Nicușor Dan, acuzat de SABOTAJ de fostul arhitect-șef al Capitalei: „N-a pus cărămidă pe cărămidă, aruncă pisica incompetenței pe pieptul altora”

Nicușor Dan, acuzat de SABOTAJ de fostul arhitect-șef al Capitalei: „N-a pus cărămidă pe cărămidă, aruncă pisica incompetenței pe pieptul altora”

Capitala României se află într-un blocaj prelungit la capitolul „urbanism”, iar degetele acuzatoare sunt îndreptate, încă din anul 2020, către primarul general Nicușor Dan. Bucureștiul agonizează din cauza lipsei reglementărilor urbanistice, iar procesul de autorizare a lucrărilor de construcții se află într-un haos generalizat. Mai mult, Nicușor Dan a suspendat toate PUZ-urile coordonatoare de sector pe cale administrativă, iar apoi ar fi „coordonat” activitatea Uniunii Salvați România (USR) și a unor ONG-uri afiliate, pentru a ataca toate Planurile Urbanistice Zonale coordonatoare în instanță.

Rezultatul este un adevărat dezastru administrativ – informații detaliate AICI -, iar Capitala, pur și simplu, se sufocă, nu numai din cauza acestui blocaj, dar și din cauza unui trafic rutier infernal pe care Nicușor Dan nu a reușit, în aproape 4 ani de mandat, să îl rezolve.

  • Pe de altă parte, primarul general al Capitalei, paradoxal, recunoaște că urbanismul din București – aflat în criză – este generatorul traficului din oraș, numai că aduce ca „argument” faptul că Bucureștiul s-ar fi dezvoltat „nociv” din cauza Planului Urbanistic Zonal (PUZ).
  • Din punctul de vedere al lui Nicușor Dan, PUZ-urile de sector au fost „cele mai nenorocite”.

Iată ce spunea primarul general al Capitalei în urmă cu doar 3 zile.

În primul rând, una dintre cele mai mari nenorociri și generatorul traficului din București este urbanismuladică modul în care s-a dezvoltat urban orașul. Și instrumentul prin care s-a dezvoltat urban nociv este așa-numitul PUZ (Plan Urbanistic Zonal).

Noi am avut un Plan Urbanistic General (PUG) în București în 2000, care dădea o dezvoltare echilibrată Bucureștiului, și de câteva mii de ori Consiliul General a aprobat PUZ peste PUZ și cele mai nenorocite dintre toate au fost PUZ-urile de sector, dintre care au fost anulate definitiv de instanță, 4 din 6”, a spus Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, într-o intervenție la Digi 24.

  • Robert Negoiță, primarul Sectorului 3: „Cu ce v-au greșit bucureștenii să blocați în continuare proiectele de fluidizare a traficului pe care noi le avem în Sectorul 3?”
  • Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: „PUZ de sector înseamnă construcții pe spații verzi, blocuri între case, pe străzi care au 7-10 metri lățime și nu permit și PUZ Sector 3 care a fost printre primele votate de Consiliul General a produs efecte – câteva sute de blocuri care nenorocesc Sectorul 3”

Ștefan Dumitrașcu: „Capitala nu are niciun fel de documentație de urbanism”

În exclusivitate pentru Gândul, Ștefan Dumitrașcu, fost arhitec-șef al Capitalei și, acum, arhitect-șef la Primăria Sectorului 3, a comentat pe marginea celor spuse de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, spunând, de la bun început, că acesta plasează vina pe umerii altora.

Foarte grav, avertizează Ștefan Dumitrașcu, este că Bucureștiul s-a transformat într-un oraș sabotat, nimeni nu știe când va fi aprobat un nou Plan Urbanistic General (PUG), iar soluțiile propuse de la nivelul PMB sunt „copilării de clasa a doua”.

Domnul primar general Nicușor Daniel Dan, ca de obicei – și deja ne-am obișnuit după trei ani și jumătate -, aruncă pisica incompetenței pe pieptul altora. Este evident pentru toată lumea că domnia sa este cauza tuturor disfuncționalităților de care suferă Bucureștiul, inclusiv traficul care, la rândul lui, generează poluarea înfiorătoare din București.

Eu sunt acum în Valencia, unde în fiecare se circulă precum se circulă duminica în București.

Desființarea documentațiilor de urbanism de tip PUZ și, de fapt, a tuturor documentațiilor de urbanism, a fost scopul mandatului lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

Bucureștiul, la această oră, este sabotat. Este o acțiune de sabotaj. Capitala nu are niciun fel de documentație de urbanism, în afara unui Plan Urbanistic General care are mai bine de douăzeci de ani. Este în urmă cu un sfert de secol față de ceea ce se întâmplă în restul lumii civilizate.

Nu există vreun orizont de timp pentru aprobarea noului Plan Urbanistic General, ba dimpotrivă, acesta este prezentat ca un panaceu universal, cu niște soluții de creare de noi cartiere, niște copilării de clasa a doua, nu de studii superioare în domeniul acestei științe”, avertizează arhitectul Ștefan Dumitrașcu.

„Nu este vorba despre neștiință, nu este vorba de candoare, Nicușor Dan nu lucrează pentru bucureșteni”

Fostul arhitect-șef al Capitalei este tranșant și spune că bucureștenii se află în fața unui „sabotaj”, iar la originea acestuia se află chiar primarul general al Capitalei, Niculșor Dan.

Acesta, sub pretextul luptei cu mafia, a „reușit” să alunge investitorii din București, iar miliarde de euro se îndreaptă către alte capitale ale Europei.

Dacă lumea se întreabă pentre ce se întâmplă acest lucru, pentru ce se face acest lucru, am trecut deja de faza cu blocuri în parcuri, blocuri pe spații verzi, în străduțe de 6 metri lățime, în cartiere de tip Manhattan… Nu, aceste lucruri se întâmplă pentru a îndepărta, în mod organizat și cu o gândire de sabotaj, toate investițiile private și publice de Municipiul București.

Aceste investiții, cele private, se duc în alte orașe. Din păcate, se duc în alte orașe din afara României, în alte capitale – Sofia, Belgrad, Budapesta, Varșovia, Viena. Sunt orașe care sunt în plin boom de construcții și boom economic, în baza miliardelor de euro, și nu spun cifre mari, ale unor investiții care sunt gonite din București.

Acest lucru se numește sabotaj. Sabotarea unui oraș. Nu este vorba despre neștiință, nu este vorba de candoare, nu e vorba de lupta cu mafia pentru îmbunătățirea traiului bucureștenilor, e vorba de un lucru foarte simplu.

Acest domn primar general, Nicușor Daniel Dan, nu lucrează pentru bucureșteni. A și afirmat, și l-am auzit cu urechile proprii la o televiziune națională, că aspectul orașului nu reprezintă prioritatea domniei sale”, mai spune arhitectul Ștefan Dumitrașcu, în exclusivitate pentru Gândul.

„Nicușor Dan a plecat pe arătură rău!”

Arhitectul Ștefan Dumitrașcu îi cere lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, să răsfoiască Codul Administrativ și să îl citească mai bine, pentru că se pare că a uitat care sunt îndatoririle de primar.

Orașele nu pot fi constituite prin „politică de fanfaronadă”, mai spune fostul arhitec-șef al Capitalei, ci sunt proiectate și contruite în baza unor documentații de urbanism, lipsa acestora fiind, practic, un dezastru la nivelul unui oraș.

Nicușor Dan ar trebui să citească mai bine Codul Administrativ, să vadă care sunt îndatoririle de primar.

Pe de altă parte, văd că și-a lansat o precampanie electorală în care a declarat că dezvoltatorii imobiliari sunt cel mai mare pericol la adresa democrației.

Am 57 de ani și am trăit vreo 26 de ani într-un regim care era, într-adevăr, un pericol la adresa democrației. Domnia sa (n.red. – Nicușor Dan) a plecat pe arătură rău. Orașele se constituie nu din politică de fanfaronadă, se contituie din spații construite. Acest lucru este un principiu de bază al științei urbanismului.

Orașele nu sunt niște lunci sau niște mlaștini în care viețuiesc diverse animale și orătănii, orașele sunt spații pozitive, construite, în care clădirile și amenajările urbane sunt proiectate și executate în baza unor documentații de urbanism de tip Plan Urbanistic General, Plan Urbanistic Zonal sau Plan Urbanistic de Detaliu”, explică arhitectul Ștefan Dumitrașcu.

„Dar o cărămidă peste alta nu a pus”

Fostul arhitect-șef al Capitalei a mai precizat că, din păcate, Nicușor Dan nu a reușit să pună o cărămidă pe altă cărămidă în timpul mandatului său.

Subliniez ce spunea Sectorului 3, Robert Negoiță. Într-adevăr, în Sectorul 3, în ultimii 12 ani, s-au construit câteva zeci, dacă nu sute de blocuri, în extensia sectorului, un cartier nou care pornește de la Strada Ozana.

Este un cartier proiectat, în care avem deja peste 50.000 de noi locuitori. Este un adevărat oraș construit cu toate utilitățile, ca la carte, cu toate spațiile ca la carte, cu toate străzile ca la carte, inclusiv cele două pasaje construite în cursul anului trecut, într-un timp record.

În acest timp, primarul general Nicușor Daniel Dan abia a reușit să finalizeze, și aia prost, un pasaj – Doamna Ghica – început acum 5 ani. Și a făcut Calea Victoriei pietonală, o zi pe săptămână, din cale de cale de circulație auto. Mare realizare, prin crearea a două semne de circulație și punerea Poliției la extreme, ca să se plimbe lumea pe jos.

Dar o cărămidă peste alta nu a pus”, a încheiat arhitecul Ștefan Dumitrașcu, în exclusivitate pentru Gândul.


Citește și:

Radu Dinulescu, avocat, despre suspendarea PUZ-urilor: „Dacă cineva, acum, în Sectorul 3, vrea să construiască un coteț unui câine, nu poate să o facă” | VIDEO EXCLUSIV, „Cu Gândul la București”

Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei: ”Clotilde Armand se găsește într-o REALITATE PARALELĂ cu a cetățenilor, se reprezintă doar pe sine”

Se adâncesc pierderile cauzate de BLOCAJUL URBANISTIC impus de Nicușor Dan. BREC: ”Scade numărul locuințelor livrate în București”

EXCLUSIV | Capitala se sufocă, dar Nicușor Dan vorbește despre traficul ”lejer” din 2035! Avocat: ”E disperat, a intrat în campanie cu un an înainte!”

Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că îl „hărțuiește” pe primarul Sectorul 2: „Vendetă, exces de putere, se crede iar pe cai mari!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021