Acționarii OMV Petrom au aprobat listarea companiei pe bursa din Londra

Acționarii OMV Petrom au aprobat listarea companiei pe bursa din Londra
Publicat: 22/09/2015, 20:26

În favoarea propunerii de listare la Londra au votat acționarul majoritar al companiei, grupul austriac OMV, și Fondul Proprietatea. Statul român, care controlează prin intermediul Ministerului Energiei un pachet de peste 20% din titlurile OMV Petrom, nu a susținut listarea pe piață britanică, reiese dintr-un raport transmis de OMV Petrom Bursei de Valori București (BVB).

MEDIAFAX a transmis, anterior anunțului OMV Petrom, citând surse, că acționarii au aprobat listarea secundara a companiei.

La adunare au fost prezenți acționari reprezentând 93,34% din capitalul social, iar listarea secundară a fost aprobată cu acțiuni reprezentând 72,7% din capitalul social, puțin peste pachetele însumate controlate de OMV și Fondul Proprietatea.

Mandatul acordat directoratului OMV Petrom pentru a întreprinde demersurile necesare listării este valabil până la 31 decembrie 2016.

De asemenea, actionarii OMV Petrom au votat numirea lui Rainer Seele ca nou membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, cu un mandat valabil până în aprilie 2017. Seele, noul director general al grupului OMV, a preluat în iulie conducerea Consiliului de Supraveghere al Petrom, înlocuindu-l pe Gerhard Roiss, predecesorul său și la conducerea OMV, dupa ce acesta a demisionat cu doi ani înainte de încheierea mandatului.

Fondul Proprietatea a propus, în august, acționarilor OMV Petrom listarea companiei de petrol și gaze pe bursa de la Londra, printr-o emisiune de certificate de depozit având la bază acțiuni ale companiei, și a informat separat că analizează variante pentru reducerea participației deținută la companie prin vânzarea unui pachet de cel puțin 4% din acțiunile OMV Petrom, astfel încât să-și reducă deținerea de la 19%, în prezent, la sub 15%.

La scurt timp de la convocarea AGA, OMV, acționarul majoritar al companiei, a anunțat, răspunzând unei întrebări MEDIAFAX, că susține listarea.

„Vedem beneficiile unui program de GDR-uri în ceea ce privește creșterea vizibilității pentru OMV Petrom și îmbunătățirea lichidității totale la tranzacționare, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra acționarilor”, a afirmat Robert Lechner, purtător de cuvânt al grupului austriac.

Alte avantaje ale operațiunii sunt, potrivit FP, diversificarea bazei de acționari și extinderea acoperirii de către brokerii internaționali.

OMV este acționarul majoritar al OMV Petrom, cu o participație de 51,01%, în timp ce Fondul Proprietatea are o deținere de 19%, iar statul român are 20,6%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase