A luat în mormânt PAROLE pentru suma de 190 de milioane de dolari. Capcana criptomonedelor

A luat în mormânt PAROLE pentru suma de 190 de milioane de dolari. Capcana criptomonedelor
Quadriga, cea mai mare companie de schimb de criptomonede din Canada nu poate accesa fonduri de 190 milioane de dolari. Doar fondatorul știa parolele și a murit subit. Vezi care sunt pericolele criptomonedelor

Gerald Cotten, fondatorul Quadriga, a murit în luna decembrie, la doar 30 de ani. El era singurul care se ocupa de transferul fondurilor și monedelor virtuale, astfel că nimeni altcineva nu mai avea cheia pentru resetarea parolei, informează BBC News.

Compania, care se află în insolvență, nu este în măsură să își acceseze rezervele de criptomonede, după decesul fondatorului.

Într-o declarație în instanță, Jennifer Robertson, văduva fondatorului Quadriga, afirmă că laptopul cu ajutorul căruia Gerald Cotten coordona afacerile companiei este parolat și nu îl poate accesa. „Am căutat peste tot, dar nu am descoperit parola scrisă niciunde,” se plânge femeia. Firma a angajat un detectiv particular, dar nici acesta n-a avut nici un succes. Circa 115.000 de utilizatori ai serviciilor Quadriga își țineau economiile (peste 190 de milioane de dolari) în obligații ale firmei sau în criptomonede. Documentele depuse în instanță arată cum Cotten păstra codurile criptomonedelor într-un „cold wallet„, un dispozitiv asemănător unui stick, fără conexiune la internet, imposibil de accesat pentru cine nu cunoaște parola.

Văduva a mai declarat în instanță că „procedura obișnuită era ca Gerald Cotten să mute monedele virtuale în acel cold wallet, ca o modalitate de a proteja criptomonedele de hackeri sau de posibile atacuri cibernetice”.

În auditul financiar întocmit de Ernst & Young pentru instanță, se menționează că reprezentanții firmei Quadriga nu au fost în stare să le pună la dispoziție nici un fel de evidențe contabile din care să rezulte câți bani ar trebui să aibă fiecare utilizator în cont. Reprezentanții altor companii care se ocupă cu tranzacții de criptomonede spun că e cu totul neobișnuit ca un singur director din firmă să aibă acces la conturi, pentru că ar putea fi răpit și obligat să destăinuie parolele. „E ca și când ai umbla tot timpul cu câteva milioane de dolari în buzunare,” explică un expert.

Totuși, Gerald Cotten nu era la fel de imprudent cu celelalte aspecte ale vieții personale. Cu două săptămâni înainte de a muri, el încheiase un testament prin care – în caz de deces – îi lăsa soției toată averea, un avion, două terenuri și doi căței chihuahua, pe nume Nitro și Gully, cărora le rezervase 100.000 de dolari pentru a fi bine îngrijiți toată viața.

Gerald Cotten a murit în India, unde deschisese un orfelinat, la începutul lunii decembrie, la numai 30 de ani, din cauza unor complicații ale bolii Crohn de care suferea în ultimii 6 ani. Cu toate acestea, Quadriga a continuat să accepte noi utilizatori care își investeau economiile în criptomonede. Abia pe 28 ianuarie, accesul la platforma Quadriga a fost stopat.

Firmele care tranzacționează criptomonede nu se supun nici unei reglementări financiare, astfel că riscurile pe care și le asumă cei ce doresc să-și investească banii cu ajutorul lor sunt foarte mari.

Foto: Hepta

Inchide