Activele nete ale fondurilor locale de investiții au crescut în iulie cu 3%

Activele nete ale fondurilor locale de investiții au crescut în iulie cu 3%
Publicat: 09/08/2012, 16:53
Actualizat: 24/03/2019, 13:13

Activele nete ale fondurilor locale de investiții au crescut în luna iulie cu 2,9% și au ajuns 8,156 miliarde lei (1,785 miliarde euro), valoarea fiind cu 20,3% peste cea de la finalul anului trecut, potrivit statisticilor publicate de Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF), informează Mediafax.

În luna iulie a intrat în vigoare o instrucțiune CNVM privind criteriile pe care trebuie să le respecte un fond monetar, astfel că cele șapte fonduri care în iunie erau încadrate în categoria „Monetare” au fost incluse în segmentul „Altele”.

Numărul fondurilor din categoria „Altele” a urcat în iulie cu 7, la 15, iar activele au avansat de aproape trei ori, de la 1,466 miliarde lei la 4,119 miliarde lei. Raportat la nivelul de la finele anului trecut, de 1,281 miliarde lei, activele sunt de peste trei ori mai mari.

Astfel, ponderea acestora în totalul activelor pieței a urcat la 43,6%, de la 16,2% în luna iunie.

În luna iulie, aceste fonduri au înregistrat subscrieri de 398,4 milioane lei, iar răscumpărările au totalizat 289 milioane lei. Astfel, au rezultat subscrieri nete de 109,4 milioane lei. La finele lunii iulie, aceste fonduri aveau cumulat 66.183 de clienți.

În urma reîncadrării, Raiffeisen Ron Plus a devenit cel mai mare fond din categoria „Altele”, cu active de 1,649 miliarde lei, pe următoarea poziție fiind fondul denominat în euro Raiffeisen Euro, cu active de 1,206 miliarde lei.

În luna iulie a fost lansat primul fond monetar care respectă noile prevederi legale, Erste Monetar. Acesta a încheiat luna cu active de 12,5 milioane lei și avea 3 clienți.

Activele celor șapte fonduri de obligațiuni au crescut în luna iulie cu 1,1%, la 3,615 miliarde lei, sumă din care 3,269 miliarde lei reprezintă doar activele BCR Obligațiuni, cel mai mare fond din România. Raportat la nivelul de la finele anului trecut, de 1,484 miliarde lei, valoarea cumulată a activelor fondurilor de obligațiuni este de 2,4 ori mai mare.

În luna iulie, clienții acestor fonduri au subscris unități de fond de 151,3 milioane lei și au răscumpărat titluri de 131,7 milioane lei. Astfel, intrările nete din aceste fonduri au cumulat 19,6 milioane lei.

BCR Obligațiuni a atras cele mai mari subscrieri nete, de 12,3 milioane lei. Fondul a fuzionat în luna iunie cu BCR Monetar și a rezultat astfel cel mai mare fond mutual din România.

Cele 20 de fonduri străine de obligațiuni distribuite în România de un administrator membru al AAF au încheiat luna iulie cu active de 921 milioane lei, cu 1,1% peste nivelul din iunie. Suma este cu 5,9% peste nivelul de la finele anului trecut, de 869 milioane lei.

Clienții acestor fonduri au subscris în luna iulie titluri de 4,4 milioane lei și au retras 1,2 milioane lei. Astfel, au rezultat intări nete de 3,2 milioane lei.

Activele fondurilor diversificate au crescut în iulie cu 0,8%, la 250,8 milioane lei, valoarea fiind cu 2,8% peste nivelul de la finele anului trecut. Clienții acestora au cumpărat unități de fond de 700.000 de lei și au retras 4,8 milioane lei, astfel că au rezultat ieșiri nete de 4,1 milioane lei.

Activele fondurilor de acțiuni locale au avansat în iulie cu 3,7%, la 148,4 milioane lei, în timp ce activele fondurilor străine au crescut cu 5,7%, la 370 milioane lei. După primele șapte luni, activele fondurilor locale sunt cu 16,4% mai mici, iar ale fondurilor străine au un plus de 12,1%.

Clienții fondurilor locale de acțiuni au subscris în iulie titluri de 600.000 de lei și au răscumpărat titluri de 1,3 milioane lei, rezultând, astfel, ieșiri nete de 700.000 de lei.

În același timp, în cazul fondurilor străine au fost cumpărate unități de 4 milioane lei și au fost retrași 900.000 de lei. Astfel, subscrierile nete în fondurile de acțiuni străine au însumat 3,1 milioane lei.

Activul singurului fond de fonduri, BCR E. Avansat, a crescut cu 2,1%, la 9,3 milioane lei. Valoarea este ușor peste cea din 2011, de 9 milioane lei.

În statisticile AAF, la finalul lunii iunie figurau 54 de fonduri străine, cu active de 1,291 miliarde lei, valoare cu 2,3% peste cea din iunie și, totodată, cu 7,6% peste cea de anul trecut.

Volumul activelor nete deținute de cele 20 de fonduri închise a crescut cu 8,2%, la 368,5 milioane lei.

Raiffeisen Asset Management a revenit pe primul loc în topul administratorilor de fonduri, după ce în iunie fusese detronată de Erste Asset Management după 14 luni în care a ocupat constant primul loc.

Diferența dintre cei doi administratori este foarte mică. Raiffeisen Asset Management are active de 3,403 miliarde lei (3,273 miliarde lei în iunie) și o cotă de piață de 21,38% (20,5% în iunie).

În același timp, Erste Asset Management are active de 3,339 miliarde lei (3,291 miliarde lei în iunie) și o cotă de piață de 20,98% (20,62% în iunie).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Compania Philips plătește 1,1 miliarde de dolari din cauza unui dispozitiv care ar fi cauzat...