EXCLUSIV VIDEO | Fost șef adjunct al SIS sare în apărarea lui George Simion, după ce liderul AUR a fost acuzat că e „omul rușilor”: Este o invenție

Publicat: 01/04/2023, 11:19
Actualizat: 01/04/2023, 14:28

George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a fost apărat, la GÂNDUL EXCLUSIV, de fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate din Moldova, Ruslan Munteanu, în scandalul iscat de fostul ministrul al Apărării Anatol Şalaru. Munteanu spune că toate informațiile făcute publice de Șalaru sunt „invenții” și „prostii”.

Președintele AUR s-ar fi întâlnit, în 2011, dar și în anii următori, cu oameni ai serviciilor ruse, potrivit afirmațiilor fostului ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Şalaru, făcute într-un interviu. Fostul ministru de peste Prut susține că George Simion ar fi avut o întâlnire, acum 12 ani, la Cernăuți, cu rezidentul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei.

Șalaru spune că a aflat acest detalii de la un fostul director al Serviciului de Informații și Securitate din Basarabia. (Detalii suplimentare aici…). În acest context, pentru conturarea mai bună a situației de fapt, în interviul de la GÂNDUL EXCLUSIV, George Simion a discutat în direct cu Ruslan Munteanu, care a fost director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova (SIS), chiar în perioada în care ar fi avut loc această discuție.

„Dumneavoastră ați fost în interiorul acestui Serviciu Secret, parte din interiorul lui, și domnul Șalaru susține că, în urma unei discuții pe care a avut-o cu un fost director SIS – și se referă la Mihai Bălan, pe care a evitat să-l identifice, cel care a fost directorul serviciului secret din Republica Moldova în 2012- 2017, mandat de cinci ani – dumneavoastră erați în acea perioadă acolo”, a spus Simion, afirmație întărită de Ruslan Munteanu care a arătat că „Eram adjunctul domnului Bălan, da”.

Ruslan Munteanu: „Îmi pare foarte rău că ipocrizia domnului Șalaru a ajuns până aici”

Fostul adjunct al SIS a subliniat că îi pare foarte rău că „ipocrizia domnului Șalaru a ajuns până aici” și afirmă că astfel de informații ar putea fi spuse „unui oarecare cetățean”.

„Haideți să o luăm așa, de la un capăt. Îmi pare foarte rău că ipocrizia domnului Șalaru a ajuns până aici – și mai repet încă o dată: ipocrizia. Din discuția sau din spusele domnului Șalaru, reiese că directorul Serviciului de Informații și Securitate, directorul unui Serviciu Special, în biroul său de serviciu, divulgă unui oarecare cetățean, Anatol Șalaru, o informație strict secretă”, punctat Munteanu, la GÂNDUL EXCLUSIV.

Ruslan Munteanu: „Este o prostie și o invenție a domnului Șalaru. Este o invenție și îmi pare foarte rău că dumnealui face jocul cuiva”

În perioada respectivă Ruslan Munteanu era responsabil de activitatea operativă a SIS.

„Informațiile acestea, în primul și în primul rând, le gestionam noi, adjuncții, nu domnul Bălan. Eu v-am spus un oarecare cetățean, dumneavoastră insistați că dumnealui era deputat. Da, era deputat, dar pentru noi, Serviciile Speciale și deputat, și cetățean de rând au același statut. Când cineva speculează că era deputat și avea acces la informație secretă, nu este adevărat, fiindcă deputatul are acces la informație secretă, doar ceea ce ține de activitate dumnealui, a deputatului, dar nu a întreg Serviciului Special. Și mai repet încă o dată: noi, o asemenea informații de la Serviciul Ucrainean nu am primit. Asta este o prostie și o invenție a domnului Șalaru. Este o invenție și îmi pare foarte rău că dumnealui face jocul cuiva”, a subliniat Munteanu.

„Am înțeles că sunt prostii ordinare”

Eu vreau să vă spun lucruri care până acum nu au existat în spațiul public, nici în România și nici aici, la Chișinău, dar vreau să vă spun până la capăt toată istoria. Pe de-o parte, domnul Șalaru zice că Mihai Bălan ne-a spus despre întâlnirea lui George Simion, la Cernăuți, cu nu știu cine acolo și pe de altă parte, în 2015, Serviciile de Informații și Securitate, cel care era condus, în acea perioadă, de Mihai Balan, îi retrage domnului George Simion indizerabilitate. Și a mai fost declarat George Simion indizerabil, încă o dată, în 2018, atunci când la cârma Serviciul vine directorul lui Plahotniuc – directorul SIS, al lui Plahotniuc, Vasile Botnari.

Domnul Șalaru, în discuția lui cealaltă, spunea că dumnealui n-are niciun interes, că el nu este implicat în politică. Cum nu este implicat în politică, dacă dumnealui era președinte de partid?”, a mai spus fostul șef adjunct al SIS.

Ruslan Munteanu a reiterat faptul că „informații de genul celor diseminate de domnul Șalaru noi nu am avut și nu au existat, este o invenție a dumnealui”.

„Insist asupra faptului că, în 2016, Serviciul de Informații și Securitate, condus de Mihai Bălan, își retrage absolut toate susținerile pe care le avea referitor la indezirabilitatea domnului George Simion și, în 2016, situația asta este retrasă domnului Simion, care, ulterior, a fost iarăși repusă pe tapet de către directorul Plahotniuc”, a adăugat sursa citată.

Ruslan Munteanu spune că „cineva a jonglat, oamenii de-ai lui Șalaru, după care noi le-am cântărit și am înțeles că sunt prostii ordinare – nu vreau să intru în detalii, că deja intru peste tărâmul activității mele profesionale”.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | George Simion, pus în fața acuzațiilor de spionaj pro-Rusia. „Jur pe Biblie că mă interesează doar de România”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este, de fapt, cerșetoarea din imagine. A fost o actriță cunoscută, dar acum trăiește...
FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar
Fosta soție a lui Dumitru Buzatu: Averea e legală, nu am argument să spun că...
Cum fac amor indiencele: fetele își pierd virginitatea la...
Şi-au dus fetiţa de 11 luni la un spital din Iaşi pentru o răceală. Când...
Câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină? Cine nu le are pe toate e...
VIDEO-EXCLUSIV - Ploaie de bani la concertul lui Bogdan de la Ploiești: "M-am gândit ca...
Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor. Anunțul a luat prin surprindere milioane de părinți
Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani
Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant de DNA / Ciolacu a reacţionat imediat
Unde a fugit Pescobar Paul Nicolau după ce Taverna Racilor a fost închisă de inspectorii...
REGULA de AUR urmată de toți BOGAȚII lumii: „Niciodată, DAR niciodată să nu te...
Ion Iliescu a murit? Anunțul care a uluit România: Am primit o informație...
Dulceață de ardei iute. Rețeta care dă dependență
Un bărbat a descoperit în noua lui casă o piatră bizară, pe care a folosit-o...
BANCUL ZILEI. Bubulina: Bărbate, ia îmbracă-te tu în pirat! Bulă: Păi de ce?
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...