ANAF va verifica periodic contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA considerați cu risc crescut

ANAF va verifica periodic contribuabilii înregistrați în scopuri de TVA considerați cu risc crescut
Publicat: 05/12/2014, 11:56

ANAF va verifica îndeplinirea criteriilor de înregistrare pentru toate persoanele impozabile care cer reînregistrarea în scopuri de TVA, după anularea înscrierii, nu doar pentru anumiți contribuabili, ca în prezent, și va evalua periodic categorii de persoane impozabile considerate cu risc crescut.
Modificările sunt incluse într-un proiect de modificare a Codului Fiscal și urmăresc combaterea evaziunii fiscale.

„Toate persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA de către organele fiscale și care solicită reînregistrarea în scopuri de TVA vor fi supuse verificării criteriilor de înregistrare care sunt stabilite prin ordin al ministrului finanțelor publice”, arată Ministerul Finanțelor Publice, într-un comunicat.

În prezent, doar contribuabilii nou înființați și cei care se înregistrează prin opțiune ca plătitori de TVA, ulterior înregistrării fiscale, sunt supuși verificării criteriilor de înregistrare.

„Totodată, se impune crearea unui mecanism de evaluare periodică a unor categorii de persoane impozabile deja înregistrate în scopuri de TVA care pot prezenta risc crescut: în cazul persoanelor impozabile care sunt înregistrate în scopuri de TVA prin depășire de plafon; de fiecare dată când persoana impozabilă are înscris în registrul comerțului mențiuni privind modificarea sediului social;de fiecare dată când persoana impozabilă are înscris în registrul comerțului mențiuni privind schimbarea asociaților și/sau administratorilor”, menționează instituția.

Prin aplicarea acestor măsuri MFP urmărește să elimine avantajul concurențial neloial al unui agent economic care se sustrage de la achitarea TVA, comparativ cu un contribuabil onest, și, totodată, îmbunătățirea colectării TVA.

Aportul TVA la buget a fost puternic afectat de evaziunea fiscală, prin implicarea unui număr semnificativ de persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în lanțuri tranzacționale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, arată sursa citată.

De asemenea, prin proiectul de modificare a Codului Fiscal vor fi introduse în legislația națională prevederi din normele comunitare, în cazul aplicării regimului special pentru serviciile electronice, de telecomunicații, de radiodifuziune sau televiziune, prestate către persoane neimpozabile începând cu data de 1 ianuarie 2015.

„În cazul în care România este statul membru de înregistrare, din sumele transferate fiecărui stat membru UE va putea reține la bugetul de stat un procent din sumele transferate fiecărui stat membru de consum”, se menționează în comunicat.

Totodată, proiectul de act normativ menține prevederile în vigoare cu privire la taxarea inversă pentru comercianții de energie electrică, însă introduce prevederi cu privire la declarațiile pe propria răspundere pe care trebuie să le depună această categorie de comercianți.

Prin proiectul de OUG vor fi corelate reglementări din Codul fiscal cu cele cuprinse în actele normative de modificare și completare a Legii contabilității referitoare la obligațiile privind organizarea și conducerea evidenței contabile de către persoanele fizice care desfășoară activități în scopul realizării de venituri, mai arată Finanțele.

Proiectul de act normativ amână pentru 31 decembrie 2015 aplicarea schimbărilor priivind sistemul de redevențe pentru sectorul petrolier și introduce stabilirea accizelor în lei, din 2015.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping