EXCLUSIV | Scandalul ”Greenfield”, dezamorsat temporar după ce CGMB a votat ”varianta Nicușor Dan”. Care sunt riscurile imediate

EXCLUSIV | Scandalul ”Greenfield”, dezamorsat temporar după ce CGMB a votat ”varianta Nicușor Dan”. Care sunt riscurile imediate
Publicat: 28/07/2023, 21:02
Actualizat: 28/07/2023, 21:38

Scandalul ”Greenfield” pare dezamorsat, la o primă vedere, după ce Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a votat, vineri, așa-numita ”variantă Nicușor Dan” pentru deblocarea drumului de acces Vadul Moldovei. Conform acestei hotărâri, drumul care a constituit elementul central al tuturor contrelor dintre locuitorii cartierului ”Greenfield” și Primăria Municipiului București va fi transferat din fondul forestier în proprietatea municipalității, dar numai pentru 4 ani, nu definitiv, așa cum ar fi dorit consilierii social-democrați.

Lucrurile nu sunt atât de simple precum par în acest moment, fiindcă aceasta este doar o primă etapă. Mai mult, în Codul Silvic nu există noțiunea de ”scoatere temporară” din fondul forestier.

Întrebarea care se pune, acum, este dacă impasul ”Greenfield” va fi rezolvat, totuși, după ce ”varianta Nicușor Dan” a fost votată de CGMB.

”Sperăm să înceapă cât mai repede procesul de avizare”

Contactat de Gândul, Cătălin Diaconescu – reprezentant al comunității ”Greenfield” -, a declarat că este bine, totuși, că a trecut această hotărâre, chiar și în varianta propusă de Nicușor Dan, și asta pentru că abia după această etapă va demara, în sfârșit, mult așteptatul proces de avizare.

În timpul acestui proces, ministerele responsabile vor trebui să emită puncte de vedere în legătură cu legalitatea acestei hotărâri.

”E mai bine ca hotărârea să treacă, chiar și în varianta lui Nicușor Dan, de 4 ani, nu definitiv, pentru că așa va fi demarat procesul de avizare pentru aprobarea unei viitoare hotărâri de guvern, etapă în care ministerele responsabile își vor exprima punctul de vedere în legătură cu legalitatea acesteia. Sperăm să înceapă cât mai repede procesul de avizare”, a declarat Cătălin Diaconescu, în exclusivitate pentru Gândul.

”Aceasta este prima acțiune administrativă”

La solicitarea Gândul, urbanistul Alexandru Pânișoară a explicat, în exclusivitate, că votarea ”variantei lui Nicușor Dan” nu înseamnă nicidecum o victorie pentru acesta, iar scenariul va urma un traseu foarte bine stabilit, destinația fiind Palatul Victoria.

”Evident, lucrurile sunt cât se poate de clare. Problema este, acum, că această hotărâre pleacă la guvern. A fost aprobată varianta lui Nicușor Dan, pentru transfer pe 4 ani, aceasta este prima acțiune administrativă. Această hotărâre va fi transmisă Guvernului României și se va solicita să se transfere terenul din proprietatea statului, administrat de Romsilva, în proprietatea publică a Municipiului București. Aceasta este prima etapă.

Dar Guvernul României, pentru a emite o hotărâre de guvern și pentru a face acest transfer, trebuie să aibă în spate, ca bază de fundamentare, un raport de specialitate întocmit de ministerul de resort, respectiv de Ministerul Mediului.

Dar Ministerul Mediului are deja această hârtie emisă, raportul de specialitate, și lucrurile sunt destul de complicate, din cauză că nu poți veni acum să spui că totul este în regulă, când hârtia aceea spune că nu e în regulă. Este un paradox.

Ministerul Mediului nu poate acum să emită un raport care să spună că totul este legal. Pentru că nu au temei legal. Din punct de vedere al legii, în acest moment, guvernul ar trebui să emită o hotărâre prin care să respingă cererea Consiliului General al Municipiului București. Motivând, bineînțeles, că nu se poate transfera pentru 4 ani. Nu există noțiunea de scoatere temporară din fondul forestier. Asta ar trebui să facă guvernul”, spune urbanistul Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU).

Semne de întrebare care așteaptă răspunsuri

Totuși, mai precizează Alexandru Pânișoară, există și ceea ce poate fi numită ”presiunea electorală”, și atunci se poate ajunge la o variantă modificată, iar CGMB va trebui

”Ținând cont de presiunea electorală, există și varianta conform căreia s-ar putea da o altă formă și, ulterior, Consiliul General să dea o nouă hotărâre prin care drumul să fie transferat din fondul forestier și să devină drum public.

