Nicușor Dan pretinde că a ajutat Spitalul Municipal, condus de contracandidatul Cîrstoiu. Avocat: „A MISTIFICAT realitatea în cel mai pervers mod”

Nicușor Dan pretinde că a ajutat Spitalul Municipal, condus de contracandidatul Cîrstoiu. Avocat: „A MISTIFICAT realitatea în cel mai pervers mod”
Publicat: 21/03/2024, 13:30
Actualizat: 21/03/2024, 13:43

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, pare a suferi nu numai la capitolul „urbanism”, acolo unde permanentizează un blocaj total care – spun specialiștii – întoarce Bucureștiul în timp cu zeci de ani -, ci și la capitolul „memorie pe termen scurt”. Concluzia survine unei declarații pe care edilul a făcut-o în timpul unui interviu în care i s-a cerut părerea despre contracandidatul său la funcția de primar general, medicul Cătălin Cîrstoiu, susținut de PSD de PNL.

Nicușor Dan a declarat, în timpul acestui interviu, că încă nu i-a făcut „fișa” medicului Cătălin Cîrstoiu și că, până acum, au vorbit doar de 2-3 ori la telefon.

  • Subiectul acestor discuții, a precizat Nicușor Dan, l-a reprezentat „o chestiune legată de Spitalul Municipal: „Pentru moment nu vreau să vorbesc de domnia sa ca persoană, aștept să citesc, că nu i-am făcut fișa (n.red. – lui Cătălin Cîrstoiu). Am vorbit de două sau trei ori la telefon pe o chestiune legată de Spitalul Municipal (n.red. – Spitalul Universitar de Urgență București), o extindere, o autorizație, certificat de urbanism”, a explicat Nicușor Dan.
  • Întrebat dacă medicul Cătălin Cîrstoiu i-a cerut ajutor de-a lungul timpului, primarul Capitalei a răspuns că afirmativ, completând că, în urma unei discuții „foarte la obiect”, a emis un certificat de urbanism pentru  extinderea spitalului, investiție care urmează a fi realizată cu fonduri europene: „Da, da sigur, i-am acordat ajutor. Era vorba de o investiție europeană la Spitalul Municipal și era vorba de un certificat de urbanism după care să urmeze o investiție și pe care l-am emis. A fost o discuție foarte la obiect, pe ce dorea spitalul prin directorul lui”, a mai afirmat Nicușor Dan.

Totuși, declarația lui Nicușor Dan ridică mai multe semne de întrebare, pentru că – din cauza faptului că edilul nu a vrut să emită certificatul de urbanism timp de mai multe luni – Spitalul Municipal a fost la un pas să să piardă 150 milioane de euro din PNRR (mai multe detalii AICI).

„Cu domnul Nicușor Dan am avut o interacțiune legată de PUZ, la Spitalul Universitar. Un proiect mare, practic e un nou spital acolo. S-a găsit o soluție, mai mult ne-am zbătut noi”

Mediul Cătălin Cîrstoiu

Avocatul Radu Dinulescu: „Există minciunele, există păcăleli și există minciuni sfruntate”

În exclusivitate pentru Gândul, avocatul Radu Dinulescu a explicat că Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, „mistifică” adevărul și a „uitat” să precizeze că a fost un adversar, timp de 8 luni, al extinderii Spitalului Municipal.

Există minciunele, există păcăleli și există minciuni sfruntate. De data aceasta, Nicușor Dan face o afirmație total lipsită de adevăr, în sensul că el pretinde, în declarația de ieri, că a ajutat Spitalul Municipal și pe directorul general, Cătălin Cîrstoiu, dar lucrurile nu au stat deloc așa.

Cătălin Cîrstoiu, presat fiind de finanțatori – fiind vorba despre o finanțare din bani europeni – dorește să facă acolo o nouă clădire, parte integrantă a Spitalului Municipal, al doilea spital, ca mărime, din țară.

Totul trebuie realizat pe o suprafață betonată, de parcare, o suprafață care este betonată încă din anii `80. Nicușor Dan a pretins, timp de opt luni, nevrând să elibereze certificatul de urbanism aferent viitoarei autorizații de construire, că acolo este o zonă verde. Chipurile, așa ar fi fost trecut în regulamentul de urbanism al zonei protejate.

„Directorul spitalului, și toți profesorii, care pentru noi înseamnă aer, pentru noi toți, acolo vin din toată țara (pacienți – n.r.), au solicitat timp de opt luni, săptămânal, să semneze un certificat de urbanism care reprezenta punctul de plecare penru realizarea proiectului. A spus că nu, pentru că acolo este un spațiu verde. Evident că acolo era un spațiu verde desenat greșit”

Avocatul Radu Dinulescu, în emisiunea ”Cu Gândul la București”

Acel regulament de urbanism are o pată verde care, însă, nu înseamnă spațiu verde, spațiul verde trebuie să existe”, a explicat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

„Este de necrezut cum poate Nicușor Dan să mistifice realitatea”

Avocatul Radu Dinulescu a dat și exemplu altor spitale a căror dezvoltare a fost blocată, atât de Nicușor Dan, cât și de Clotilde Armand la Sectorul 1.

Este, în ultimă instanță, o mistificare a realității, a punctat avocatul Dinulescu, pentru că Nicușor Dan pretinde că a ajutat Spitalul Municipal, când, în realitate, a blocat mai multe luni o investiție.

Din această cauză și datorită acestei minciuni extraordinare, acest spital – care reprezintă, pentru noi toți, dreptul la sănătate, dreptul constituțional la sănătate – a fost blocat, din punct de vedere al investiției respective, timp de opt luni, până când Consiliul General a schimbat așa-zisul regulament de zonă protejată și a dat această excepție pentru toate spitalele de stat.

Este de necrezut cum poate Nicușor Dan să mistifice realitatea, în așa fel încât să spună că a ajutat, când el, de fapt, a blocat.

Este un blocaj pe care îl vedem și nu fac decât să enumăr, acum, spitalele din București a căror dezvoltare a fost blocată de Nicușor Dan, dar și de Clotilde Armand la Sectorul 1.

Vorbim de Spitalul Grigore Alexandrescu, unde blocajul a venit și dinspre Clotilde Armand, și dinspre Nicușor Dan, vorbim de Spitalul Municipal, vorbim de Spitalul Sanador, vorbim de multe situații în care Nicușor Dan nu poate invoca nici măcar vestitul lui dicton cu «rechinii imobiliari».

Este vorba despre dreptul la sănătate, este o chestiune pe care primarul general nu are cum să o explice și sper ca acum, în campania electorală, i se vor cere aceste explicații”, a mai precizat avocatul Radu Dinulescu.

„Populația nu trebuie să se lase mințită de un răspuns diplomatic sau mincinos al lui Nicușor Dan”

În același timp, avocatul Radu Dinulescu trage un semnal de alarmă și spune că, luând ca exemplu această declarație a lui Nicușor Dan, referitoare la „ajutorul” acordat Spitalului Municipal, ar trebui verificate toate declarațiile primarului general, cu atât mai mult acum, în campanie electorală.

Populația nu trebuie să se lase mințită de un răspuns diplomatic sau mincinos al lui Nicușor Dan, cum că el a ajutat. Nici vorbă să ajute Spitalul Municipal și nici pe profesorul Cătălin Cîrstoiu! 

Toți consilierii generali știu asta, unii cereau, în fiecare ședință de consiliul rezolvarea acestei situații, datorită petițiilor nenumărate pe care le-a trimis Cătălin Cîrstoiu, în calitate de director general al spitalului. Iată care este, de fapt, atitudinea primarului general Nicușor Dan față de dreptul fundamental la sănătatea cetățenilor.

Este foarte important ca oamenii să afle adevărul și trebuie să ne întrebăm dacă – după o astfel de declarație făcută de Nicușor Dan – nu cumva toate declarațiile pe care le va face Nicușor Dan în această campanie vor trebui trecute, sub beneficiu de inventar, la lucruri care trebuie verificate?

Avem acest exemplu evident că Nicușor Dan a mistificat realitatea în cel mai pervers mod cu putință”, a încheiat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

Banii pentru lucrări, asigurați prin intermediul protocolului de finanțare încheiat între spital şi MDRAP, prin CNI

Banii pentru lucrările de la Spitalul Municipal urmau să fie asigurați prin intermediul protocolului de finanțare încheiat între spital şi MDRAP, prin Compania Naţională de Investiţii, pentru efectuarea lucrărilor corespunzătoare fazei I (300 milioane de euro), respectiv prin PNRR, pentru efectuarea lucrărilor corespunzătoare fazei a II-a (149,9 milioane euro).

  • Pentru faza I sunt vizate următoarele lucrări: modernizare, extindere şi reabilitare ambulatoriu, corp B cu regim de înălţime D+P+2E; realizare aparat filtru de acces, vestiare personal, extindere, modernizare şi reabilitare spaţii învăţământ (săli cursuri, amfiteatru) – corp D; modernizare şi reabilitare prosectura-morga – corp E; realizare corp I cu regim de înălţime S+P+3+4R – clinică, dializă, balneologie, centru donare, săli multifuncţionale, cabinete medicale; reabilitare şi modernizare aripile A1, A2 ale spitalului.
  • Pentru faza a II-a sunt prevăzute: extinderea corpurilor A1, A4, A5, cu regim de înălţime variabil S+P+3-4R-7R pentru extindere bloc operator 10 săli operaţie, postoperator şi ATI, realizare aparat filtru – recepţie pentru acces şi distribuţie pacienţi, noduri circulaţie verticală pentru separarea fluxurilor medicale şi conformare ISU privind evacuarea în caz de incendiu şi exploatarea în siguranţă a SUUB, parcare publică de 320 locuri pentru medici şi pacienţi, reconfigurarea spaţiilor verzi cu sporirea numărului de arbori plantaţi, pentru îmbunătăţirea şi sporirea barierei verzi de protecţie şi aplicarea unui concept modern de energie alternativă pe întreg ansamblul construit.

Practic, la Spitalul Universitar București este vorba de două proiecte majore.

  • Primul (Faza I) se derulează cu Ministerul Dezvoltării. Pentru acesta există certificatul de construire emis de Primăria București în 15 iulie 2021, numai că Ministerul Dezvoltării a inclus în proiect, ulterior, și cele două clădiri deja existente A1 și A2 ale spitalului. Din această cauză, în locul certificatului de urbanism emis în 2021 trebuie dat obligatoriu altul care să includă și cele două aripi ale spitalului solicitate de minister pentru a fi prinse în derularea proiectului.
  • Al doilea proiect (Faza a II-a) vizează extinderea clădirii actuale a spitalului printr-un ansamblu de facilități noi, având o suprafață totală de circa 20.000 mp, absolut necesară rezolvării nevoilor actuale și viitoare ale spitalului. Aici, investiția este de 149,9 milioane euro proveniți din PNRR.

Citește și:

Se adâncesc pierderile cauzate de BLOCAJUL URBANISTIC impus de Nicușor Dan. BREC: ”Scade numărul locuințelor livrate în București”

EXCLUSIV | Capitala se sufocă, dar Nicușor Dan vorbește despre traficul ”lejer” din 2035! Avocat: ”E disperat, a intrat în campanie cu un an înainte!”

Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că îl „hărțuiește” pe primarul Sectorul 2: „Vendetă, exces de putere, se crede iar pe cai mari!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Schimbări uluitoare de vreme. Anunțul de ultimă oră de la ANM
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Oana Moșneagu, însărcinată? Toată lumea a observat burtica: ”Vine bebe”
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman