EXCLUSIV | Tânăra sportivă de culoare discriminată în Irlanda, îmbrăcată în ie! Cristian Jura (CNCD): ”Cât poate costa visul spulberat al unui copil?”

EXCLUSIV | Tânăra sportivă de culoare discriminată în Irlanda, îmbrăcată în ie! Cristian Jura (CNCD): ”Cât poate costa visul spulberat al unui copil?”

Cristian Jura, membru al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), și Simone Biles – star al gimnasticii mondiale – au fost indignați de atitudinea discriminatorie la adresa unei gimnaste de culoare din momentul decernării medaliilor, în timpul unui concurs de gimnastică organizat în Irlanda. Tânăra a fost, pur și simplu, ignorată de oficialul care oferea junioarelor medaliile, opinia publică din întreaga lume fiind șocată de un astfel de comportament.

Concursul pentru junioare a avut loc în luna martie a anului 2022, iar faptul că oficialul a trecut pe lângă gimnasta de culoare ca și cum aceasta nici nu exista a făcut ca fetița să nu mai înțeleagă nimic și să își manifeste o tristețe evidentă.

Ulterior, Federația de Gimnastică din Irlanda (Gymnastic Ireland) și-a cerut scuze pentru comportamentul absolut surprinzător al oficialului respectiv, considerând că incidentul a cauzat durere tinerei gimnaste de culoare și familiei sale.

”Am dori să ne cerem scuze fără rezerve gimnastei şi familiei sale pentru durerea cauzată de acest incident. Ceea ce s-a întâmplat în acea zi nu ar fi trebuit să se întâmple şi pentru asta suntem profund dezolaţi”, au transmis reprezentanții Federației de Gimastică din Irlanda.

La rândul său, marea gimnastă Simone Biles a scris pe Twitter că incidentul i-a ”frânt inima”, fiind contactată de părinții fetiței care au instatat ca numele ei să nu fie făcut public.

”Când acest videoclip (n.red. – a strâns peste 50 de milioane de vizualizări pe reţelele de socializare și a stârnit reacţii vehemente) a început să circule, părinţii ei m-au contactat, iar incidentul mi-a frânt inima aşa că i-am trimis un mic videoclip. Nu există loc pentru rasism în niciun sport sau oriunde altundeva!”, a scris gimnasta Simone Biles.

”Fetița se uită tristă și nedumerită în jur, neînțelegând ce se întâmplă…”

Gândul prezintă, în exclusivitate, informații emoționante legate de această situație regretabilă în urma căreia au apărut acuzații de rasism, Cristian Jura fiind unul dintre cei care au susținut-o, necondiționat, pe tânăra gimnastă de culoare.

Cristian Jura și-a manifestat dezamăgirea față de un astfel de incident care a provocat stupoare pe toate meridianele, spunând că a fost vorba despre o ”întâmplare nefericită” în urma căreia personalități ale vieții sportive internaționale și-au exprimat indignarea.

”În martie 2022 s-a desfășurat un concurs de gimnastică, la categoria junioare, în Irlanda. Există filmări ale ceremoniei de premiere ale concursului de gimnastică în care se vede foarte clar că persoana care a oferit medaliile, a oferit tuturor fetițelor medalii și diplome, dar a ignorat-o pe singura sportivă de culoare și nu i-a oferit absolut nimic.

În filmări se vede cum fetița respectivă se uită tristă și nedumerită în jur, neînțelegând ce se întâmplă.

După această întâmplare nefericită, mai multe personalități ale vieții sportive internaționale și-au exprimat empatia și susținerea față de tânăra gimnastă, inclusiv Simone Biles, o legendă a gimnasticii mondiale”, a declarat Cristian Jura.

Tânăra gimnastă de culoare nu a înțeles de a fost ignorată

”Am organizat o ceremonie surpriză specială pentru sportivă și i-am oferit mai multe cadouri tradiționale românești”

Totodată, Cristian Jura ne-a trimis și o fotografie în premieră absolută, în care apare chiar alături de tânăra gimnastă de culoare, în luna septembrie a anului 2022, fetița fiind îmbrăcată… în tradiționala ie românească.

Întâlnirea cu tânăra gimanstă a avut loc în timpul unui eveniment organizat de Sport Against Racism in Ireland (SARI), iar Cristian Jura povestește că a avut ideea de a-i oferi gimnastei cadouri tradiționale românești.

”În septembrie 2022, am fost invitat să particip la un eveniment organizat de Sport Against Racism in Ireland (SARI). Atunci mi-a venit ideea de a-i arata sportivei și familiei ei susținerea mea și am decis să le pregătesc o surpriză alături de cei de la SARI.

Am organizat o ceremonie surpriză specială pentru sportivă și i-am oferit mai multe cadouri tradiționale românești: o ie, un batic tradițional românesc, mai multe bijuterii făcute din mărgele colorate și, evident, nu puteau să lipsească dulciurile românești.

Cristian Jura, alături de tânăra sportivă de coluare, îmbrăcată în ie

Într-adevăr s-a dovedit a fi o surpriză extraordinar de plăcută atât pentru sportivă cât și pentru familie, cu atât mai mult cu cât din martie 2022 până în septembrie, momentul în care am participat la SARI Fest, sportivei nu i-au fost adresate scuze în mod oficial.

Din câte știu a trecut un an de zile până la a-i fi adresate scuze sportivei pentru evenimentul petrecut în martie 2022. Este trist cu atât mai mult fiindcă vorbim despre un comportament extrem de inadecvat și discriminatoriu la adresa unui copil aflat la început de drum în sport și în viață.

”După acest incident îngrozitor, cine nu ar crede că ar trebui să își ceară scuze? Tocmai mi-au trimis o scrisoare în seara asta. A durat mai bine de un an și au trimis-o numai după ce milioane de oameni din întreaga lume au fost dezgustați de incident”, a declarat, întristată, mama tinerei gimnaste de culoare.

Din punctul meu de vedere, genul acesta de atitudini ar trebui să fie aspru sancționat chiar dacă unii l-ar cataloga drept neglijență”, a mai precizat Cristian Jura, în exclusivitate pentru Gândul.


Citește și:

EXCLUSIV | Motivul incredibil pentru care temutul Clămparu a ratat o vizită intimă la pușcărie! Cum l-a „sabotat” gradul de instruire pe Cap de Porc

Dan Podaru (PNL S1) o acuză pe Clotilde Armand și cere o ANCHETĂ la Centrul Sf. Iosif: ”Copiii au acces la droguri”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că îl „hărțuiește” pe primarul Sectorul 2: „Vendetă, exces de putere, se crede iar pe cai mari!”

EXCLUSIV | Nicușor Dan vrea să întoarcă Bucureștiul în anii ’50! Avocat: ”Conduce ofensiva proprietății publice împotriva proprietății private”

COPY-PASTE la Primăria Sectorului 1 | Viceprimar: ”Clotilde Armand pune în aplicare, cu altă denumire, un proiect al consilierilor locali PNL!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto