AFACEREA LITORAL 2013. Sezonul estival extins, dar „nu mai profitabil”. Cum explică hotelierii „exodul de weekend” al turiștilor spre litoral

Publicat: 25/08/2013, 10:51
Actualizat: 22/03/2019, 07:44

Încurajați de vremea bună, de scăderea tarifelor de cazare și de programele desfășurate în această perioadă care îi ajută să își reducă bugetul de vacanță, precum „Litoralul pentru toți”, românii au început să meargă mai des în luna august pe litoral și ar putea să continue să se relaxeze la mare până la mijlocul lui septembrie, perioadă care, în anii anteriori, echivala cu sfârșitul sezonului estival.

Ca în fiecare sfârșit de săptămână din ultima perioadă, și de această dată stațiunile de pe malul mării se vor dovedi a fi neîncăpătoare, între 30.000 și 35.000 de turiști fiind așteptați în weekend doar în cea mai populară stațiune de pe litoralul românesc – Mamaia, numărul lor depășind cu mult capacitatea de cazare a unităților din zonă, de doar 24.000 de locuri.

„Mamaia este arhiplină”, a declarat pentru gândul Nicolae Bucovală, președintele Asociației Patronale Mamaia (APM), care „dă vina” și pe spectacolele și demonstrațile organizate de Ziua Marinei Române.

FOTO: Gândul

Hotelierii se arată însă nemulțumiți de „exodul de weekend” al românilor spre litoral și vorbesc cu pesimism despre veniturile pe care le vor obține atunci când vor trage linia la finalul sezonului estival, spunând că acestea vor fi, cel mai probabil, mai scăzute decât anul trecut.

„În luna iunie și la începutul lunii iulie a fost mai rău. Turiștii nu au venit din cauza vremii sau a examenelor copiilor”, a declarat pentru gândul Dragoș Răducan, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), spunând totodată că în primele săptămâni ale sezonului estival existau hoteluri unde gradul de ocupare abia ajungea la 20%.

„Puterea de cumpărare a românilor a scăzut, iar în turism se vede imediat. Faptul că avem weekend-urile pline nu este un câștig pentru hotelieri. Turiștii stau din ce în ce mai puțin pentru că nu mai au bani”, ne-a mai explicat Răducan, adăugând și că sistemul early booking, foarte popular anul acesta în rândul românilor, nu îi va avantaja nici el în mod deosebit pe hotelieri.

FOTO: Gândul

Reducerile pe care turiștii le puteau obține la finalul anului trecut pentru vacanțele din lunile de vară variau, în principal, între 20% și 30% din prețul total al sejururilor, dar ajungeau chiar și până la 40% în cazul stațiunilor de pe litoral.

„Suntem în vârf de sezon. Pot doar să fac un pronostic: va fi mai rău decât anul trecut pentru că am avut două luni goale”, a concluzionat vicepreședintele FPTR.

Sute de milioane de euro cheltuite de români, în 2012, pe litoral

Românii au cheltuit anul trecut odată ajunși în concediu în stațiunile de pe litoral circa 270 de milioane de euro, potrivit estimărilor FPTR, citate de Știrile ProTV.

Astfel, turiștii au lăsat la recepțiile hotelurilor și ale pensiunilor clasificate circa 160 de milioane de euro pentru cazare și masă, la această sumă adăugându-se alte 110 milioane de euro cheltuite de către cei care au fost cazați la negru pe malul Mării Negre.

FOTO: Alexandru Mihaescu/Mediafax Foto

Încă de anul trecut se putea observa tendința românilor de a renunța la vacanțele de 6 – 12 zile, aceștia preferând să vină pe litoral fie în weekend-uri, fie pentru perioade mai scurte de timp, de doar 4 – 5 zile.

Cât de important este turismul pentru economia românescă

Contribuția totală a industriei turismului la produsul intern brut (PIB) a fost anul trecut de circa 6,8 miliarde de euro (echivalentul a 30,5 miliarde de lei, 5,1% din PIB), aceasta fiind așteptată să înregistreze în 2013 o creștere de 4,3%, potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Călătoriilor și Turismului.

Potrivit previziunilor reprezentanților consiliului, contribuția totală a turismului la PIB-ul României ar urma să crească în următorii 10 ani cu 5,8%, urmând să ajungă la circa 12,6 miliarde de euro (echivalentul a 56,1 miliarde de lei, 5,9% din PIB).

FOTO: Octav Ganea/Publimedia

Industria turismului a generat, tot în 2012, 193.000 de locuri de muncă. În 2013 este așteptată o creștere de 7,3% a acestora, numărul posturilor în turism urmând să ajungă la 207.500, pentru ca în 2023 223.000 români să lucreze în domeniu.

Aici sunt incluse atât posturile disponibile în hoteluri, agenții de turism, companii aeriene și de transport al pasagerilor (serviciile de transfer al turiștilor de la o locație la alta, spre exemplu, de la aeroport la hotel), dar și activitățile restaurantelor și ale industriei leisure, susținute direct de către turiști.

Hotelierii se modernizează: peste 3.000 de locuri all inclusive pe litoral

În 2013, numărul hotelierilor care au pus la dispoziția românilor care au ajuns pe litoral servicii de cazare în regim all incluse a crescut față de anii trecuți, turiștii fiind așteptați de către specialiștii în domeniu să profite în număr mare acestea.

FOTO: Gândul

„Calculele arată că anul trecut au ajuns în structurile all inclusive de pe litoral aproximativ 40.000 de persoane, majoritatea români cu copii. În acest an, datorită suplimentării numărului de locuri, estimăm că se vor caza la all inclusive pe litoral în jur de 62.000 de turiști”, anunța pentru Mediafax, spre finalul lunii trecute, Marius Usturoiu, președintele comisiei de Turism Intern din cadrul Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT).

La ora actuală, România se poate mândri cu 3.065 de locuri de cazare în regim all inclusive pe litoral, în creștere cu aproape 60% față de anul trecut.

Premieră pe litoral în 2013: primul hotel cu servicii ultra all inclusive

Anul 2013 a adus pe litoral în afară de un număr mult mai mare de locuri de cazare în regim all inclusive și primul hotel de 4 stele (+) cu servicii ultra all inclusive.

FOTO: Facebook/ Phoenicia Luxury Hotel

Amplasat în cea mai populară stațiune de pe litoralul românesc, acesta dispune de 160 de spații de cazare, toate camerele având vedere spre mare. Un sejur de șapte nopți a costat aici în acest sezon estival 695 de euro de persoană.

Unde se pot caza turiștii pe litoral

Anul trecut, în România funcționau 5.821 de structuri de primire turistică ce dispuneau în total de 301.109 locuri de cazare pentru turiștii plecați în concediu, cu aproape 1.000 de unități în plus față de anul 2008, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Dintre acestea, 676 se găseau pe litoral, cu 51 în plus față de anul 2011, dar cu aproape 260 în scădere față de 2008, primul an de criză în țara noastră.

FOTO: Gândul (date INS)

Din totalul unităților de cazare amplasate pe malul Mării Negre, 257 erau hoteluri ce dispuneau de 60.435 de locuri pentru turiștii care alegeau ca destinații de vacanță stațiunile de pe litoral.

28 de hoteluri de lux deschise în România în 19 ani

Dacă analizăm evoluția structurilor de primire turistică din România din ultimilor 19 ani observăm, de asemenea, că anul trecut în țară turiștii aveau la dispoziție cu aproape 3.000 de hoteluri, pensiuni, vile sau cabane unde puteau să se cazeze față de anul 1994, potrivit datelor INS.

Au existat însă și destinații în care numărul unităților de cazare a scăzut în aceeași perioadă, printre acestea numărându-se și litoralul Mării Negre unde în 2012 existau cu 33 de astfel de structuri în minus decât în urmă cu 19 ani.

FOTO: Gândul (date INS)

Serviciile puse la dispoziția clienților de către hotelieri au devenit însă din ce în ce mai bune. Astfel, dacă în 1994 în țară nu exista niciun hotel care să le ofere oaspeților confort și servicii de 5 stele, în 2012 românii puteau alege din 28 de astfel de unități de cazare, dintre care cinci se aflau în stațiunile de pe malul mării.

Știrile economice de ultimă oră, de acum și pe Facebook, pe pagina Gândul Financiar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom