5 sfaturi de care să ții cont dacă vrei să-ți iei un credit

5 sfaturi de care să ții cont dacă vrei să-ți iei un credit
5 sfaturi de care să ții cont dacă vrei să-ți iei un credit
Publicat: 30/03/2020, 21:30
Actualizat: 30/03/2020, 21:30

Persoanele care doresc să solicite un credit pentru prima dată vor avea numeroase întrebări. Răspunsurile se găsesc, de cele mai multe ori, pe site-urile instituțiilor financiare, însă uneori, limbajul economic îi poate descuraja pe potențialii clienți în a se documenta.

De aceea, am pregătit un scurt ghid, care cuprinde 5 seturi de informații esențiale pe care trebuie să le știe orice persoană care dorește să ia un credit, indiferent de tipul acestuia: nevoi personale, auto, leasing, imobiliar etc. Vei afla și ce ai de făcut în cazul în care te răzgândești sau dacă pur și simplu vei avea probleme cu plata creditului.

1. Nu te împrumuta mai mult decât ai nevoie

Grecia ajunsese în prag de colaps financiar în 2015, iar multe voci au spus că acest lucru s-a datorat într-o oarecare măsură și ofițerilor de credite, care îi invitau pe clienți să ia creditele maxime pentru care se încadrau. Gândindu-se că nu le strică să aibă ceva în plus, în caz de nevoie, mulți antreprenori au picat în această capcană întinsă de către cei care doreau să le vândă credite cât mai mari pentru a-și spori comisioanele. Economiștii le recomandă tuturor persoanelor care vor să ia credite să nu împrumute niciodată suma maximă.

2. Alege ratele descrescătoare dacă vrei să plătești mai puțin

Ratele egale sunt destul de populare, însă nu reprezintă varianta cea mai avantajoasă pentru client. Simplitatea acestei variante nu te poate proteja de creșterile neașteptate de dobândă. În plus, varianta creditului cu rate egale este mai costisitoare din punctul de vedere al dobânzilor și al comisioanelor. Cum vine asta? Practic, dacă plătești mai mult la început, soldul datorat se micșorează mai repede. Dacă vrei să te asigură că obții o ofertă avantajoasă, poți consulta în mod gratuit comparatorul internațional de credite Finbino.

3. Poți rambursa anticipat creditul, integral sau parțial

Specialiștii ne recomandă să achităm creditul în avans dacă avem această posibilitate. În primul rând, făcând acest lucru vei putea să optezi pentru diminuarea perioadei de creditare sau pentru micșorarea ratei lunare. Pe lângă asta, în funcție de tipul de dobândă stipulat în contract, vei putea să faci aceste rambursări oricând, dacă nu ai restanțe, cu comision foarte mic sau chiar fără nici o taxă.

4. Ai 14 zile pentru a renunța la credit

Nu trebuie să dai explicații dacă hotărăști să renunți la credit în termenul stabilit de lege, fie că este vorba despre un credit bancar sau unul de la o instituție financiară nebancară. Primul pas este să notifici entitatea de la care ai luat creditul, iar apoi, va trebui să returnezi fondurile și dacă este cazul, dobânda aferentă. Pot exista anumite costuri suplimentare, însă ce trebuie să știi este că poți face pasul înapoi în primele 14 zile calendaristice. Chiar dacă în acest moment ți se pare ciudat, această regulă nu a fost introdusă fără motiv, întrucât băncile se confruntă nu de puține ori cu astfel de cereri.

5. Nu te face că plouă dacă te afli în imposibilitate de plată

Băncile nu prea obișnuiesc să negocieze cu clienții în primă fază, deși există câteva argumente care pot influența acest aspect, cum ar fi poziția socială, profilul de risc, structura garanțiilor, nivelul veniturilor, istoricul plăților și suma ridicată ce urmează a fi împrumutată, printre altele. Cu toate acestea, clienții care au probleme la plata ratelor trebuie să discute cât mai rapid cu băncile. Pierderea prezumției de bună-credință nu este singurul minus în cazul celor care aleg să ignore acest sfat, întrucât întârzierile prelungite se raportează la Biroul de Credit. În cazul în care nu reușiți să obțineți modificarea scadenței sau acest lucru nu vă este de ajutor și nici reducerea dobânzii, tot ce vă rămâne de făcut este să vă adresați unei alte instituții financiare. În anumite cazuri, problema se poate rezolva dacă se optează pentru soluția de credite nebancare pentru restanțieri.

Deși înțelegem situațiile în care nevoia de a obține un împrumută este urgentă, te sfătuim să te documentezi și să nu te grăbești atunci când iei un credit. Un contract de credit cuprinde câteva pagini și te sfătuim să-l citești acasă, în liniște, înainte de a-l semna. Nu este o idee rea nici să-i ceri o părere unui cunoscător. Este important să nu uiți că tu ești clientul și nu invers.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping