EXCLUSIV | Denunțul care l-a aruncat pe Niculae Bădălău după gratii. De ce a refuzat denunțătorul Dan Păsat ”afacerea” perfectată de fostul demnitar

EXCLUSIV | Denunțul care l-a aruncat pe Niculae Bădălău după gratii. De ce a refuzat denunțătorul Dan Păsat ”afacerea” perfectată de fostul demnitar
Denunțul care l-a aruncat pe Niculae Bădălău după gratii
Publicat: 23/03/2023, 11:22
Actualizat: 24/03/2023, 03:50

Niculae Bădălău, fost ministru al Economiei și fost vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi, a fost dat pe mâna judecătorilor de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru fapte grave de corupție. Potrivit procurorilor, Bădălău a încercat să-l angreneze în ”afacere” inclusiv pe un fost ”client” al DNA, Dan Păsat, primarul din localitatea Bucșani.

Punctul de pornire al acestui dosar l-a reprezentat atribuirea contractului de proiectare tehnică, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări pentru obiectivul ”Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă, comuna Bucșani, județul Giurgiu”. Contractul a fost estimat la 7.071.925,31 lei fără TVA, fiind atribuit societății Samby Impex SRL, administrată chiar de ginerele lui Niculae Bădălău.

În dosarul ajuns pe masa judecătorilor, magistrații Tribunalului Giurgiu verifică, în această perioadă, legalitatea actelor întocmite. Cazul se află în etapa camerei preliminare, procedură prevăzută de Codul de Procedură Penală, în cadrul căreia se depun excepții și cereri prealabile judecății pe fond.

Gândul a intrat, în exclusivitate, în posesia documentelor din dosar, unul dintre acestea fiind denunțul de cinci pagini făcut de primarul Dan Păsat, cel care în trecut a fost condamnat cu executare, într-un dosar al DNA, pentru fapte grave de corupție. Dan Păsat a efectuat pedeapsa, a fost eliberat condiționat, iar ulterior a fost ales primar al comunei Bucșani, unde au avut loc, de altfel, și faptele de corupție ale lui Bădălău și ale complicei sale.

Bădălău Niculae, fost senator şi fost preşedinte al PSD Giurgiu, în prezent vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi a României, şi-a dezvoltat un adevărat mecanism ilicit prin obţinerea de contracte de lucrări de la primăriile din judeţele Giurgiu şi Teleorman, pentru firmele controlate de către aceştia şi deţinute de membrii familiei sale, prevalându-se de funcţiile anterioare şi de calitatea actuală, care îi permite să afirme că neexecutarea lucrărilor nu va fi constatată de organele Curţii de Conturi a României”

Extras din încheierea Curții de Apel București – 28 noiembrie 2022

Primarul din Bucșani a refuzat ”asocierea”!

Gândul redă, integral, declarația dată de Dan Păsat în fața procurorilor DNA, acesta fiind de altfel pionul-cheie care a declanșat ancheta de amploare a procurorilor anticorupție la adresa fostului demnitar.

Surse judiciare au dezvăluit pentru Gândul – chiar la momentul reținerii lui Niculae Bădălău, la finalul lunii noiembrie 2022 – că anterior denunțului lui Dan Păsat, procurorii aveau deja indicii care demonstrau că ”au loc fapte de corupție legate de contractele primăriei din localitate”.

Potrivit acestora, Niculae Bădălău – fost senator și ex-președinte al Organizației Județene a PSD Giurgiu – ”dezvoltase” un mod de operare prin care ar fi obținut contracte de lucrări de la primăriile din județele Giurgiu și Teleorman pentru firmele controlate de el.

Procurorii DNA scriu în dosarul aflat la Tribunalul Giurgiu că, ”potrivit denunțului formulat de numitul Păsat Dan, primar al comunei Bucșani din județul Giurgiu, Bădălău Niculae, fost senator și fost președinte al Organizației Județene a PSD Giurgiu, și-a dezvoltat un adevărat mod de operare din obținerea de contracte de lucrări de la primăriile din județele Giurgiu și Teleorman pentru firmele controlate de el, prevalându-se de funcțiile anterioare și, mai ales, de calitatea deținută la data formulării sesizării, respectiv vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi a României, care îi permite să afirme că neexecutarea lucrărilor nu va fi constatată de organele Curții de Conturi a României”.

De asemenea, acesta profită și de faptul că primarii sunt timorați de calitatea sa, temându-se că, în cazul în care nu acceptă cedarea lucrărilor către firmele indicate de el, vor putea fi supuși unor controale din partea Curții de Conturi a României”

DNA

Dan Păsat, ”momit” de trei ori cu bani pentru a accepta ”afacerea”

Dan Păsat a declarat că o reprezentantă a firmei Samby Impex SRL – deținută de ginerele lui Niculae Bădălău – l-a contactat și i-a solicitat să achite o plată ”parțială” pentru lucrările care ar fi fost efectuate, numai că acesta a refuzat și a verificat stadiul respectivelor lucrări pe teren.

Cum au fost constatate deficiențe majore, Dan Păsat a refuzat să plătească, ulterior fiindu-i oferiți – în trei ocazii – bani care să îl determine să facă acea plată.

”În concret, martorul denunțător Păsat Dan a sesizat faptul că a fost contactat de reprezentanta Samby Impex SRL, Matache Elena, care i-a solicitat să facă o plată parțială pentru tot ceea ce susținea că s-a lucrat. Acesta a relatat că nu a fost de acord să dea curs cererii, fără a verifica în teren stadiul lucrărilor și că, cu ocazia deplasării în teren a acestor două persoane și a dirigintelui de șantier, au fost constatate deficiențe majore, astfel că a refuzat să facă plata cerută. Ulterior, după ce a solicitat ca lucrările să fie refăcute conform proiectului, Matache Elena i-a oferit bani, în trei ocazii diferite, pentru ca în schimb acesta să fie de acord cu efectuarea plății.

Semnatarul actului de sesizare – Păsat Dan – a susținut că a refuzat să primească banii, iar în legătură cu Samby Impex SRL, despre care a precizat că este deținută de ginerele lui Bădălău Niculae, a învederat că Primăria Comunei Bucșani are în derulare cu această societate un contract, a cărui valoare este de aproximativ 6.664.000 lei, având ca obiect aducțiunea apei potabile în comună”, se arată în actele dosarului de la instanța din Giurgiu.

Geantă cu bani la Primăria din Bucșani

În timpul audierilor de la DNA, Dan Păsat a menționat că, în anul 2021, s-a întâlnit de mai multe ori cu Elena Matache, reprezentanta Samby Impex SRL, discuțiile gravitând în jurul lucrărilor care trebuiau făcute, respectiv aducțiune de apă pe raza satelor Obedeni, Uiești, Golească și Anghelești.

În fața procurorilor, denunțătorul lui Niculae Bădălău a prezentat întreaga ”poveste”, cu lux de amănunte și punctual, astfel încât aceștia au putut să aibă o imagine completă a ”afacerii”.

”La data de 10.11.2022, fiind audiat în calitate de martor, Păsat Dan și-a susținut actul de sesizare și a declarat că, pe parcursul anului 2021, a avut mai multe întâlniri cu inculpata Matache Elena, reprezentanta Samby Impex SRL, societate cu care UAT Bucșani are încheiat un contract având ca obiect efectuarea de lucrări pentru aducțiune de apă pe raza satelor Obedeni, Uiești, Golească și Anghelești. Acesta a precizat că UAT Bucșani a încheiat contractul cu Samby Impex SRL, care are ca asociat unic pe ginerele inculpatului Bădălău Niculae, înainte ca el să devină primar și că în prezent lucrările sunt în curs de execuție.

În referire la întâlnirile avute cu inculpata Matache Elena, martorul a declarat că, deoarece aceasta i-a cerut ca UAT Bucșani să achite lucrările pe care Samby Impex SRL le făcuse până la momentul respectiv, de fiecare dată i-a pus în vedere că, pentru a putea fi efectuate plățile, reprezentanții primăriei și dirigintele de șantier trebuie să verifice realitatea lucrărilor executate. Ca atare, potrivit aceleași depoziții, s-a procedat la verificarea în teren a lucrărilor realizate de către Samby Impex SRL conform proiectului, iar prin proces-verbal s-a stabilit care sunt lucrările ce trebuie remediate, dar și lucrările care pot fi achitate având în vedere că au fost executate.

Mai mult, martorul Păsat Dan a susținut , în cadrul acestor întâlniri, inculpata Matache Elena i-a oferit, de mai multe ori, bani pentru ca el să dispună efectuarea plăților solicitate, chiar dacă lucrările nu erau executate conform proiectului. Astfel, a arătat că în data de 19.10.2021 a purtat o discuție în biroul său din primărie cu inculpata Matache Elena, pe care a înregistrat-o cu telefonul său, ocazie cu care aceasta i-a spus că avea în geantă o sumă de bani, neprecizată, și că era dispusă să i-o ofere în schimbul plăților către Samby Impex SRL”, se mai arată în dosar.

Martorul a declarat că, deși a refuzat să primească bani, a mai fost abordat de către inculpata Matache Elena în alte două dăți, în perioada august- septembrie 2022, mai precis înainte și după efectuarea controlului în teren în legătură cu execuția lucrărilor, arătând că scopul întâlnirilor a fost același și că, de asemenea, nu i-au fost precizate sumele oferite”

DNA

”Matache Elena i-a spus martorului Păsat Dan că avea asupra sa un plic, pe care îl căra cu ea de 3-4 luni”

Reprezentanta Samby Impex SRL i-a precizat lui Dan Păsat, așa cum reiese din declarația acestuia de la DNA, prezentată în exclusivitate de Gândul, că încerca de ”3-4 luni” să îi dea un plic cu bani pe care îl avea asupra ei.

Denunțătorul a specificat, încă o dată, că nu a vrut să primească banii, în ciuda insistențelor. Dan Păsat a mai declarat că nu s-a întâlnit niciodată cu ginerele lui Niculae Bădălău, ci că a discutat despre respectivul contract doar cu fostul demnitar și cu Elena Matache.

În declarația pe care a dat-o în 14.11.2022, martorul Păsat Dan a precizat obiectul contractului încheiat cu Samby Impex SRL, respectiv realizarea aducțiunii de apă în satele Golească, Uiești, Obedeni și Anghelești, și a învederat că, deși Samby Impex SRL îl are ca asociat unic pe ginerele inculpatului Bădălău Niculae, nu s-a întâlnit niciodată cu acesta, ci a discutat în legătură cu derularea contractului numai cu inculpații Bădălău Niculae și Matache Elena, despre aceasta din urmă precizând că este recunoscută la nivelul primăriei ca fiind reprezentanta Samby Impex SRL.

În continuarea declarației, Păsat Dan a susținut că, în data de 11.11.2022, Ia biroul său din cadrul Primăriei Comunei Bucșani s-a prezentat inculpata Matache Elena pentru a discuta despre stadiul lucrărilor aferente contractului înființarea aducțiunii de apă în satele Golească, Uiești, Obedeni și Anghelești, prilej cu care inculpata Matache Elena i-a zis că aproape toate deficiențele care fuseseră constatate în luna august 2022 au fost remediate, prezentându-i martorului fotografii și înregistrări video cu privire la lucrările executate.

Potrivit depoziției, cu aceeași ocazie, ca și în alte situații anterioare, inculpata Matache Elena i-a spus martorului Păsat Dan că avea asupra sa un plic, pe care îl căra cu ea de 3-4 luni și pe care încerca să i-l dea pentru lucrarea derulată. Martorul a precizat că inculpata Matache Elena i-a dat de înțeles că era vorba de o sumă de bani și a susținut că i-a reamintit acesteia că și anterior venise să-i ofere bani pentru ca în schimb el să treacă cu vederea lucrările pe care Samby Impex SRL nu le-a efectuat în conformitate cu proiectul tehnic aferent contractului de apă în curs de derulare, că de fiecare dată a refuzat, dar și că în continuare nu dorește să primească de la inculpatul Bădălău Niculae, prin persoane interpuse, vreo sumă de bani.

Păsat Dan a declarat că motivul pentru care inculpatul Bădălău Niculae, prin interpuși, dorește să-i remită bani, este dat de faptul că vrea ca martorul să treacă cu vederea lucrările neexecutate sau executate în mod defectuos”, le-a explicat Dan Păsat anchetatorilor din dosarul lui Niculae Bădălău.

Mai mult, dorind să demonstreze că tot ceea ce a relatat este purul adevăr, Dan Păsat s-a prezentat la DNA având asupra sa înscrisuri și probe fizice, dar și înregistrări ambientale elocvente, au mai precizat procurorii DNA.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind «Înfiinţare reţea de alimentare cu apă…», inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit primarului mai multe sume de bani pentru ca, în schimb, acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme. (…) La data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% (170.000 euro) din valoarea contractului menţionat mai sus, dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obţină pentru aceeaşi firmă, de la primăria respectivă. Ulterior, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă în legătură cu contractul în derulare

Comunicat DNA


CITEȘTE ȘI:

UPDATE | Niculae Bădălău, după ELIBERAREA din închisoare: „Nu plec din țară, sunt bărbat. Trebuie să avem încredere în justiția română” / La Penitenciarul Rahova a fost așteptat de fiul său (FOTO-VIDEO)

EXCLUSIV. Detalii privind flagrantul în urma căruia Niculae Bădălău a fost reținut duminică seara după audierile la DNA. I-ar fi dat mită unui primar să atribuie un contract de peste 7 milioane lei unei firme administrate de o rudă a sa

Niculae Bădălău, trimis în judecată pentru dare de mită și trafic de influență

EXCLUSIV | ”Mesagerul” fostului senator Niculae Bădălău, plic cu 35.000 lei pentru primarul din Bucșani: ”Deci el ți-a zis să-mi dai ăștia 35 acum și să-mi mai trimiți” / ”Mai trebuie încă atât, zilele acestea”

Niculae Bădălău a fost revocat de Parlament din funcția de consilier al Curții de Conturi și vicepreşedinte al Autorităţii de audit. Fostul parlamentar PSD a fost arestat preventiv pentru dare de mită

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului