Aliment românesc fabricat exclusiv din carne din import. Cum este produs Salamul de Sibiu

Aliment românesc fabricat exclusiv din carne din import. Cum este produs Salamul de Sibiu
Publicat: 01/11/2019, 14:10

„În momentul de față, noi toți făcând schimburi intracomunitare, suntem agreați cu ștampilele ovale. Ștampila Ovală înseamnă doar carne din afară, carne, slănină din afară. Din România, în acest moment, pe ștampile hexagonale, știți că e ștampila de tranzit, nu achiziționăm carne”, a explicat vineri, Carmen Gavrilescu, președintele Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu la evenimentul „Zilele Salamului de Sibiu”, care a avut loc la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale.

Aceasta a mai spus că străinilor le place foarte mult Salamul de Sibiu, în special chinezilor, însă asociația exportă în China. „Adresabilitatea cea mai mare este legată de publicul românesc, noi acolo ducem cele mai mari cantități. Dar să știți că recunoașterea prin Indicație Geografică Protejată a acestui produs, câștigul nostru cel mai mare e că l-am dus pe masa europenilor. Oricine va veni străin în România, orice european, american și orice nație, chinezilor le place la nebunie, sunt uluiți de acest salam, îl iubesc, platoul, starterul să fie cu Salam de Sibiu. Nu avem schimburi cu China, nu avem din punct de vedere sanitar veterinar, nu sunt schimburile cu China agreate pe crude uscate, pentru că nu au tratament termic profund. Așa trebuie să fie, tratament termic peste 65 de grade, și noi suntem cu tratament la rece”, a declarat Carmen Gavrilescu.

Președintele Asociației a adăugat că materia primă provine în special din Spania, Italia și Germania, unde competiția pentru achiziție e foarte mare din cauza pestei porcine. „Cărnurile sunt toate din perimetrul european, din Spania, Italia, Germani. Valul puternic este din China, ce se întâmplă în China și Vietnam. Importurile Chinei s-au dublat. E o competiție uluitoare în momentul de față, se vinde în avans. Producția foarte multora era vândută până în luna martie anul viitor”, a explicat aceasta.

Prețurile Salamului de Sibiu au crescut cu 10% la raft, față de anul trecut, iar de când a fost recunoscut pe plan european, consumul de Salam de Sibiu a crescut la 4 felii pe an pe locuitor.

„Prețurile au crescut cu 15%. Sunt prețurile de achiziție pe materie primă, dar să știți că prețurile la raft au crescut cu până în 10%. Pentru că noi temporizăm, încercăm ca acest lucru să nu ajungă la consumator. Este un salam care o țintă mediu-plus, trebuie să poți să ți-l permiți. De aceea noi am promovat zona de feliere, produsul feliat, tocmai ca mai mulți consumatori să aibă acces. Suntem într-o zonă de creștere pentru un produs Premium”, a mai spus Carmen Gavrilescu.

Salamul de Sibiu a fost înregistrat ca produs de Indicație Geografică Protejată (IGP), după ce în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicat regulamentul de punere în aplicare al Comisiei Europene din data de 9 februarie 2016. Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, realizat din carne provenită de la porci ajunși la maturitate și din slănină tare. Amestecul este umplut în membrane naturale și/sau colagenice și supus afumării cu lemn de esență tare, maturării și uscării la rece, având o perioadă de maturare-uscare îndelungată, de minimum 70 de zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA