONDAMNAT la 25 de ani de închisoare: ”Răspândirea de informații false și înaltă trădare”
Vladimir Kara-Murza | Foto - Profimedia Images
Publicat: 17/04/2023, 12:50
Actualizat: 17/04/2023, 13:01

Jurnalistul și istoricul Vladimir Kara-Murza – critic vehement al regimului de la Kremlin -, a fost condamnat de un tribunal din Moscova la 25 de ani de închisoare.

Vladimir Kara-Murza – distins cu Premiul pentru curaj civil în 2018a fost acuzat de ”înaltă trădare” și de ”răspândirea de informații false” despre armata Federației Ruse.

Săptămâna trecută, el a declarat în fața unui tribunal din Moscova că este mândru și nu retractează nimic din ceea ce a spus.

”Subscriu la fiecare cuvânt pe care l-am spus. Nu numai că nu mă căiesc, ci sunt mândru”, a spus disidentul rus în fața judecătorilor.

Istoricul a criticat frecvent așa-numita ”operațiune militară specială” din Ucraina, dar a vorbit deschis și împotriva președintelui Vladimir Putin și a represiunii guvernului său împotriva opozanților. Vladimir Kara-Murza, în vârstă de 41 de ani, istoricul rus a jucat un rol-cheie în convingerea guvernelor occidentale de a sancționa oficialii ruși pentru abuzurile privind drepturile omului și corupție.

Sentința lui Kara-Murza este cea mai mare pedeapsă dată până acum unui oponent politic al lui Vladimir Putin. Vladimir Kara-Murza este tată a trei copii, deține cetățenia rusă și britanică și a studiat la Universitatea din Cambridge. Kara-Murxa a fost reținut în luna aprilie a anului 2022 și acuzat de ”răspândirea de informații false despre armata rusă” în Ucraina. Ulterior, Kara-Murza a fost acuzat și de ”înaltă trădare”

”Știu că va veni ziua când întunericul peste țara noastră se va risipi”

Istoricul Vladimir Kara-Murza a mai precizat că – fiindcă nu comis nicio infracțiune – ar trebui să fie achitat de instanța de judecată. Dar a menționat, în același timp, că nu cere nimic de la instanță, cunoscând dinainte verdictul deja stabilit.

Vladimir Kara-Murza a încheiat spunând că ”întunericul” care s-a abătut peste Rusia condusă de Vladimir Putin se va risipi, dar și că – în pofida faptului că este plasat într-o cușcă – își iubește țara.

Pentru o persoană care nu a comis o infracțiune, singurul verdict echitabil ar fi achitarea. Dar nu cer nimic de la această instanță. Îi cunosc verdictul. Știam asta acum un an, când am văzut oameni în uniforme negre și măști negre alergând după mașina mea în oglinda retrovizoare. Acesta este prețul de a nu rămâne tăcut în Rusia astăzi, a mai spus Vladimir Kara-Murza în fața judecătorilor.


Citește și:

Alexei Navalnîi, din penitenciarul de maximă siguranță IK-6 Melekhovo: ”Ei bine, MOARTE, unde este IADUL, unde este victoria ta?”

Marius Balo, românul întemnițat 8 ani în China, după PELERINAJUL de 2.922 km: ”Nu știu cum să îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru fiecare felie de pâine”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: ”Mormântul gol al lui HRISTOS s-a umplut mai întâi cu Lumină, apoi cu credința oamenilor în Învierea Sa”

Culisele operațiunii ”LUMINA SFÂNTĂ” | Cine este omul de afaceri român care pune la dispoziția Patriarhiei, anual, un avion Bombardier Challenger 350

Un rus de 75 de ani, JUDECAT pentru ”discreditarea armatei ruse” după trei postări în mediul online: ”Slavă Ucrainei și rușine agresorilor”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...