Dar, repet, legal nu poate exista o scoatere temporară, acolo va fi o problemă, la cea de-a doua hotărâre. Pentru că ar însemna că sunt încălcate prevederile Codului Silvic. Legea 192 se referă la o excepție, în sensul în care poți scoate acel teren din fondul forstier fără a fi nevoie să faci acele proceduri prealabile, respectiv să dai la schimb un alt teren, să plătești o taxă etc.

În schimb, procedura de scoatere din fondul forestier și transformare în drum public urmează prevederile stricte ale Codului Silvic, care reglementează expres și transmite foarte precis că nu există această noțiune de scoatere temporară. Doar definitivă”, a explicat, în exclusivitate pentru Gândul, urbanistul Alexandru Pânișoară.

”În Codul Silvic se prevede expres posibilitatea de scoatere definitivă din fondul forestier  sau ocupare temporară a terenului. Așadar nu există posibilitatea scoaterii temporare din fondul forestier a unui drum, ci doar ocuparea temporară care privește schimbarea folosinței în condițiile prevăzute de Codul Silvic”

Alexandru Pânișoară

”Varianta lui Nicușor Dan”, promovată cu insistență, în pofida semnelor de întrebare

Reprezentanții comunității ”Greenfield” au precizat, prin intermediul unui comunicat – înainte de ședința CGMB de vineri -, că Nicușor Dan privește toată această problemă dintr-o perspectivă proprie, dar care nu este argumentată și insistă ca drumul Vadul Moldovei să fie deschis doar ”temporar”, ceea ce nu reprezintă o soluție viabilă.

”În urma întâlnirilor cu domnul Primar General, expunem mai jos un rezumat privind acțiunile și opiniile domniei sale:

Susține o variantă provizorie doar pe 4 ani, declarând  vrea  oblige dezvoltatorul  facă cele 3 drumuri promise. În realitate, cele trei drumuri sunt de fapt două din care unul nu este viabil din punct de vedere tehnic, iar pentru celelalt nu aprobă PUZ-ul, deși are toate aprobările de la începutul anului.

Soluția respectivă nu poate înlocui oricum drumul Vadul Moldovei, care este singura cale de acces directă a locuitorilor cu orașul din care fac parte, dar poate fi o cale de acces suplimentară necesară volumului mare de trafic deja existent în cartier;

  • Nicio instituție nu susține și nu consideră legală soluția de deschidere pentru 4 ani, dar cu toate astea Primarul General insistă  o promoveze, știind  astfel proiectul  fi la un moment dat blocat pe circuitul de avizare intre ministere pentru emiterea Hotărârii de Guvern;
  • Primarul General a găsit tot felul de tertipuri administrative  nu ajungă pe ordinea de zi proiectul de hotărâre care ar permite deschiderea permanentă a drumului;
  • Știind  nu are susținerea partidelor pentru proiectul sau temporar, a decis  îl scoată de pe ordinea de zi a ședinței din 28.07.2023;

În ultimele luni a promis   rezolva problema și chiar  va renunța la ipoteza temporară dacă Ministerul Mediului  susține transferarea definitivă. În fapt, doar a tergiversat acțiunile noastre pentru ca în final  nu renunțe la ideea de temporar, deși a primit inclusiv din partea Ministerului Mediului confirmarea  și în alte cazuri similare procedura a fost validată doar prin transfer definitiv”, au transmis reprezentanții comunității ”Greenfield” prin intermediul acestui comunicat. (mai multe detalii AICI)


Citește și:

EXCLUSIV| Codul Administrativ, încălcat de Nicușor Dan! Proiect de HOTĂRÂRE cu risc de seism. Avocat: ”Cartoful fierbinte, pasat primarilor de sector”

Asasinarea lui Oleg Horjan | Vicepreședintele Parlamentului R. Moldova contrazice informațiile Tiraspolului: ”Presupusul criminal nu se afla în țară”

Nicușor Dan, acuzat de ”favoritism”! Doi donatori din campania sa au primit contracte și funcții după ce a devenit primar general

Regizorul Tudor Giurgiu, reacție dură după achitarea torționarilor lui Gheorghe Ursu: ”Este o zi a Rușinii Naționale!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Meghan Markle, eșec de proporții în afaceri. Ce se întâmplă cu American Riviera Orchard
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto