Aliment românesc fabricat exclusiv din carne din import. Cum este produs Salamul de Sibiu

Aliment românesc fabricat exclusiv din carne din import. Cum este produs Salamul de Sibiu
Publicat: 01/11/2019, 14:10

„În momentul de față, noi toți făcând schimburi intracomunitare, suntem agreați cu ștampilele ovale. Ștampila Ovală înseamnă doar carne din afară, carne, slănină din afară. Din România, în acest moment, pe ștampile hexagonale, știți că e ștampila de tranzit, nu achiziționăm carne”, a explicat vineri, Carmen Gavrilescu, președintele Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu la evenimentul „Zilele Salamului de Sibiu”, care a avut loc la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale.

Aceasta a mai spus că străinilor le place foarte mult Salamul de Sibiu, în special chinezilor, însă asociația exportă în China. „Adresabilitatea cea mai mare este legată de publicul românesc, noi acolo ducem cele mai mari cantități. Dar să știți că recunoașterea prin Indicație Geografică Protejată a acestui produs, câștigul nostru cel mai mare e că l-am dus pe masa europenilor. Oricine va veni străin în România, orice european, american și orice nație, chinezilor le place la nebunie, sunt uluiți de acest salam, îl iubesc, platoul, starterul să fie cu Salam de Sibiu. Nu avem schimburi cu China, nu avem din punct de vedere sanitar veterinar, nu sunt schimburile cu China agreate pe crude uscate, pentru că nu au tratament termic profund. Așa trebuie să fie, tratament termic peste 65 de grade, și noi suntem cu tratament la rece”, a declarat Carmen Gavrilescu.

Președintele Asociației a adăugat că materia primă provine în special din Spania, Italia și Germania, unde competiția pentru achiziție e foarte mare din cauza pestei porcine. „Cărnurile sunt toate din perimetrul european, din Spania, Italia, Germani. Valul puternic este din China, ce se întâmplă în China și Vietnam. Importurile Chinei s-au dublat. E o competiție uluitoare în momentul de față, se vinde în avans. Producția foarte multora era vândută până în luna martie anul viitor”, a explicat aceasta.

Prețurile Salamului de Sibiu au crescut cu 10% la raft, față de anul trecut, iar de când a fost recunoscut pe plan european, consumul de Salam de Sibiu a crescut la 4 felii pe an pe locuitor.

„Prețurile au crescut cu 15%. Sunt prețurile de achiziție pe materie primă, dar să știți că prețurile la raft au crescut cu până în 10%. Pentru că noi temporizăm, încercăm ca acest lucru să nu ajungă la consumator. Este un salam care o țintă mediu-plus, trebuie să poți să ți-l permiți. De aceea noi am promovat zona de feliere, produsul feliat, tocmai ca mai mulți consumatori să aibă acces. Suntem într-o zonă de creștere pentru un produs Premium”, a mai spus Carmen Gavrilescu.

Salamul de Sibiu a fost înregistrat ca produs de Indicație Geografică Protejată (IGP), după ce în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a fost publicat regulamentul de punere în aplicare al Comisiei Europene din data de 9 februarie 2016. Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, realizat din carne provenită de la porci ajunși la maturitate și din slănină tare. Amestecul este umplut în membrane naturale și/sau colagenice și supus afumării cu lemn de esență tare, maturării și uscării la rece, având o perioadă de maturare-uscare îndelungată, de minimum 70 de zile.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Peste 20 de copii au ajuns, într-o singură zi, la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București...
Ce scrie în testamentul lui Helmut Duckadam. Ultima lui dorința pe care familia i-o va...
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
Eșecul USR îngroapă șansele Elenei Lasconi în cursa pentru Cotroceni. Specialist: „Un singur lucru i-a...
Ultima dorință a lui Helmut Duckadam! Ce se va întâmpla cu trupul său neînsuflețit?!
Călin Georgescu, prins cu încă o minciună. Nepoata lui Mircea Malița îl acuză că s-a...
Cum ar putea arăta viitoarea guvernare. Toate scenariile sunt pe masă, după alegerile parlamentare
Primăria Sectorului 3 îi bagă bețe în roate?! Adriana Bahmuțeanu a povestit tot chinul: Sunt...
Aparatul electrocasnic care te „RUPE” la bani iarna! Are un consum de 45-50% și se...
Provocarea de pe TikTok care a băgat zeci de copii din România în spital. Managerul...
De ce s-a împușcat în cap polițistul Ionuț Cobzaru. Problemele care l-au împins la gestul...
Helmut Duckadam va fi incinerat miercuri, iar evenimentul va fi unul intim. Familia va respecta...
ULTIMĂ ORĂ! A murit o mare cântăreață și actriță. Adio, regina teatrului
Un nou SUV se produce în ROMÂNIA. Este primul de acest fel construit la noi...
„România va fi parte din Rusia”, afirmă un cont asociat cu ideologul rus Alexandr Dughin
Cum a ajuns România cea mai MARE ȚARĂ din Europa de Sud-Est
A explodat bomba despre Călin Georgescu. Nimeni nu știa. S-a aflat ce a făcut
Semnal de alarmă pentru cei care stau la bloc. Pericolul e iminent: Multe vor lua...
Cum arată soția cu 20 de ani mai tânără și fiica cea mică a lui...
Anunț bombă după renumărarea voturilor. ”Mai sunt 2-3 județe de numărat. Nu s-a remarcat nicio...
VIDEO Emilia Ghinescu, despre adolescența tristă alături de tatăl ei și bătăile pe care le...
Adda, revoltată pe TikTok: "O să mă înjurați, dar nu am putut să mă abțin....
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă apare Poliția Termică: - Aveţi 21 de grade în...
Dezvăluire: Cum a devenit un laborator al Marinei Americane un centru pentru experimentele cu radiații...